Spotlight keresés

Sziasztok!

Hogyan tudom a Spotlight-ot rábeszélni, hogy tartalomra ne keressen? Mondjuk keresek egy png fájlt, aminek a nevére nem pontosan emlékszem, csak annyi, hogy “valami” van benne. A “valami png” keresésre kapok egy rakat olyan találatot, pl HTML fájlokat, amiben használtam png fájlt. De nekem egy fájl kellene, a nevében a valamivel, ami png.

beállítások/spotlight

Szerintem ezt a spotlight-tal közvetlenül nem lehet megcsinálni. A finder keresőjével viszont igen. Beírod a valami szót jobb felülre, az újabb rendszereken (10.10-en már biztos) feldobja, hogy File matching…

Ezen kívül bejelölheted, hogy az adott mappán belül keressen, ahol épp állsz, majd a kereső mező alatti (save melletti) plusz gombbal további kritériumot adhatsz meg. Pl a Kind (típus), ami alapból feljön és bejelölöd, hogy Image (kép) és már meg is van a kép. Vagy nincs :D

Ezt természetesen néztem, de nem találtam keresés hogyanjára, csak a holjára beállítást.

Köszi, a Finderben ok, csak a Spotlight érdekelt volna. De akkor nem én vagyok béna.

Nem Te vagy a béna! Próbáld meg ezt:
valami kind:portable network graphics

Ha ctrl+I-vel megnyitod az inspectort, akkor ami a kind (típus) mellett áll, arra tudsz keresni. Png esetén sajnos ki kell írni a fájltípus teljes nevét. Pl. pdf esetében elég csak annyi, hogy pdf, mert a típus nevében benne van a rövidített név is: Portable Document Format (PDF)

1 Like

Köszi!

Pedig a spotlight valaha nagyon jó volt… tudott pédéefen belül is keresni, simán meg tudtam csinálni, hogy egy munkát a pdf-ben szereplő kód alapján kerestem elő. Ennek persze évek óta vége, Alma ezt is elcseszte, mint annyi mindent.

Pedig ezt most is tudja. Pont ez a bajom. :) a valami png -t keresem és hoz 300 pdf-et, amiben a valami szó szerepel.

Odakattintasz a keresőmezőre, feldobja a “name matches” opciót.

Ez a Finderre igaz.

A Finder is a Spotlightot használja, de az a beállítási lehetőség, hogy “search this Mac” vagy “search current folder”, felbecsülhetetlen. :)
(Mivel én snowleózom, a Finder-ablak második sorában meg is jelenik a “This Mac” és “mappa neve”, valamint a “Contents” és “File name” gomb, azt hiszem, ezt hagyták el a későbbi rendszerekben.)
A jobb felső sarokból keresni valóban gyötrelmes.

Mielőtt válaszoltam volna, ilyesmire próbáltam rákeresni, de nem találtam semmit sem hirtelen. Pedig emlékeztem, hogy mintha tudna ilyet.