A szolgáltatótól kapott Arris modemmel egybeépített router. A tudásával nem nagyon vagyok tisztában, nem vizsgáltam, mert teszi a dolgát gond nélkül, de majd megnézem.
A “sok szaz giganyi munkamappa” nem kizaro ok egy cloud-ra. Amiket leirtal, pont egy ilyen opcio lenne a legmegfelelobb megoldas. Nem kell vele szivni, mukodik es kesz.
Bizalmas anyagokrol irsz, de ekozben meg olyan megoldasokon torod a fejed ami a biztonsagot mind valagba rugja. Hidd el, nem fogja senki nezegetni a te mappaidat egy cloud serveren. Aki meg azt akarna, mar reg megnezte
Én alapvetően a selfhosting megoldásokat preferálom, de inkább azért mert azzal foglalkozni kell és érdekel a dolog, de ugye időt, eszközt és karbantartást is igényel Ahogy @peppino is mondta a legegyszerűbb (egyáltalán nem biztos, hogy a drágább, ha az idődet is beleszámolod) megoldás valamilyen “felhő” alapú előfizetés. Esetleg érdemes megnézned a https://tresorit.com -ot (magyar fejlesztés) szerintem nagyon jól használható kényelmes megoldásokkal (van ingyenes próba időszak)
Akkor plane ne olyan megoldast keress amivel kinyitsz portokat a geped fele, ugy hogy azt sem tudod mi mit csinal. Ahogy elottem is irtak, ha bizalmas adatokrol van szo, meg inkabb at kell gondolni ezt. Sokan csak legyintenek ra, aztan amikor megvan a baj, utana derul ki hogy eves szinten $100-200 lett volna csak a normalis megoldas.
Az általad javasolt Tailscale sem elég biztonságos? Mert ha az sem, akkor hagyom a fenébe az egészet és inkább áthúzom alkalmanként manuálisan az aktuális melókat a laptopra. Több munka és odafigyelést kíván a visszatöltés a hivatkozott állományok miatt, de meg lehet oldani. Gondot nem akarok magamnak, annyit nem ér az egész. Azt hittem egyszerűbb a dolog, ha már az oprendszerben van alapon egy ilyen lehetőség.
De az jo, de olvastam hogy a routerben is turkalni akarsz…
Az icloud 2TB-os elofizetese 4490 HUF (de sz@rul valtjak az eurot). A gepeiddel tokeletesen kompatibilis, nem kell szenvedni…stb.
@Eltoni: egy biztonsaggal kapcsolatos kerdest feltehetnek? Az erintett ket munka-szamitogepen szoktal-e szorfolni a neten? Nem kell ra valaszolni, csak szemleltetni probaltam a “biztonsag” definiciot. Az en olvasatomban, ha bizalmas adatokrol van szo, akkor azok elszeparalt eszkozon hozzaferhetoek. Ha a fenti kerdesemre “igen”-el feleltel, akkor szamodra is tokeletes megoldas lenne egy cloud szolgaltato.
Irom ezt neked ugy, hogy nekem azert elegge van “digital footprint” param es ennek ellenere hasznalok cloud szolgaltatast – mert nem akarom totalisan megbonyolitani az eletem. Ok, meg nem tarolok atomtitkokat… csak fel-atom.
Atomtitkokat én sem tárolok, de esetenként részt veszek olyan termékfejlesztésekben, ahol titoktartási szerződést íratnak alá velem, illetve van jópár olyan projektem, ami politikai érintettségű. Félre ne értsd, nem akarom túltolni ezt a dolgot, paranoiám sem nagyobb az átlagosnál, csak szerettem volna egy egyszerű és biztonságos megoldást arra, hogy esetenként távolról is hozzáférjek az irodai anyagaimhoz. De ahogy megtapasztaltam már többször, a bonyolult kérdésekre nincsenek egyszerű válaszok.
A felhővel az az alapvető bajom, hogy ha ott tartom a munkáimat, akkor minden efféle tevékenységem a neten keresztül bonyolítható csak. Van olyan anyagom, aminek a puszta megnyitása, vagy mentése is hosszú perceket vesz igénybe a saját SSD meghajtóról. Nem jellemző nálunk a szolgáltatás kimaradás, de előfordulhat, hogy a legrosszabb pillanatban jön elő és átmenetileg nem férek hozzá, vagy a biztonsági mentésekből kell előszednem az anyagainkat. Ilyenkor képződnek azok a duplikátumok, amik életveszélyesek lehetnek nálunk. Hogy egy példával érzékeltessem…
Van mondjuk egy többszáz oldalas katalógusunk, ami már átment egy többszörös, szigorúan dokumentált korrektúrán és már csak a nyomdai előkészítésre vár. Ha ilyenkor beüt egy átmeneti gebasz és akár csak egy nappal azelőtti példányt tudok csak megnyitni, akkor kezdhetjük előről a javítást és küldhetem vissza a megrendelőnek egy ismételt ellenőrzésre, jóváhagyásra és magyarázkodhatok, sűrű elnézés kérések közepette. Ha ebben az anyagban az üzemzavar, vagy a kapkodás miatt esetleg hiba marad és így lesz legyártva, akkor jön az a rész a történetben, hogy most ki viszi el a balhét, ki állja az újranyomás több tízmillás költségeit. No ezért baromi fontos, hogy nálunk mindenből csak az aktuális állomány legyen a rendszerben, ami jóvá lett hagyva, abba a tartalomba már önvédelemből sem nyúlhatunk. Szóval innen a felhőpara. Ennek ellenére használunk pl. DropBox-ot, de semmi stratégiai anyag nincs oda feltöltve.
