Apple Time Capsule és gigabites net fail

Hahó társak!
Az van, hogy a Diginél előfizettem az 1000 megabites vagy mis csomagra. És azt hittem, hogy de jó, hiszen vacsi új Apple routrem van, az meg gigabites 10/100/1000-es. Erre kiderült, hogy a lószart, 300-nál gyorsabbat nem tud.

Miért? Mi ez a marhaság akkor, hogy gigabites, ha nem tudja átcsorgatni magán a gigabites internetet?

Rovid valasz: ez ilyen.

Hosszabb valasz: az L2 (Ethernet) valoban tud gigabitet, azonban az L3 (IP) oldal bajosabb. Az otthoni routerek amikor IPv4-et routolnak akkor valojaban port address translator-kent mukodnek. Ennek hatalmas overhead-je van a sima IPv4 routeolashoz kepest. Egyszeruen nem eleg gyors a processzor hozza. Valojaban a 300Mb/s is nagyon jo. Olyan “fejlett” orszagokban mint pl. az USA ez is elkepzelhetetlen sebesseg.

Ha meg nem unod a reszleteket: mivel a PAT-ot csomagokon kell vegezni, minel kisebbek a csomagjaid, annal lassabb lesz.

Megoldas: Keress olyan routert ami birja. Par eve ez meg komoly kihivas volt es altalaban Enterprise kategoriat kellett nezni ha megbizhatoan akartad ezt a sebesseget. Ma valoszinuleg valamivel konnyebb.

A Mikrotik eszkozok altalaban jok, de ezekkel is bajban lennek ha 1Gb/s kellene. Gyakorlatban, a 300Mb/s is valoszinuleg boven sok. Rengeteg Gigabites halozati kartya ennyit sem tud.

Asus routert vettem, de a bajom az, hogy a TC még garis, viszont ahol vettem, naná, hogy nem hiszik el, hogy ami a leiratban van, az az Apple marketing bullshitje, most az Almáriumban van a TC, elvileg kapok egy újat, és az majd jó lesz, de kétségeim vannak, kérem vissza a pénzem. Már ha nincs megfejtés rá, hogy a ■■■■■ digi 1000-es csomag működjön vele.

verd az asztalt elvileg a marketing anyagban az van hogy 1000Mb.

Na, az van, hogy tuoaljdonképpen a szervíz elismerte, hogy nem a készülék a hibás, hanem nem tudja azt, ami a specifikációban benne van, így visszakaptam az árát. 3 hónap, tehát nem tud happy, de end. Tanulság? Ha Amerikában lenne gigabites net, botrány lehetne ez, így csak nekem volt kellemetlen.

1 Like