Ha jól emlékszem @sala dolgozik bizzosan archicad-el nem tudom esetleg másnak is van tapasztalata.
Ismerős építész barátom áll gép vásárlás előtt, archicad-et használna. Van bárkinek bármi tapasztalata, hogy M1/M2 -n milyen használni? Alap mac mini opció lehet vagy kell nagyobb?
halo!
remélem, mások is dolgoznak még mac-archicad párossal én nem a nagy archicad-et, hanem az SE-t használom. ez jelentősen olcsóbb, ezzel viszont van néhány korlátozása. nincs csapatmunka (egyedül dolgozom), meg néhány olyan funkció, ami egyébként nekem nem fontos. ami még korlátozás, hogy legfeljebb 2 mag dolgozik 3d-nél. nyilván ezek a korlátozások egy többezer nm-es létesítménynél már számítanak, de családi ház, társasház, 1000+ fölötti egyéb házak vidáman szerkeszthetők
április környékén cseréltem le a 10 éves i7-est M1 MBpro-ra. már kitermelte bőven az árát. de ha nem igény a hordozhatóság, akkor elég a mini is, két 4k monitorral
16gb ram legyen!
Félve írok, mert lehet már túl beszéltük a dolgot. Előzmények: iMac 2017 Retina 4K-ban cseréltem diszket sata ssd-re, valamint mellékesen cseréltem ramot. A gép eredetileg fusion drive-ot használt, a diszk össze volt kötve a belső nvme ssd-vel. Az nvme ssd maradt a gépben. A csere előtt nem bontottam a fusion drive-ot. Elővettem a régi diszket és egy sata-usb csatolóval a géphez illesztettem. Minden adatot látok a felmountolt diszken. Jól gondolom, hogy a háttérben, mivel a fusion drive nem lett szétbontva, ezért a mountolás után újra működik, mint fusion drive? Tehát ha egy másik gépen kipróbálnám, akkor ezt a diszket nem tudnám használni? Ezt most nem tudom kipróbálni, mert nincs a közelemben mások mac.
Ha nem bontottad szet, akkor nem bontottad szet. Ha a gep szamara elerheto a tobb eszkozbol allo lemezcsoport szukseges darabszama (Fusion eseten kell az osszes), akkor ossze fogja rakni, fuggetlenul attol, hogy hogyan csatlakoztattad.
Tehat ha elviszed mashova, az nem fogja latni a tartalmat. Ez konnyen okozhat igy adatvesztest is.
Sziasztok! nincs tapasztalatom ebben azért kérdezek. MacBook Air 6.2 SSD-t cserélnék nagyobbra 240-et 500-ra, mi ennek a pontos neve, mit keressek ami kompatibilis?
Szia, asszonypajtas is egy M1 MBP 13’ -vel Archicadezik, O is nagyobb memoriaval rendelte a gepet, es kert meg nagyobb tarhelyet is -de az igazabol teljesen egyeni. A nem alap memoria hasznalata erosen javallot (nem csak Archicadnel ;), a tobbi viszont boven kiszolgal mindenfele hasznaltot IS. O sokat 3D-zik is vele, gond nelkul ‘porgeti’ a projekteket ezzel a geppel.
A kulso monitorok csatlakoztatasat kisse bonyolitotta a gyarto (mer miert is ne, ugye), de az is megoldhato.
Én is meglepődtem, hogy az M1/M2 air csak 1 külső monitort támogat, tehát ha pl a nálam most lévő felállást - elgato thunderbolt dock-ra rádugott két 4k monitor - ha jól értem nem hajtaná meg.
O, ezek nem valtoztak. Marmint, ha nem eleg amit alapbol tud a keszulek, akkor egyeb megoldasokkal tudsz tobbet raakasztani. Ezek a megoldasok pont ugyonazok, mint korabban voltak. En is USB-s VGA kimenettel dugtam 2 kulso monitort a 2008-as MacBook Pro-ra, mert szegenynek, csak 1 darba DVI dugoja volt.
