Elhibázott OS X upgrade

13” MacBook Pro-n régi jó 10.9.5 rendszeremet szerettem volna fölhúzni 10.11-re. Minden nagyszerűen ment. Mikor kész volt bementem az App Store-ba, hogy begyüjtsem a lehetséges frissítéseket. Amikor végzett a gépem az upradekkel jött volna az újraindítás, hogy beépüljenek az új válozatok de mert el kellet mennem úgy gondoltam, majd később megcsinálom és kikapcsoltam a gépet. Másnap indítás után nem volt hajlandó a gép újraindulni. Eltüntette az asztal tartalmát és a menüsort és megállt, nem kapcsolt le. Érdekes, hogy a dokk aktívan működtethető és minden funkciója működik a gépnek.

Kérdésem a hozzáértőkhöz, hogy ilyenkor mit lehet csiálni mert ötletem sincs hogyan lehetne az újraindítást helyreállítani.

Fut/futott valami ami megallitasra kenyszeritette a folyamatot. A legegyszerubb modja az, ha egyszeruen kikapcsolod, majd ujra bekapcsolod. A PC-khez hasonloan, ha power gomb hosszan torteno nyomasaval kenyszerithetet kikapcsolt allapotba a gepedet, majd ismetelten megnyomva be fogod tudni kapcsolni.

Az újraindítást én szakítottam meg azzal, hogy helyette kikapcsoltam teljesen szabályosan és azóta nem lehet újraindítás módban indítani a gépet

Először egy “safe” boot (shift lenyomásával), ha ezután is sikertelen az újraindítás, újra rá kell küldeni a 10.11.6 combo update-et, talán megjavul.

Valami nagyobb baj lehet mert nem fogadja el rendszerfrissítőnek az Apple-től letöltött 10.11.6 combo updat-et.

Mi a hibaüzenet?
Le kéne menteni (klónozni) mindent, majd egy szűz rendszerre visszaköltözni. Van másik Mac a közeledben?

A combo update-re azt mondja, hogy ez a rendszer, 10.11.6. nem alkalmas az update-re. Sajnos sok olyan alkalmazásom van a gépben amit nem tudok pótolni. A CCC alkalmas lehett az alkalmazások teljes értékű kimentésére? Én eddig csak teljes rendszereket klónoztam. Lehet, hogy meg kell maradnom a jelenlegi állapotban.

Hanyszor probaltad ki, hogy nem lehet? Ha inditassz egy terminalt, abban egy “sudo reboot” parancsot kiadva, majd a jelszavad beirva ujraindul? Ha ezekutan beindult, akkor sem mukodik sem a shutdown sem a reboot? Korabban pl. a mysql inditoscriptje is okozott ilyen problemat. Celszeru lenne probabol kimenten valahova a home konyvtaradban levo Libraryben levo LaunchDaemons es a szinten itt levo LaunchAgents konyvtarat. Esetlegesen megteheted ugyonezt a gyokerben levo Libraryban talalhatoakkal is, majd ugy nyomni egy ujrainditast (ha kell, akkor a temrinaban). Ha ezek utan megjavul, akkor egyesevel visszapakolgatva es ertelmezve, hogy tenyleg el kell-e az adott valaminek indulnia, megtalalhatod, hogy mi okozza ezt.

Az update nem fog felmenni, ha fenn van. Ha telepites kozben hiba tortent volna, akkor 10.10 ota rollbackel a rendszer.

Akkor nem a combót, hanem a 11.6 teljes telepítőt kell ráküldeni. A CCC jó.

A legegyszerubb talan egy teljes ujratelepites es backupbol visszaallitas lenne.

1 kedvelés

Köszönöm az ötleteket!
Úgy néz ki, hogy újratelepítés lesz a vége mert semmi nem segít. Megpróbálok egy másik 10.11.6. telepítőt keresni és újra építeni az egészet.
Target módban indítva a MBP-t a másik gépen futó CCC klónozni tudja az ott működő rendszert a MBP-ra?
Ez sokat segítene az újraépítésben.

Igen, tudja (a CCC). Utána elég lehet a telepítőt ráküldeni (szintén target módban), törlés nélkül.

Igen valójában mar 4szer kész lenne. Amikor mar ennyit kell varázsolni meg kísérletezni az egésszel en biztosan nem vacakolnék vele.

Köszönöm mindannyiatok segítségét. Vissza a gyökerekhez és minden rendben. Biztos a telepítés leállítása az újraindítás leállításával okozott minden problémát.

1 kedvelés

Sziasztok, folyamatosan helyhiánnyal küzdök a MacBookomon. 250GB-os SSD-t használok. Viszont, nézegettem a Disk Utulity-t és a Finder-t és azt vettem észre, hogy talán egy telepítésnél “fent maradt” egy régebbi rendszer. Hülyén hangzik tudom. :) Két partíciót látok, azon gondolkodom, hogy lehet, hogy totál újratelepítem majd a rendszert. Itt van pár screenshot. Szerintetek mit tehetek? Köszönöm a segítséget.

Screenshot 2020-06-19 at 18.06.01 Screenshot 2020-06-19 at 18.06.28 Screenshot 2020-06-19 at 18.06.41

Catalina?
Szerintem itt az “other volumes” a bazi sok. Hirtelen ezt a megoldást találtam:
This is the procedure:

  • open Disk Utility
  • go to view menu and check the “show All Devices”
  • You will see some options (Macintosh HD) on Container-disk1 and one of them is unmounted (Macintosh HD - Data). select that one and mount it.
  • finally restart your Mac

Sziasztok, szia Andor!
Igen, Catalina.
Nemsokára megnézem az általad ajánlott megoldást.
Köszi szépen!