Vásárolnék iMac "Core i7" 3.4 27" (Late 2012)-et

Vásárolnék elérhető áron iMac-et (remény szerint eredeti dobozban), az alábbihoz lehető minél közelebbi konfiggal:

Esetleg lehet MBP is ebből a kategóriából (szintén remény szerint eredeti dobozban):

Találtam elérhető áron, eredeti dobozban ami elvileg csak a processzorban különbözik attól amit keresek.

Kérdés: Átlagos használat esetén miben érhetőek tetten az alábbi 2 processzor érdemi előnyei és hátrányai?
The iMac “Core i5” 3.2 27-Inch also could be configured with a 3.4 GHz Quad Core “Core i7” processor (I7-3770) for an extra US$200. This “Core i7” processor supports Hyper-Threading (it has two threads per core for a total of eight threads for the system) as well as Turbo Boost 2.0 (the system can dynamically increase the processor clockspeed to 3.9 GHz when tasks demand). It has a larger 8 MB level 3 cache, too. EveryMac.com also has documented this custom configuration as its own model.

kb 10% lesz gyorsabb, ha csak 1 CPU szalas terhelesrol van szo, es kb 20%, ha minden CPU szalat terhelni tudsz. Viszont a gepben a CPU cserelheto, 15-25k kornyeken szoktam latni elado peldanyt belole. A 2011-esbe nem mukodtek a K-s CPU-k, de soha nem probaltam 3770k-t rakni egy 2012-es iMacba, igy nem tudom, hogy abban megy-e. En tuti, hogy a sima, jelzes nelkuli 3770-et vennem bele emiatt.

Tovabbra is kerdezem, hogy biztos, hogy megeri megvenni? Ezek, kb 10-12 eves gepek. Ha a 2011-es modellben elszallt a GPU, ott azt ki lehetett cserelni (ha jol cserelted, akkor Metal kepest vettel es lehet upgradelni az OS-t), de ennyi idosen, mar az ebbne levo nVidiak is szeretnek elhalalozni, itt viszont, mar nem kulon kartya a GPU.

Szerk: most is hirdetnek belole 15-ert. //Eladó// i7-3770 - HardverApró

1 Like

Köszönöm szépen. A karcmentes, eredeti dobozos gép ára 200 Euro helyben, Kolozsváron, ahol vagyok jómagam is. Volna olcsóbb 2011-es, de abban AMD-Radeon kártya van, amiről úgy tudom, hogy gyakoribb az elhalálozás. Eddig nem volt tudomásom, hogy utóbbiban videokártya cserélhető volna, de ha mégis, akkor Neked köszönhetően lehet, hogy emellett voksolnék, pláne, ha jól értettem, hogy a processzor is könnyebben cserélhető.
U.i.: Mit kell érteni ezalatt: “Metal kepest vettel”?

A 2011-es modellben levo AMD Radeonoknal 10 kartyabol 20 kartya meghal (azert 20, mert a “cserelt” is meghal). A 2012-es nVidiabol pedig 10-bol 4, de ott, mivel nem tudod cserelni viszi magaval az alaplapot.

A 10.14 (2018) azert dobott ki egy csomo gepet, mert onnantol Metal API tamogatas szukseges a videokartyanal. 2012-tol szallitotta az Apple a gepeit Metal kompatibilis GPU-val (Radeon GCN, vagy az nVidia Kepler kartyak, illetve a 3. generacios Core i processzorokban talalhato Intel GPU).

Mivel felmerult benned az a kerdes, hogy mi az a Metal (holott 10 eve velunk van az API), igy nem hiszem, hogy jo valasztas lesz a 2011-es gep, majd abban a GPU csere, illetve a GPU kivalasztasa/elokeszitese sem. A 2011-es gepet csak annyival egyszerubb “javitani”, hogy a keijzlo elotti uveget magnes fogja, a kijelzot pedig csavarok, mig a 2012-es evtol a kijelzo ossze van ragasztva az elolapi uveggel, es ez a ragasztott kombo van beleragasztva a gephazba. A halott/halalan levo storage device mind a ketto gepnel ugyonolyan szivas, az alaplapot mind a ketto gepnel kb egy marek csavar tartja es mind a ketto gepnel ra van rogzitve egy nehez hutoborda, ezert a leirasnak megfeleloen celszeru emelgetni, meg mielott meghajlik a PCB.

