Akkumulátor ideális használata

Hallottam már mindent erre a témára… Engem az érdekelne, hogy pl. az én 2021-es MacBook Promban lévő akksit hogyan ideális használni a hosszú élettartam megőrzése érdekében?

Töltőn tartom avagy sem?
Ha nem, hány százalékig merítem, mielőtt töltőre teszem?
Ha töltöm, 100%-ig töltsem vagy szedjem le hamarabb?
Kell-e néha teljesen lemeríteni?
Tehát, mit “szeret” az akkumulátor? Hogyan tartom fiatalon?
Megköszönöm, hogy ha a tuti tippek mellé némi szakmai de nem túl szakmai magyarázatot is mellékeltek, hogy az amúgy mezei felhasználó, mint én egy kis tudást is tehessen az okos használat mögé. :slight_smile:
Hála!

MacBook Pro “M1 Max” 10 CPU/24 GPU 16"

A 2010-es macbook pro-ban a gyari akksi 2022-ig birta es kb 1800 ciklus korul purcant ki. Melo alatt sokszor volt tolton, viszont amikor lehetett en csak akksirol hasznaltam, ha mar erre terveztek. Nalam soha nem logott napokat tolton hanem ossze-vissza volt toltve, de soha nem hagytam teljesen lemerulni. Ha a hosszu elettartam a fontos akkor igy, egy futkarozos 2012-es gepemben is joval 1000 folott van mar a ciklusszamlalo es siman megy orakat meg akksirol.

Ismereteim szerint az összes lítiumos akkut ugyanúgy érdesem használni: a teljes lemerítés sosem használ (ellenben árt), célszerű őket ~20 és 80%-os töltöttség között tartani. Illetve ha nem muszáj, nem érdemes őket folyamatosan töltőn tartani. A részletekről pl. itt:

Azért annyit hozzá tennék, bármit is csinálsz meg fog halni az akku egy időután.

1 kedvelés

Ez így van. Ugyanakkor ez a gyakorlat tényleg nagyban kitolhatja az akku élettartamát: az iPhone 15 Pro-mat 30 és 80% között tartom a legtöbb esetben, és több, mint fél év után még mindig 100%-os akku kapacitást jelez (157 ciklus).

és így csinálod és majd egyszer csak elkezd romlani. mint mindig minden Li aksi. Talán egy szabály van lehetőleg soha ne merítsd nullára.

1 kedvelés

Persze, nincs szó róla, hogy örök életű lesz. :blush: De az eddigi tapasztalataim szerint egy pár nagyságrenddel lassabban használódik el.

En ugy vagyok vele, hogyha cserelni kell, akkor cserelni kell. Ha tulhasznalom tonkremegy, ha nem hasznalom, tonkremegy. Ha a “vedelmi dolgokat” hasznalom, akkor pedig azt erem el, hogy nincs feltoltve az akku, amikor kellene. Ha nem kene akku, nem akkus gepet vennek.

Iden januari vasarlasu a teljes eszkozparkom:

MBP: battery health 92%, optimized charging off, 11 honap alatt 143 ciklus. Ha jobban merulne, tobb ciklus lenne benne.

iPhone: battery health 93%, optimized battery charging off, charge limit sincs hasznalva(tehat 100%-on van), 217 ciklus

A legnagyobb atveresnek az optimized chargingot gondolom, mert ez csak arra jo, hogy biztositsa azt, hogy soha, de soha ne legyen feltoltve az akkud, amikor elindulsz otthonrol. Tegyen a gepbe az Apple 20%-val nagyobb akkut es mutassa azt 100%-nak, es marketingelje azt uzemidonek.

A 2018-as vasarlasu elozo MBP-ben 3x volt akkucsere (2x felpuffadt, 1x meg kiirta, hogy cserelni kell), a szinten korabeli Xs Max pedig, mindig azzal szorakozott minden akkucsere utan, meg boven 90% allapot felett kozolte, hogy az akku mar nem jo. Pl.:

A csereket vagy Apple Storeban, vagy APR-ben kezdemenyeztem, vagy kozvetlenul vittem be egy AASP-hez. Szoval, fogyoeszkoz.

1 kedvelés

Kicsit off de engem a 256os ssd már 2020ban is jobban idegesített. Amikor 60euro egy rohadt 1TB-os ssd ami már amúgy lényegesen gyorsabb mint amit az apple használ.
De a legjobb az a youtube video ahol siman bele forrasztottak egy ssd foglalatot egy mb hazba es siman elfert.

Egyszerűen nagyon sokszor használják kreativ munkára ezeket a gépeket még is az alaptárhely megragad 10 éve, konkrétan már telefonok szintjén van.

Latod, en ezert vettem 2TB-vel az MBP-t. Tervre az eleg lesz addig, amig ezt a gepet tervezem hasznalni. Bicskanyitogato ara van, de ha ennyi, akkor ennyi. Ha dacbol nem vennem meg, akkor magammal bsznk ki, a sajat magam ellensege pedig nem vagyok.

Ez egyebkent, tovabbra se bolti SSD. Azaz, hiaba lett cserelheto, ugyonugy nem tudsz bele bolti SSD-t venni, ahogyan nem tudsz a Studio/Mac Pro/M4 Mini -be se. Annyira tulzott igeny sem lehet ra, mert az OWC sem ugrott ra, hogy az Apple aranak a feleert gyartson modulokat.

Itt a legnagyobb “para” egyebkent az, hogy nincs szabvany erre, marmint olyan “modulra”, ami csak a Flash chipeket tartalmazza, de a kontrollert nem.

Ez tiszta üzlet. Ha megveszik így, ennyiért, akkor minek beállni olyan versenybe, amilyen nincs is Apple fronton?

Ha csak 2x annyiért adnák, egy szavam sem lenne… (na jó, legyen 3x)