Apple Music és a totális káosz

Saját történetem az Apple Music-on uralkodó káoszról. Sajnos a történet nem a múlté, hanem még a mai napig is a valóság.

Pár napja tettem fel egy cikket a Google-nél és a Facebook-nál uralkodó káoszról és ebben a cikkben szeretném megosztani, hogy nem csak náluk vannak gondok. Az Apple Music-ra feltöltöttem 8 új dalunkat és mivel a zenekarom neve megegyezett egy másik előadó nevével, ezért az Apple be is tette a számainkat annak a másik előadónak a profilja alá.

Kértem őket, hogy javítsák ki a hibát. Na, itt kezdődtek a gondok. Túl nagy feladatot adtam nekik. 11 nap után végre sikerült foglalkozniuk az ügyemmel, addig az összes lejátszási eredményt a másik előadónak gyűjtötték a dalaink. A 11-dik napon jött az értesítés az Apple Music-tól, hogy elfogadták a kérésemet és mostantól már tudom menedzselni a dalainkat a saját artist nevünk alatt. Be is léptem az artist admin felületre és akkor jött a döbbenet. A másik előadó teljes song listájával együtt megkaptam a saját dalainkat is, pontosabban a nyolcból hetet. A nyolcadik dal továbbra is megtalálható az Apple Music-on, de amikor hozzá akarom adni az artist fiókomhoz, akkor az Apple Music sehol sem találja a rendszerükben.

Tehát összegezzük mi történt: kaptam végre egy artist jogosultságot (11 nap után) és a 8 dalunkból sikerült is 7-et betenni az Apple-nek a fiókunk alá, de kaptam a hét dal mellé további 17-et, amik nem a mi bandánk számai. Ez a 17 dal már 2-3 éve fent van az Apple Musicon és több tízezer meghallgatáson és 1000-nél is több letöltésen vannak túl. Minden adatot látok róluk az admin felületen, például mely országokban és hányan hallgatták meg őket. Ezek az adatok mind személyes adatoknak számítanak, amit az Apple csak úgy megosztott velem. Ez azért már durván törvénybe ütköző művelet az Apple részéről.

Na, akkor most mit csináljak?! Próbáltam értesíteni az Apple-t, hogy nagy baj van. Több supporton és contact lehetőségen keresztül is megkerestem őket és 14 nap után sem kaptam választ egyikre sem. Úgy gondoltam, hogy akkor ideje továbblépni. Mivel az artist profil képe egy, a másik előadó által felöltött kép volt, ezért gondoltam lecserélem a sajátunkra. És itt jöttek a további kínlódások az Apple nevetséges szabályaival.

Előadó profil képének módosítása

Feltöltöttem az általam kiválasztott képet, amin a zenekarunk neve is szerepelt. 1 nap “függőben” lévőség után megjött az elbírálás eredménye: ELUTASÍTVA!

Utánanéztem az Apple előadói profilképek szabályainak. Íme az Apple jól átgondolt követelményei ezzel kapcsolatban:

Első követelmény, hogy az arcomnak bele kell férnie a középső sávba, mégpedig úgy, hogy alul nem lóghat ki a szám, felül pedig a szemöldököm. Második, hogy a kép nem lehet alacsony felbontású. A keret dolgot nem is értem, de nincs keret a képemen az a lényeg. A következő nagyon fontos követelmény, hogy a kép nem tartalmazhat szöveget. Mondanom sem kell, hogy miután leszedtem a zenekarunk nevét a képről és így az általam feltöltött kép mindhárom követelménynek tökéletesen megfelelt, újra megpróbáltam elfogadtatni az Apple-el, de ismét elutasították. Persze erre az eredményre is várnom kellett egy teljes napot. Tovább olvasgattam az Apple által felállított szabályok között. Kiderült, hogy a kép felbontásának minimum 800x800 pixelnek kell lennie, de ajánlott a legalább 2400 vagy ennél is nagyobb.

A képem paraméterei: 2640x2640 pixel, jpg és 72dpi.

A végeredmény az lett, hogy otthagytam a másik banda által feltöltött artist fotót. Az már csak hab a tortán, hogy ez a kép tartalmaz szöveget és a rajta lévő arc kívül esik az Apple által megkövetelt tartományon. Ez sajnos már 2 hete így van és elég kellemetlen, hogy a mi kis zenekarunk számait egy másik zenekar zenéi között lehet megtalálni és még az előadó képe sem a miénk. Viszont mi vagyunk a másik banda 17 számának is a szerzői.

Itt olvasható a képek feltöltésére vonatkozó szabályzat az Apple oldalán: https://artists.apple.com/support/88-artist-image-guidelines

Egyébként nézte már bárki is az Apple Music-on az előadók profil képét? Itt van egy kis ízelítő belőlük:

Érdekes nem? Valamelyiken az arc mellett szöveg is van, valamelyiken több, mint tíz ember szerepel (gondolom annyian vannak a bandában) és van olyan, amelyiken kép sincs, csak szöveg. A szabályzatuk szerint csak a valós előadó képe szerepelhet a profilképen. Bár hallottam a Jézus Krisztus szupersztár musicalről, de nem tudtam, hogy személy szerint Jézus volt a mű szerzője és előadója. 99%-ban ezek a képek nem felelnek meg az Apple roppant magvasan átgondolt szabályzatának.