Egyebkent osszesen 2 fuggetlen megjelenitore van tamogatas az alap M1/M2-ben. De ugye, ez osszesen ketto (tehat le kell szerelni a belsot, es akkor mehet barmilyen 2 kulso).
Ami viszont kerdeses, az a Thunderbolt. A 2011-es evjaratban jott az Apple Thunderbolt Display-e, amivel az egy kulso monitort tamogato 2011-es MacBook Pro gepekre is akaszthato volt igy 2 monitor (marmint, a masodik monitor bedughato az elsobe). A specifikacio ertelmeben, nem igenyel onallo idozitot a Thunderboltra fuzott, valodi Thunderbolt monitorok meghajtasa (tehat olyan monitorrol beszelek, ahol tenyleg Thunderbolt atvitel van, ilyen monitor az Apple TBD is), azaz elmeletben, ebbol kettot radugva az M1-es gepre, mennie kene 2 megjelenitonek. A te adaptereden valoszinuleg nem lenne jo, mert nem Thunderbolt a lanc vegeg, valamint nem egymas utan vannak fuzve a megjelenitok (itt az egymas moge fuzes az egyik ok, amiert ez mukodik).
Ha jól gondolom a “lekell szereni” alatt nem a clamshell módot érted
Igen, szerintem sem lenne jó, mert jelenlegi megvalósítás macbook pro thunderbolt kábellel a dock-ra kötve, a dockba pedig displayporton és usbc-n bedugva a két monitor. Ha jól gondolom akkor usbc-n is displayport van.
Minden esetre azért fura számomra (bármi is az oka), hogy korábbi air-ekre simán rádugtál két monitort (hdmi+tb/minidisplay) most meg limitálnak 1-re (plusz a beépítettre)
A CPU. A nem Pro/Max/Ultra modellben 2 timer van. Mert a korabbi iPad Pro CPU-k (A10X, A12X) sem tudnak 2-nel tobb megjelenitot. A felepitese, tipusa pedig pont olyan az M1-nek, mintha nem M1-nek hivnank, hanem A14X-nek. Tehat annyira hasonlit az M1 az A14-hez, amennyire az A12X az A12-hoz, vagy az A10X az A10-hez. Tulajdonkeppen, egy billentyuzetes iPad, ami iOS helyett macOS-t futtat (marmint, ha a hardvert nezem). Az Intel GPU-k pedig 3 displayesek 2013-2014 ota, ezert megy nekik ennyi display.
Bocs hogy belepötyögök akkor a macworld cikke alapján az M1 mpr : + 1 monitor - vagy pl egy usb videó kártyával még egy, amit a múltkor találtam
Pedig a mini ugyanez a cpu-gpu de a hdmi miatt mégis tud 2 moncsit.
M1 Pro mpr: + 2 , minden trükk nélkül
Dobom az alap 13-as M1 mpr-t, 14-es a tuti.
Jól látod - mivel az M1 mbp 13" nincs hdmi ezért ott csak 1 külső monitor támogatott, viszont a M1 mini esetén a + hdmi miatt 2 külső monitor.
Tehát ha kell a két külső monitor M1 gép mellé és laptop kell, akkor meg kell venni a 14" mbp gépet az air és a 13" mbp sajna nem opció, csak ilyen usb-s videó kártyával.
Nem gondoltam volna, hogy a 2 külső monitor igénye miatt már a “pro” szegmensbe kell kerülni, holott teljesítménybe simán elegendő lenne az M1 is
Én nem hiszem, hogy a “Pro” megjelölést arra értenék, hogy pro felhasználásra már ez a proci kell, hanem az alaphoz képest többet tud a proci. Mint pl. pont a több kijelző meghajtása, stb.
A 13-ast hiba volt prónak nevezni, elég lett volna simán macbook-nak. Mert akkor a mini próbb mint a laptop -) Az M2 13-asát is sikerült elcseszni, ha az alap ssd-vel veszed. Kihagytak valami plusz vezérlőt és lassabb mint az m1-é. 512-nél már berakták.