Arra is gondoltam, hogy keresek valami egyszerű fájlszinkronizáló progit, ami pl. az FTP kliensünkben van. Ha ott bekapcsolom a szinkronizálást, akkor csak azokat a fájlokat másolja, amelyek újak, vagy feül lettek írva, illetve törli a célmappában is azokat, amik a forrásban is törölve lettek. Így nem marad szemét. Ezzel meg tudnám oldani, hogy a laptopról visszahúzott, módosított állományok ne keveredjenek az előzőekkel. Az a gondom, hogy az irodai gépek Intel procisak, a MacBook pedig M2-es. Sajnos megy rá fel az az FTP kliens.
De most, ahogy nézem, ezt a szinkronizálást tudja alapon az OS is. Holnap kipróbálom.
Azt ugye tudod, hogy az ftp kapcsolat titkosítatlan? Azt kb. bárki lehallgathatja. Minimum sftp-t kellene használni szerintem, ha ennyire titkos.
A másik lehetőség: a felhőben tárolt adatokat is lehet titkosítani, viszont ott szerintem ezen kívül egy 2 faktoros azonosítás minimum kell.
Nem értelek. A cloud megoldás nem azt jelenti, hogy csak ott van meg az adat, lokálisan ugyan úgy meglehet, csak szikronizálás történik aszinkron módon a felhőn keresztül. Amúgy pont ezért linkeltem a tresoritot mert az titkositott storage-t használ (de persze icloud is teljesen jó lehet).
Így már értem. Tehát az iCloud-ra csinálná a folyamatos szinkronizálásokat, hasonlóan, ahogy most a Time Machine működik. Akkor elvileg annyi lenne a teendő egy külső eszközös munka után, hogy az irodai szervert szinkronizálni kell az iCloud-hoz?
Javaslom próbáld ki, hogy tényleg megfelelő-e ez így neked Nem kell semmit külön csinálni, magától szinkronizál az eszközökön. Azt hiszem arra figyelj csak icloud esetén, hogy a Optimize Mac storage ne legyen bekapcsolva, mert akkor lesz ami csak a cloud-ban lesz elérhető.
Köszi, kipróbálom először a jelenleg is használatban lèvő ingyenes iCloud fiókkal és egy kisebb fájlmappával és ha úgy működik, ahogy gondolom, akkor befizetek egy nagyobb tárhelyre.
Probalj ki parat… Ha erzekeny adatokkal is dolgozol, erdemes elolvasni a jogi hatteret a szolgaltatonak. A tresorit-ot javasolta @menczingerm, ezt ugyan nem ismerem, de az iCloud ertelemszeruen teljesen kompatibilis es jol mukodik. En hasznalom meg a proton-t, akik bitang titkositassal vedik a kulonbozo szolgaltatasaikat. A protonnak is vannak mac-os es ios app-jaik amivel gyerekjatek a szinkronizalas es egyeb szolgaltatasuk hasznalata. En effektiv csak a vpn-t, a cloud-ot hasznalom toluk, meg termeszetesen a levelezest az erzekenyebb uzenetekhez – immaron evek ota, megelegedessel.
Az oprendszerbe beépített eszközök belső hálózatra lettek kitalálva. Amely biztonságos(abb)nak tekinthető, mint az internet irányából elérhető szolgáltatások. Pont az FTP és SMB felejtős szerintem, mivel ezt a két protokollt törik a legtöbbször a világon, mivel ezzel lehet a legtöbb adathoz jutni. Tehát üzemeltetési ismeretek nélkül főleg ez egyenlő az öngyilkossággal.