Huh. Nagyon köszönöm az érdemi felvilágosítást. A CPU-upgrade-ek, illetve a GPU-k sérülékenysége és cserélhetősége szempontjából alternatívákként ugyanezen kategóriájú/generációs MBP vagy Mini/CinemaDisplay közül mely ajánlott inkább?

Épp írni akartam, hogy ha elegendő az integrált GPU, minit válassz inkább, azok nem szoktak elhalni. (Cinema Display nélkül.)

Köszönöm a választ. A dedikált GPU-s megoldást keresném, mint a nehezen elhatározott PPC-Intel váltás esetén is az MPB-vel:

Több az előnye, mint a hátulütője? Nincs különösebb probléma a minik (grafikus) teljesítményével, iMac helyett pedig inkább Mac Pro 5,1-et vennék, ebbe akár flashelés nélküli videokártya is rakható.

A MacPro a PMG5-ös óta nekem nehéz dió a mérete miatt, a “kuka” pedig alapból nem kell.
A 2011-'12-es generációban van olyan MBP és/vagy Mini amiben az iMac2011-hez hasonlóan cseréhető mind a CPU, mind a GPU?

Nem cserélhető, de nem is szükséges. iMac-ben pedig nehézkes. Felesleges pénzkidobás lenne az említett iMac, annyiért használható és üzembiztos (és naprakészhez közelebbi) minit kaphatsz.

Az MBP gepekben soha nem volt cserelheto a GPU. iMac gepeknel is csak 2007 es 2011 kozott.

A 2011, 2012, 2013-as MPB gepekre volt dGPU repair program, tehat ezek kozul en semmi olyat nem valasztanek, amiben dGPU van. Mert a repair programnak mar reg vege, ugy pedig, idozitett bomba lesz a gep. A 2014-15-os gepekre ugyan program nem volt, de az ismerettsegi korben tobb is meghalt GPU hibaval, szoval, dGPU-t en, azokhoz sem valasztanek. A 2016-os es 17-es gepekkel rendelkezo ismerosoknel senkinek nem volt GPU halala, de szinte mindenki oromtancot jart, amikor a stagelight megjelent, itt pedig, csak a 2016"-os 13"-as gepekre volt erre a hibara repair program.

Szoval, MBP fronton, en dGPU mentes verziot valasztanek a 2011,12,13,14,15-os evjaratbol, majd kihagynam a 16, 17-et a stagelight miatt (fuggetlenul attol, hogy dGPU vagy nem), es legvegul a 2018 utani dGPU mentes gepeket neznem meg. Itt azert vetnem el a dGPU-t, mert zabalja a villanyt, csinalja a ventillatorzajt, csak a baj van vele.

Minibol is volt olyan, amiben volt 6xxx-es Radeon, az idozitett bomba azoknal is megvan.

Nagyon köszönöm a válaszaitokat!

Itt van egy olyan mini (a '14-es i7-es, sajnos jegelve), ami talán megfelelő lenne – mind a paraméterek, mind a büdzsé szempontjából. (Ebben a sorozatban a memória nem bővíthető, ezért olyat kell nézni, amiben legalább 8 GB van).

Köszönöm, kedves vagy. Nekem itt Erdélyországban kell találnom, mert a Csonka-országi utánajárással nem érné meg. Továbbá, nem gondoltam leforrasztott Ram-os modellre.

Mindegyik áhított vagy elérhető géptípus esetén kompromisszumot kell kötni. Ha nem pénztemetőt, hanem használható gépet szeretnél, jó választás. Kérheted határközeli FoxPost-automatába, vagy pl. a kalotaszentkirályi származású cimborám is hazalátogat kb. 2 hét múlva.

Köszönöm szépen a találékony segítséget. Közben kilátásba került 1 éppen olyan MBP mint az enyém, maxolt, lényegében karcmentes (normál használat apró jegyei), gyári dobozos:
kép


Itt van viszonylag közelben, 200 euro szállítással, csomagellenőrzéssel. Még tart az egyeztetés.