ARM MacBook

Címkék: #<Tag:0x00007fc1c4c86a30> #<Tag:0x00007fc1c4c86968> #<Tag:0x00007fc1c4c86788> #<Tag:0x00007fc1c4c86620>

Ez mondjuk azt is jelentheti, hogy a multicore helyett “visszaterhetnek” a tobb processzoros gepek?

Mi a kizaro dolog hogy az Arm-os gepeken ne legyen TB3? Az hogy a dev gepekre nem sikerult rakni az egy dolog nem ;)

Tobb processzor van most is, leginkabb szervereknel. Ott pl a cpu tokba pakolt ram kontroller elegge sok “problemat” okoz. Ezert is noveli az Intel es az AMD is aktivan az egy tokba rakhato magok szamat. Sokat lehet errol olvasni, de a lenyeg az, hogy rettentoen tokon tudja rugni a performanciat, ha a masik cpu tokhoz tartozo ram kontrolleren levo rambol kell valami adat. Mert ilyenkor meg kell allitani a feldolgozast es megkerni a masik processzorfoglalatban levo chipet, hogy adja ide.

Mivel a RAM vezelo de sokszor a ram is a procival egy tokban, vagy a proci tokjanak a tetejen van, ezert itt sem tartom ezt valoszinunek. Vagy akkor itt is plussz teljesitmenyvesztest fog okozni, ha ilyen elofordul.

Hopp nem lesz virtualis gepben amd64 tamogatas, magyarul nem lesz virtualis gep? Azert ez ebben a formaban elege sok pro felhasznalot ki is hagyott.

Hat a tb3 intel fejlesztes nem? Menni fog arm-el is?

Ez egyebkent teljesen logikus. Technikailag lehetetlen a virtualizalas, ahhoz ugyanis x86 processzor kellene. Majd lesz emulator, mint ahogyan PowerPC macen is volt Virtual PC. Ettol en nem felek, hogy nem lesz lehetoseg x86 emulacioval Windowst bootolni. (Virtualizalasnal a processzor arhitektura nem valtozik, x86-on x86-ot virtualizalsz, ARM-on pedig ARM arhitekturat, mas arhitekturahoz valamilyen emulator kell).

PowerPC korszakban letezett PC emualtor, ez volt a Virtual PC, ami egy x86 PC-t emulalt, es letezett virtualizacios szoftver, pl a SheepShaver, ami a 10.5-os leopardon tudott PowerPC-s Classicot bootolni. Ha a SheepShavert Inteles gepen futtattad, akkor emulatorkent viselkedett.

Az Android fejlesztok is jol ismerik ezt. Az iOS fejlesztokornyezethez virtualizacioval van iOS (ezert csak a sajat appjaid futnak, nem tudsz ra meg hacklet IPA-t sem felrakni, mert a virtualizalt telefon x86-os (tehat x86-os iOS fut rajta), igy az appod is x86-os iOS app, amit elinditassz rajta). Androidnal viszont egy komplett QEMU biztositja/biztositotta alapbol az eszkozt, ami egy komplett ARM-ot emulalt. Ezert volt lassu. (azota van mindenfele Inteles Android image a fejlesztokornyezetben).

Szerintem nem ez lesz a baj, hanem a kartyak BIOS/EFI/Driver komboja. Ahogyan PowerPC macba nem mukodott minden PC-s kartya (pl disk vezerlokhoz, VGA kartyakhoz speci PowerPC bios kellett), ugyonugy nem fog ez menni ARM oldalon sem. Tehat pl az eGPU-ban levo EFI inicializacios resz nem fog tudni lefutni, csak akkor, ha abban lesz direkt ARM kod. Tehat ha lesz is eGPU support (technikailag lehet), akkor most eleg egy random tamogatott GPU-t szerezni (tehat nem csak az apple kompatibilis csillio penzbe kerulo rx580 jo, hanem hasznalhatod az asus olcso, negyedannyiba kerulo Rx580 kartyajat egy random PCI-E TB3 hazban), ARM eseten csak azok a kartyak lesznek jok, amikhez van ARM EFI. No, es itt visszakerulutunk oda, ahol a PowerPC-nel jartunk PowerMac GPU ugyben. Csak abbol a kartyabol lehetett hasznalhato kartyat kesziteni, aminek volt Apple parja.

