Animált online kiadványt mivel?

Sziasztok,

Ehhez hasonló kiadványt kellene készítenem:

https://demo.gregsom.com/kaszo
Ezt mivel tudnám megoldani? Full, licences Adobe Creative Cloud programcsomagom van.
Jó lenne, ha nem kellene kétszer megcsinálnom, mert lenne online és print kiadvány is.

InDesignban. Először a print, azután lehet az elemeket interaktívvá tenni, animálni, képek helyett mozgóképeket beilleszteni.

Köszönöm. Most, hogy mondod, emlékszem is, hogy láttam az Indesign-ban az Animation és Interactive opciókat. Megvizsgálom a lehetőségeket. Köszi mégegyszer.

Megpróbáltam. Az Indesign-ban simán összeraktam egy animációt, szépen működik is az előnézeti ablakban. De hiába exportálom ki interakív PDF formátumba, ott nem akar megmoccanni egyik elem sem. Sem az amelyikhez gombot rendeltem, sem az amelyik oldalbetöltésre aktiválódik. Mit csinálhatok rosszul? Az export opciókban nem találok semmi interaktivitásra vonatkozó, különleges beállítást, csak a formátumnál tudom kiválasztani az “Adobe PDF (interactive)” lehetőséget.

Mondjuk az Adobe Help-ben van egy bekezdés, ahol nem említi exportálható interakív elemekként azt amit próbaképpen csináltam, hogy van egy kör és egy négyzet, a négyzet oldalbetöltéskor lassan eltűnik (átlátszóvá válik - opacity), a körre raktam egy gombot, amire kattintva kiúszik az oldalból. Ott csak könyvjelzők, hivatkozások, kereszthivatkozások, oldaláttűnések, video és hangfájlok vannak megemlítve.
Ez lenne a help

Hasonlóan lesújtó tapasztalataim vannak, az egész gyerekcipőben jár. EPUB-ban lehet exportálni az animációt, úgy működik. Marad a Photoshop (abba átkopizhatók az elemek), abból MP4, azt jobban szereti a PDF.

Ahhoz képest elég gáz, hogy még 2013-as posztokat is találtam ebben a témában, tehát nem tegnap pattant ki a fejükből az animációs ötlet. A régebbi Indesign verziókból még lehetett konvertálni flash-t is, de ezt a formátumot kivégezték. Régen sok anyagot csináltam a Flash-el, de az már nincs. Mostanában Premiere Pro-ban rakosgatom össze az online animációkat, de az egy elég bonyolult program, lassan megy. Ezért is örültem meg az interaktív Indesign-nak. Korai volt az öröm.

Mert egyébként szuper animációk készíthetők, de csak az EPUB előnézeti ablakban látható.
Amúgy mire lehet akkor használni ezt az egészet, ha nem lehet kiexportálni valami ehető formátumba?

„Fogós-ravasz kérdés” :slight_smile: – utalhatunk ezzel a másik aktuális topikra – Adobe-nél is jól működik a „kettőt előre, egyet hátra”-elv (vagy egyet előre, kettőt hátra).
(Én is most szórakozom vele, elképesztően ellentmondásos – van, ami szerintem fordítva működik.)

1 Like

EPUB formátumba konvertálva a “Könyvek” appban nyílik meg és ott szépen működik is. Ezen kívül nem találtam semmit amibe be lehetne importálni, pedig végigpróbáltam egy valagnyi Adobe progit. Sem a Premier Pro, sem az Animate, a Character Animation, Photoshop, sem Acrobat, Crome, vagy a Safari…

A”Könyvek”-ből meg nem lehet semmiféle formátumba kiexportálni az amúgy tök jó animációt :confounded:

Amit írsz az Adobe lyukra futott fejlesztéseiről, azzal egyetértek. Már azt is elég gáznak tartom, hogy egy régebbi oprendszeren futó Indesign egy újabb OS-en készült állományt csak kerülőúton, .idml formátumra konvertálva, majd azt beimportálva lehessen csak megnyitni. Elég bosszantó, hogy ha valaki más folytatná az munkát egy állományon, akkor konvertálgatni kell. Van, hogy napjában többször cserélünk. A többi Adobe programnál ezt meg tudták oldani, a 20 éves ai-nál max egy figyelmeztetés jön fel, hogy újabb verzióval készült, de simán megnyitja. Nyilván lehetnek benne olyan programspecifikus effektek, amit már nem kezel a régebbi, de akkor is simán megnyitható.

Igen létrehoztak egy látszólag kiváló funkciót, érdemi kimenet nélkül.
Megpróbáltam Acrobatban PDF-be photoshopos MP4-et beemelni, az sem tökéletes (pl. elrontja az előnézeti képet, fekete hátteret rak mögé.)
Meglepő, de a Powerpoint is tud dolgokat, és MP4-be is exportál.

(Kedvencem, hogy ID-állományokba ID-állományokat lehet linkelni: Ausztriából kapott anyagokkal is kell dolgoznom, és nekik mindig újabb van, mint nekem :slight_smile: , de hiába van benne a csomagban az IDML, a linkelt INDD-ből már nincs IDML… az INDD pedig gyakran csak egy linkelt AI-t tartalmaz…)

A legnagyobb kib@szás az Adobe részéről talán az, amit a Muse webszerkesztő progival csináltak. Amikor ráakadtam, a seggem vertem a földhöz örömömben, mert ilyen egyszerűen még az életben nem hoztam létre reszponzív weboldalakat. Baromi jó volt. A kész HTML-t ki kellett exportálni a Muse- forrásfájlból és már lehetett is publikálni. Nem vagyok programozó, kényszerből eligazodom a kódokban, CSS-ben, de nagyon nem szeretem. Egy megváltás volt a Muse. Nagy lelkesen le is gyártottam vele 4-5 weboldalt, míg néhány hónappal ezelőtt egy szokásos rendszerfrissítés után nem indult el. Kiderült, hogy a friss OS-en már nem fut el és megoldást sem kínáltak. Rendesen leizzadtam, mert ha valamit módosítani kellett, azt csak a Muse-ban lehetett megcsinálni és onnan kiexportálni az aktuális HTML-t. Attól rettegtem, hogy majd most kér az egyik megrendelőm, egy apró, gyors módosítást egy képcserét stb. Aztán sikerült felraknom egy régi iMac-re, így ha kell, akkor még bele tudok nyúlni. Közben lapítok, kussolok és várom, hogy kihaljanak azok a weboldalak. És újra elővettem a Dreamweaver-t. És fétisként vigyázok a régebbi Mac-ekre.

…És mindezért fizetünk havi EUR 75-öt, ami a jó forintnak köszönhetően évi 350-360 ezer Ft körül van. Régebben ennek a feléért vettünk egy dobozos progicsomagot, aztán annyi gépre raktam fel amennyire csak akartam és elvoltunk vele 3-4 évig.

A muse nekem is fajt, de az igazi fajdalom az appel aperutre kivegzese volt…

Naugye. 10