Mini + SSD belépítés + El Captain szűz telepítés help

Segítséget kérek. Tervem, hogy a 2012-es Mac Minimbe a HDD mellé teszek egy SSD-t is, Samsungra gondoltam, 250-esre a 850 pro-ból.

A feladat.

  1. Gép szétszedés, SSD beépítés, összerakás. Elvileg az iFixittől megvettem a bővítő cuccot, ezzel nem nagyon lehet gond.
  2. El Captain installálás. értelemszerűen majd ha kijön. A terv, hogy mindaddig, amíg nem működik jól, a HDD-n megmarad a Yosemite, és az SSD-re tolom fel a szűz új rendszert. Kérdés. Hogy kell ezt csinálni, hogy jól csináljam? Nem szeretnék régi cuccokat felülírni, migrálni, szűz rendszert akarok, és azt visszaépíteni, mert már pár rendszert feltoltam a régire, és sok lehet benne a szemét.
  3. Konfig. Sosem volt SSD-m. Azt tudom kb, hogy a munka, a zene, meg minden adat jó, ha a HDD-n csücsül. De mi? Hova? Kell-e valamit varázsolni még, hogy jó legyen?
  4. szoftvereim installálása. Itt is elkelhet a segítség abban, hogy van-e olyan rész, ami jobb, ha nem az SSD-re kerül?

Szóval minden tanács, ötlet, tapasztalat fontos lehet, de kérem, hogy fókuszáljunk a problémára, másnak is jól jöhet majd később, ha megvan egy know how ehhez. Köszönöm!

ui: ha jól tudom, szeptember 30.-ra jön ki az új rendszer, addigra kéne a tudásunkat összerakni. :)

A munka miért? Szerintem minden, amit nap mint nap használsz, az mehet az SSD-re, mert azokat gyorsan akarod elérni. Ha gyorsan elindul a szövegszerkesztő (pl.) de lassan tölti be a doksit, az nem jó.
Film, zene, ritkán használt meg mehet a HDD-re.

Köszönöm az eddigieket, a beszereléstől nem félek, inkább az installtól.

Samsungnál dolgozó barát mondta, hogy SSD-re cache-elés soha, és semmi, amit sokat mozgatsz, ami folyamatos és/vagy sok írással-olvasással megy, mert ez az, ami a legjobban öli őket. De ő vindózt ismer, mondta, hogy ott ez beállítható, meg vannak rá segédprogik, de hogy ez valószínű OSX-en máshogy van. Na, itt kezdtem el picit gondolkodni azon, hogy akkor hogy is kell ezt jól csinálni.

Friss rendszert nem nagyon szoktam én sem, viszont kezd elegem lenni a mostani állapotból, kehes a mostani erősen, nem segít semmi, lassú, fagyogatnak a szoftverek, szóval ideje rendet tenni. És hát arra gondoltam, hogy ha nagy a baj, még mindig ott van a régi rendszer…

Szóval abban kéne picit részletesebb segedelem, hogy magát a rendszert hogy kell SSD-re tolni, kell-e valamit bűvészkedni, olvastam trimről meg fene tudja mikről, elég-e ha a user foldert áttolom a HDD-re, és hasonlók.

60GB-os SSD van a gépemben 3 TB felett van az írás és 99%-os a kondició :) erről megy a rendszer és minden app.

Nekem a PS cache is az SSD-re van irányítva :), lényegében minden az SSD-n van, csak a filmek és a zenék vannak HDD-n. Igaz, nekem van egy külső HDD, amire a TM megy.

Na ezt az erről megy a rendszert kéne górcső alá venni. Hogy pontosan mi az, ami egy installból az ssd-re kerül és mi az, ami a HDD-re?

képek, zenék, filmek hdd.
minden más ssd.

Én is 60 gigás SSD-kkel tolom, minden alkalmazás elfér rajtuk.
Az élettartam miatt sem érdemes aggódni, a feleségem minijében a tőlem megörökölt, 2010. augusztusi Vertex 2 bizonyít.

igen nekem is 2011-es OCZ, akkor még jó volt mára már nagyon kicsi a 64GB-t

Hasonló dolgot tervezek én is, bő 4 éves a rendszer, és pár hónapja az iMac eredeti SSD+HDD kombójából kidobtam a vinyót, így két szilárdtest van benne.

Nálam az évtizednyi emailmennyiség miatt symlinkekkel kellett korábban megoldani, hogy bár a Mail app SSD-n van, a levelek, csatolmányok HDD-n. Egyelőre csak a vinyó tartalma költözött át, várom a Kapitányt, bár lehet, felteszem a GM-et (így két system lesz a gépen, az nem para).

A gépemen a 10.7 Golden Mastere volt (így vettem iJoe-tól), hibátlanul ment az első pillanattól. Tudom, meredek ötlet volt, hiszen munkaeszköz. Az otthonira feltettem a Yosemite-t, sok baj azzal sincs, csak olyan ocsmány, mintha Redmondban készült volna.