Vilagos mind a ketto amit leirtal, de en itt pl a zeneszekrr gondolok. Hangkartya gyartok most ertek oda, hogy egyre olcsobb szegmensbe is jon a TB. Es remek lesz a most 2-3 eves millios kartyak se fogjak megkapni az uj drivert ez mindnekinek kapos lesz “vegyel ujat!”

Amugy a cikkben a fo problema az volt hogy MS nem adja ki usereknek az arm-es windowst (pedig van) emulalni jelenleg meg meg nem lehet (kerdes majd milyen hatekonysaggal lehet).

Teljesitmenyre marha kivancsi leszek.

A cikket nem olvastam, de koztudott, hogy letezik ARM-es Windows es az is koztudott, hogy csak az OEM-ek kapjak meg. Ha vehetnel ARM-os windowst akkor mit kezdenel vele? Mire probalnad feltelepiteni? Hogyan kezdenel neki? Az MS azert nem adja ki, mert a PC platfrommal ellentetben, az ARM boardok a vegtelen legszelesebb skalajan belul mozognak. A boot kezeles sem szabvanyos. Az egyik eszkoz igy indul, a masik eszkoz amugy indul. Pl. a nagyon hires es elterjedt Raspberry Pi processzora nem mas mint egy videokartya chip (eredetileg asztali medaplayerekhez terveztek). A chip GPU resze indul eloszor, az ismeri a FAT file rendszert, az ismeri az SD vezerlot es onnan rantja be a kodot, majd aktivalja a GPU chpiben mellekesen ott levo ARM magokat. Random masik ARM board teljesen mashogy bootol. Az ACPI API-nak megfelelo valami sincs, amivel egysegesen fel lehetne deriteni, hogy melyik boardon hogyan kell detektalni az elerheto eszkozoket. Tehat ezert nincs megveheto dobozos Windows.

A bootcamp egyszeru volt, hiszen az EFI-hez letezik CSM modul, az Applenak csak ezt kellett implementalnia, azutan a PC-re kiadott Windows az MS segitsege/tamogatasa/kozbenjarasa nelkul bootolhato volt. Ha itt is akarnak ilyet, akkor az Applenak parnterkodnia kell az MS embereivel, hogy ossze tudjanak gyurni egy olyan ARM Windows editiont, amit barki megvehet majd mint “Windows for Mac”. En abban nem nagyon hiszek, hogy ez megtortenne, mert ez az Apple szamara nem fontos. Raadasul az emberek nem a Windowsert magaert akarnak Windowst a gepre, hanem valamilyen Windowsra keszitett szoftver miatt, amihez viszont x86 emulalasa lesz szukseges.

x86 emulator egyebkent biztos, hogy lesz (hiszen a QEMU, amivel anno a Virtual PC helyett lehetett PC-t emulalni PowerPC-n (aki QEMU-zott, az azert hasznalta, mert QEMU tudott tobb magot (akarhany CPU volt a G4/G5-ben, a QEMU akkor is egyszalu volt) vagy a QEMU tamogatott 2GB-nel nagyobb ISO -t is), az van most is, fejlesztik, tehat QEMU biztos, hogy van es biztos, hogy lesz. En attol egyaltalan nem felek, hogy nem lesz lehetoseg Windowst bootolni. Ha forgatsz QEMU-t a telefonodra, ott is tudsz Windowst telepiteni es bootolni: https://github.com/utmapp/UTM

A Thunderboltnal meglatjuk mi lesz. Technikai limitacio, hardveresen nincs. A PCI-Express platformfuggetlen valami. Sott, az ARM boardokban is latni. (pl nekem van itthon egy 2008-as gyartasu ARMv6-os board, NAS-nak hasznaltam reges regen, amig Intelre nem valtottam), itt peldaul a Marvell CPU-n PCI-Express csatolon logott a Gigabites Ethernet es a SATA vezerlo is.

