Apple Creator Studio

Megjelent ugyebár nemrég az Apple Creative Studio.

Nekem az nem derült ki igazán, hogy pontosan mi lesz a meglévő alkalmazásokkal. Eddig úgy láttam, hogy mindenből megmarad az eredeti program + mindegyikből érkezik egy-egy új előfizetéshez köthető verzió. Bár az oldalon a “nagy” programoknál egyértelműen írják, hogy tovább használható a meglévő egyszeri vásárlásos alkalmazás, és elvileg frissülni is fognak. De mi lesz a meglévő iWork szoftverekkel? Pl. most két Numbers van a gépemen. Az újat kell ezekből használnom vagy a régit vagy mindegy, mert úgy sem fogok előfizetni és kb ugyanazt tudja ingyenesen mindkettő?

En nem raktam meg fel az ujat, de amikor a regit elinditottad, nem kaptal popupot? Abban nalam azt irta, hogy nem kap tobb updatet a regi:

Valóban! Így lesz a fizetős alkalmazásból ingyenes, aztán megint fizetős…
Szerencsére a LibreOffice elérhető Mac-re. :wink:

Mondjuk de, kaptam, csak nem olvastam el, köszi! :slight_smile: Egyébként logikus, hogy az ingyenes alkalmazásoknál csak az új kap frissítést, de akkor a fizetős alkalmazások megmaradnak két verzióban jóideig? De vajon meddig? És ugye azt lehet olvasni, hogy az egyszer fizetős verzió is megkapja az újdonságokat, de melyiket? Az ingyenes App tulajdonságait vagy a fizetősét? Vagy az ingyenes hét képest mennyivel tud többet az egyszeri fizetős? Vagy az AI használata a különbség csak? Mert ha ez utóbbi, akkor kb ingyen meg lehet szerezni a korábban fizetős tudást? Na mindegy, még sok a kérdés…

Az az app, amelyik kiirta ezt a notifikaciot, az soha tobbet nem fog frissitest kapni. Ameddig ervenyes rajta az alairas, illetve ameddig nem valtozik gyokeresen a rendszer alatta, addig el fog indulni, azutan azt sem.

Talán ez a legjobb cikk eddig amit láttam, hogy mi lesz az ingyenesben és mi az előfizetésesben az “iWork” szoftvereket illetően: Apple Updates Keynote, Numbers, and Pages Apps With New Free and Paid Features - MacRumors

Még talán ezt érdemes elolvasni a témában: 11 Apple Creator Studio facts you need to know before subscribing | Macworld

Vagy itt: Apple Creator Studio: Everything you need to know about it

Ez utóbbiban találtam érdekes utalást arra, hogy bizonyos egyszer fizetős prémium appok megkapják az előfizetős verzió tudását AI téren is, ilyen pont a Logic, ami miatt nagyon kíváncsi voltam a különbség az egyszervásárlásos és előfizetős appok között.

Note that MainStage and Logic Pro will have all the same features in both Creator Studio subscription and one-time-purchase versions.

Nekem még az nem egészen tiszta, hogy a Finel Cut Pro-t le tudom tölteni ingyen és tudom is használni (akár limitáltan) vagy csak trialban?

Egyébként szerintem nagyon megéri az előfizetés, ha nem lenne megvéve a Logic Pro, elgondolkodnék rajta.

én még az első kiadású pages-t meg number-et megvettem. de nem tudtam nagyon megbarátkozni a túlzottan “kreatív” kezelőfelülettel. miután ingyenes lett, még hébe-hóba használtam, de inkább nem.

az ms 365 családi csomag 47k. (ha jól értelmezem) a pages 44k, a numbers szintén, a keynote szintén. szerintem az apple ezzel tökön rúgta magát…

Szerintem valamit félreértesz. Az egész havi 5k vagy évi 50k, amiben minden venne van, az iWork kezdve a Logicon át Final Cut Pro, stb. Tehát nem darabonként ennyi.

1 kedvelés

azért írtam, hogy (ha jól értelmezem)

Igen, de csak egyben van az egész csomag. Én a Pagest használom csak, Numberst párszor nyitottam meg talán, a többi (Logic, Final Cut, Keynote) nekem teljesen felesleges. Maradok a 14.5-ön (ez a legutolsó ingyenes verzió), a céljaimra megfelel.

Ami igazán bosszant, az az, hogy anno megvettem a Pixelmatort, az Apple meg felvásárolta és előfizetésbe rakta.

2 kedvelés

De igazából a volt iWork szoftverek továbbra is letölthetőek és használhatóak ingyen is. Ha nem fizetsz elő, akkor az AI cuccoktól és prémium templatektől esel el csak.

Will I still be able to use Keynote, Pages, Numbers, and Freeform for free?

Yes. You can continue using Keynote, Pages, Numbers, and Freeform for free. And while these apps remain free for everyone, an Apple Creator Studio subscription offers premium templates, a library of high-quality, royalty-free photos and graphics, and powerful intelligence features.

…és nem baszogatnak folyamatosan, hogy fizessek elő? :thinking:

(Az AI meg a templatek nem érdekelnek.)

Az igazság az, hogy ritkán használom az iWork szoftvereit, így nem tudom megmondani, hogy milyen zaklathatnak-e munka közben ilyenekkel. Mondjuk nem tartom valószínűnek.
Ugyanakkor természetesen amikor új dokumentumot készítesz, megjelenik az Apple Creative Studio “reklámja” is. De ott vannak továbbra is a sablonok, külön kategorizálva, de megjelennek a prémium sablonok is még ha nem is fizettél elő. Egy ikon jelzi jobb felül a prémium sablonokat. De természetesen a korábbi sablonok megmaradtak ingyenesen.