Felmerül itt még egy kérdés. Ki fogja kapni a lejátszások és letöltések utáni kifizetéseket? Ehhez még várnom kell egy hónapot és remélem, kiderül. Ha én kapom, akkor jól járok, mert a másik bandának elég szép hallgatottsági adatai vannak, míg a mi együttesünk 7 (a nyolcadikról a mai napig nem tudok semmit) dalának a múlt hónapban csak 45 volt összesen. Amennyiben a másik banda bankszámlájára megy a mi dalaink után járó összeg, akkor ők nem járnak sokkal jobban ezzel, viszont mi nem kapunk egy fillért sem.

(sajnos az almamag csak 3 képet enged feltölteni, szóval innét hiányzik a kép)

Tanulság

Nem csak a Google-nél és Facebook-nál uralkodik a káosz, hanem a nagyságos Apple-nél is, és nem csak a káosz jelzővel lehet illetni ezeket, hanem a személyiségi jogok megsértésével és a személyes adatokkal való visszaéléssel is.

Tanács az Apple-nek és a többi TÚL NAGY cégnek is:

Szerintem a probléma a hétfői meetingekkel van. Ekkora baromságot nem tudom ki talált ki? Minek minden hétfőn meetinget tartani, ha nincs miről beszélni, csakhogy kövessük a trendet, mert minden “nagy” ezt csinálja és a szakemberek is ezt ajánlják? Megmondom mi a probléma ezekkel a meetingekkel. A probléma az, hogy mindenkinek elő kell állni valami új ötlettel, mert ha egy alkalmazott már a harmadik hétfői megbeszélésre sem hoz fel valami korszakalkotó dolgot, akkor azt mondja a főnökség, hogy az ember vagy lusta, vagy csak ötlettelen és nem való a csapatba, majd kirúgják. Persze az emberek okosak és kitalálnak mindenféle értemetlen szabályokat, amiket bedobnak a meetingen, és előadják, mint hatalmas újítás. Így aztán minden héten hülyébbnél-hülyébb és értelmetlenebbnél- értelmetlenebb szabályok születnek, mint például a szemöldökömnek látszódnia kell a kép közepén. Szegény szemöldök nélküliek jutnak eszembe, ők aztán végképp kiesnek abból a “csodából”, hogy előadók lehessenek az Apple Music-nál. Ennek az oka pedig a sok idióta unatkozó manager és supervisor, akik rettenetesen túl vannak fizetve. Ültessenek be inkább 100 átlagembert tesztelni, akik még életükben nem használtak Apple terméket, és az Apple próbáljon olyan szoftvereket fejleszteni, amiknek a használatát gyerekjáték megtanulni és ne bonyolítanák őket tovább a hétfői meetingeken. Ne értsen félre senki, fejlesztésre szükség van, de csak azért, hogy a főnök ne rúgjon ki, nem kell értelmetlen baromságokat kitalálni és megbonyolítani azt, ami már működik. Mondjuk van itt valami, ami már a kezdetektől az Apple legutálatosabb terméke és semmilyen fejlesztés nem használ neki, mert az alapoktól rossz az egész.

11 éve használok iPhone-t és a megjelenése első napjától használom, vagyis próbálom használni az iTunes-t. Az iTunes használhatatlan!!! Miért nem foglalkoznak inkább ennek a förtelemnek a lecserélésével a hétfői meetingeken a szemöldököm helyett?

4 kedvelés

Szep story, de szerintem az itunesal semmi baj. Viszont az apple music maga a katasztrófa.

helyesbitek, az itunes-val mindeossze annyi a baj, hogy azt sem tudod hol kell megnyitni ;)

Az iTunes nem lett végül szétszedve különböző funkciókra?

(Az iTunes tökjó volt tizenöt éve. Amióta egyre több benne a funkció, egyre szarabb, nyilván.)

1 kedvelés

Jól beszélsz (írsz), különösen az utolsó előtti bekezdés tetszik! :)

Köszi a sztorit, érdekes volt, tetszett az egész, ahogy leírtad.
Bár mondjuk néhány dologgal nem értek egyet. Pl az, hogy ez “igaz” adatvédelmi kérdés lenne. Mert nyilvánvaló, hogy sérült az adatvédelem, de nem úgy, mint ahogy mostanában mindenhol ezt hallani. Én is jártam úgy, hogy az egyik cég nekem küldött el levélben fizetéssel, termékkel, céggel kapcsolatos infót, amiben szintén személyes és céges adatok voltak. Jeleztem a megfelelő helyen és töröltem a levelet és ennyi a sztori. Szóval ez nem személyi jogok és adatok megsértése, hanem egyszerű hiba, amely lehet emberi vagy gépi (program) hiba is. Nyilván, ha feljelentik a céget, akkor igazuk van és lesz is felelősük, akit meg lehet büntetni vagy kirúgni.
Második, hogy ennek mi köze a hétfői meetingeknek? Én személy szerint szeretem. Bár mi nem fejlesztéssel foglalkozunk, hanem üzemeltetéssel. Sokszor kapunk ott segítséget vagy segítünk másnak még úgy is, hogy egyébként mindenki egy helyen dolgozik, rengeteget beszélünk egymással, de mégsem látunk mindent, amit a másik csinál.