Röviden én is a felhőt javaslom, ha lehetséges (mondjuk szerződés nem tiltja), ebből szerintem is a legjobb (ha mac és ios rendszerek vannak) az iCloud maga. A felhő egyébként nem azt jelenti, hogy ott lóg a levegőben és bárki hozzáfér…, de az is igaz, hogy a felhő szolgáltatást nyújtó cég bizonyos munkatársai hozzáférhetnek az anyagokhoz. De egyrészt pont azért fizetik meg az ilyen szakembereket, hogy ilyet ne csináljanak, másrészt, ha titkosítva vannak az adatok (nem tudom, hogy az iCloud titkosítva tárolja-e), akkor az adatokhoz való hozzáférés esélye még kevesebb, a kulcs ismerete kell az adatokhoz való hozzájutáshoz. És ha ezekhez két különböző üzemeltetési csoport fér hozzá, akkor konkrétan senki más sem fér hozzá az adataidhoz. Szóval meg lehet jól csinálni akár… De ettől függetlenül: én, ahol dolgozok, kb 2e dolgozó van és nekünk is van belső tárhelyünk. Eszünk ágában sem volt sosem megnézni, hogy mit csinál egy-egy ember (ha csak nincs valami incidens, ami miatt meg kell néznünk). iCloud felhasználó meg több 100 millió van (tippre). Szóval azon pár embernek, akinek talán lenne esélye megnézni az adataidat (pont a tiedet veszik elő a rengetegből), hidd el van jobb dolguk is annál!
Szóval iCloud, és ahogy írta @menczingerm , kapcsold ki az Optimize Mac Storage lehetőséget azon a gépen, amelyen mindent meg szeretnél tartani. Akár iOS-en is ki lehet kapcsolni ezt és minden adat meg lesz azon a két eszközön.
Köszönöm, meggyőztetek.
Nem vagyok ám olyan paranoiás, meg nem is értékelem túl a saját adataimat
Nem is attól tartok, hogy valaki azt nézegeti jobb dolga híján, inkább az adatvesztés réme ami miatt ódzkodtam eddig a felhőalapú adattárolástól. Praxisom alatt kétszer már megnyalintott a halál szele, de sikerült valahogy visszaállítanom. Azóta többszörös biztonsági mentéseim vannak, így ha netán a Cloud-ban történne valami, akkor sem kell már harakirit elkövetnem.
Lehet, hogy túlparázom, de a folyamatos Time Machine mentéseket tartalmazó külső drive mellett szolgálatba állítottam egy másikat is, amit hetente egyszer szinkronizálok, utána viszem is magammal, soha nem hagyom az irodában. Annak van realitása, hogyha valami módon valamelyik hálózati gépünket feltörik, akkor a hálózaton belül mindent elérjenek, akár a Cloud tárhelyen is garázdálkodhatnak? Ez ellen gondoltam a földrajzilag, fizikailag is elkülönített, csak a szinkronizálás ideje alatt hálózatra akasztott második secu HD-t.
Lehet, hogy külső szemlélőként túlzás, ahogy az adataimat próbálom védeni, de ha egyszer nem férnék hozzá a lementett munkáimhoz, akkor a cégem lehúzhatja a rolót. A munkáink 90%-ban a meglévő, visszatérő ügyfeleink megrendeléséből áll. Van akivel 20 éve dolgozunk együtt. Elképzelhető, hogy mennyi állomány gyűlt fel ennyi idő alatt. Van olyan munka, amit 12 éve kezdtünk és folyamatosan alakítunk aktualizálunk. Hatalmas anyagról van szó. Ha most előről kellene kezdeni nulláról felépíteni, az kb. egy éves meló lenne úgy, hogy semmi mással nem foglalkoznánk. Gépet tudok venni azonnal, de a munkák nem pótolhatók.
Megértettem, elfogadom amit javasoltatok, nem kalózkodom a port nyitogatásokkal, távoli elérésekkel. Köszönöm a segítséget mindenkinek.
En nagyreszt ebbol is elek, hogy cegeknek talalom ki, hogyan lehet ugy tarolni az adataikat, hogy az biztosan mindig meglegyen. Biztonsagosan local-ban tarolni mar kozepes mennyisegu adatot is sokkal tobb penzt es folyamatos eroforrast emeszt fel, mint 45 perc alatt rendesen kitolteni egy cloud fiok security reszet, es kifizetni evi $300 mondjuk. Nagyobb esely van arra, hogy a local-ban tarolt cuccokhoz hozzafernek, vagy fizikai behatas eri, foleg ha magadnak csinalod azert mert igy nem kell szakembert fizetni.
Nem parázod túl, a TM mentéseket szerintem fontos megtartani mellette. Igen, ha az adott gép mondjuk vírusos lesz és netán eléri az iCloud fájlokat, akkor a szinkronizálás miatt mindenhol sérült adatok lesznek. Szóval a lokális mentés nagyon is fontos!
Akkor már kérdeznék, icloud drive-nál lehet megadni extra mappát amit szinkronizáljon fel a cloudba? Vagy mindenképpen az adott mappának a drive mappában kell lennie?