Eszembe juttattad, most is fut:Screen Shot 2020-06-25 at 16.31.34

Igen, x86-on emulal, powerpc-n virtualizal. Csak akkor meg nem csengett ennyire szepen, ezert akkor is az lett ra mondva, hogy emulator.

Tényleg talán ez a legérdekesebb kérdés, mi lesz a gpu-val? A Maxtech-es csávó csinált egy videot erről, végignyálazott minden developer leírást, de sehol nem említ az epül dedikált gpu-t. Én simán el tudom képzelni, hogy megszabadulnak az Amd-től is, a consumer gépekbe mehet a Silicon gpu-ja, a macPro-ba meg raknak egy céziummal feldúsított ProRes kártyát. Hello beszállítók. :DD

Van egy eloadas, ahol beszelnek a GPU-krol, ott van egy tablazat, amiben kerek perec leirjak, hogy nem lesz tobbet sem nVidia sem AMD.

Szerk: Megvan, a “Bring your Metal app to Apple Silicon Macs” videoban lattam. Anno a PC vonalon a PowerVR Kyro 2 es a 3 volt az, ami TBDR technologiat hasznalt (ez ugye nem veletlen, mert a Kyro csalad kozvetlen leszarmazottja PowerVR GPU az Apple eszkozokben ennek pedig egyenes agi leszarmazottja az Apple sajat GPU megoldasa).

![Screen Shot 2020-07-16 at 9.42.38|690x403](upload://Screen Shot 2020-07-16 at 9.42.38 xV34eLiJgf3aqEm63Yy7bQFWg6.jpeg)

nagyon kiváncsi leszek mit is fog tudni ez az arm.

Wow. Ezt nem láttam sehol, köszi! Most már kifejezetten kíváncsi vagyok egy SiliconBook Pro-ra. :P
Mekkora kasza lesz itt, anyám. Most kell részvényt venni. :D

Pro apps vonalon is történik valami, az fcpx tananyagokat és vizsgákat stoppolták, nem küldik ki a szerződött iskoláknak sem kb. egy hónapja.
2011-ben azt mondták az almánál hogy az fcpx-nek 10 éves ciklusa lesz, közeleg, bármit is jelentsen.

Wow, micsoda infók Andor. Köszi!

Azért így jobban belegondolva, a video/3D grafikusoknak ezek a gépek még jó darabig nem lesznek opciók, gpu gyorsítás nélkül ezek digitális öngyilkosságok. :) Mondjuk nvidia nélkül a 3D amúgy is jókora szivacs nár mac-en :(

Miert? Tekintve, hogy az OpenGL es az OpenCL is deprecated, a sajat GPU-jat pedig ki tudja hegyezni a sajat Metal megoldasra. Sott, az sem lepne meg, ha sok dolog lenne ugy kialakitva a chipben, hogy az illeszkedjen a Metalhoz. Ha rakhatnal is nVidiat a gepedbe, ugyonott tartanal, hogy a CUDA hivatalosan itt nem letezik, Az OpenCL es az OpenGL pedig deprecated.

Én azt hittem, hogy ha letölti az ember az nvidia Cuda drivert, akkor az okés:

https://www.nvidia.com/en-us/drivers/cuda/mac-driver-archive/

Én mondjuk nem videózok, most kezdtem el 3D-t tanulni, ott a jobb render motorok (redshift, octane) mind cudát támogatnak, nem láttam openXX supportot, de majd ránézek megint, ki tudja.

Thx!