Azonnali kérdések

Huhh… Látom sikerült egy aktív “beszélgetést” gerjeszteni.
@Czo: Tettél már bizonyosságot arra, hogy valóban értesz a dolgokhoz, de ebben az ügyben most feleslegesen túlgondolod a történetet. Nem annyira mindennapos, nem annyira életszerű az, hogy az átlagos család (ahogy a miénk sem) egy nagy adatkeretet használjon. Mindenkinek van külön sim kártyája (sőt… három különböző szolgáltatótól), így mindenkinek külön-külön adatkerete is.
Nem vérkomoly “korlátozásról” volt szó… Csak egy lehetőség, vagy opció arra hogy az adatkeret maradék 10%-át tegye el az adott időszak végére - biztonsági/bizonyossági okokból. Jelezték, értették páran mire gondoltam.
Az sem teljesen életszerű, hogy 14 éves gyereknek okosórája, tabletje legyen. Igaz van telefonja, volt okosórája de azt lesz@rja… A társadalmi és szociális hátterébe most nem akarok belemenni - nem ide tartozik.
Továbbá. Többen feszegettétek a szolgáltató app-ját.
Nem gondoltam, hogy ilyen mélységekbe kell lemennem az alaptézist illetően, de…
Nincs gond a kölökkel való kapcsolatunkkal, nem titkolózunk előtte és nem a háta mögött korlátozzuk a “szabadságát”. Ez valahol az Ő kérése is volt, mert őt is zavarja hogy hófordulás után egy-két héttel már nincs nete. De annyira trehány/lusta/kényelmes…stb (szerintem egy tinédzsertől ez teljesen elfogadható), hogy a szolgáltató appját neki kényelmetlen/értelmezhetetlen/követhetetlen használni. És kényelmesebb lenne egy ilyen beépített “fícsőr”, ami automatikusan figyelmezteti majd “korlátozza”. Hangsúlyozom: nem a pontosságán van hangsúly! Figyelemfelkeltés, figyelmeztetés!!
Ha olyan passzban van, szoktunk vele diskurálni arról hogyan kell beosztani…stb.
De a jóIstenáldjon meg mindenkit :) … egy tinédzserről/gyerekről beszélünk.
Ne várjunk már el tőlük ennyire komplex dolgokat. Amúgy is az őrület határára kerget(jük) őket (az átlagról beszélek)… Látjuk őket, követjük őket, megfigyeljük a privát szférájukat, elvárásokat akasztunk a nyakukba, kötelességeik vannak…stb…stb… Régen (30-40 éve) nem volt ilyen szoros a hurok. Benyögtük, hogy majd jövünk… és jöttük. Ma meg: figyeljük őket, elszámoltatjuk…stb. Látom a környezetemben. Gyakorlatilag mindenhol ez történik…
Csodálkozunk ha lelkibetegek, ha szoronganak, ha depressziósak. Igen, mint mindenhol, nálunk is vannak kötelességei. Minthogy tanuljon, sportoljon és legalább a szobájában tartson rendet. És ameddig ez jól működik, addig így is marad. Szabadon.
Ezért is gondolkodtam el, hogy legyen megemelve a havi adatkerete (de emellett ott van bennem a szülői nevelési inger a beosztásra való sarkallás), s talán így egyszerűbb lesz az életünk (köszi @sala).

1 kedvelés

Bocsánat @Czo, de nekem az amerikai példa pont nem példaértékű. Az a fene nagy integráció mindenhol, tökéletesen kitalálva minden arra, hogy minél jobban behálózzák az életünk. Én nem vallom azt, hogy ez a tökéletes megoldás. Jártam ott, éltem ott… de köszönöm nem. Hányok tőle. Én ennél sokkal szabadabb elvű tag vagyok. Nincs szükségem egy nyálgőzös lehelletre a nyakamban.
Elfogadom az innovációt, az infrastruktúra fejlődését de pont nem az amerikai példára. Viszont a kínai sem szimpatikus :-)
Az sem tetszik, hogy már mindenünket az eszközeinkre bízzuk. Tudom, hogy ilyen a jelen… de akkor sem tetszik.

Csak egy kicsit kapcsolodik :)
Par eve pont azert voltam morcos, amikor a T kivezette a adatmennyiseg elfogyasa utani savszelesseg korlatozast. Ha lenetezte a kolok a csomagot akkor visszacsapta nehany kbit/s-re a sebesseget. Arra pont jo volt, hogy uzeneteket kuldjon esetleg meg a helyzetet is le lehetett kerdezni. Most akarmennyi van minden elfogy es utana semmi. Nincs meg a “biztonsagerzetem” sem, hogy barmikor elerhet.

Vki. arulja mar el, hogy lehet tud telepulni egy iphonera appstore-on kivuli alkalmazas?
A heten belefutottam ebbe a yingwatch oruletbe (elvileg egyedi szamlapot tud rakni az apple watchra ugy, hogy kulon alkalmazaskent fut).
Safariban volt egy install lehetoseg es mar telepult is az alkalmazas a telefonra. (Igaz hitelesitest ker ha futtatni akarnam) Ez hogy?
Errol van szo: https://watch.bbqe.com

Ez megér egy pontot a gyanús kínai hírszerző tevékenységre :-)

Tudtommal a mai napig nem telepíthető semmilyen alkalmazás a stock fw-re az AppStore-on kivül.

Pedig sikerult. Sot az orara is atment a szamlacserelo alkalmazas…
A miertjet meg nem ertem… @Czo ?

Lehet a storeon kivul terjeszteni alkalmazasokat, erre valo az Apple Developer Enterprise Program. Ha ilyen program tagja vagy, akkor tobb tizezer keszulekre is keszithetsz szoftvert. Jellemzoen akkor csatlakozll, ha valamilyen belso, hasznalatu szoftvert akarsz kiadni, aminek semmi helye a storeban. Ilyen esetben olyan kiadasra jogosito certifikaciot kapsz, amivel nem csak az elore felsorolt (azt hiszem, hogy most 1000) eszkozre adhatod ki az alkalmzasod.

Ez eddig teljesen tiszta es jogszeru. Jellemzo viszont, hogy amikor ilyen celra jelenik meg alkalmazas, akkor azt egy ellopott kulcs segitsegevel adjak ki. Az apple ezt a kulcsot barmikor vissza tudja vonni, ilyenkor megall a telepitett alkalmazas.

Az orara egyeni szamlapot NEM lehet kesziteni. Ezek az alkalmazasok sem keszitenek egyeni szamlapot. Az oran be lehet allitani, hogy a “session” alapu alkalmazasok eloterbe keruljenek, ha felemeled a kezed. Ilyen session alkalmazassal mar biztos talalkoztal, ilyen a Music es a Workout app is. Na a felrakott szamlapok is ilyen session alkalmazasok. Viszont mivel semmi olyan funkciot nem valositanak meg, ami miatt jogszeruen hasznaljak a session alkalmazas jelzot, ezert az Apple nem engedi be ezeket az appokat a Storeba.

Mivel az Appok nincsenek a Storeban, ezert barmilyen hatsoszandek lehet bennuk, amire a rendszer igy lehetoseget biztosit.

3 kedvelés

Koszonom igy mar vilagos. Az megvolt, hogy alkalmazaskent fut eloterben, csak az nem jott ossze hogy bir telepulni.

Létezik iOS-re olyan billentyűzet, amelyik támogat matematikai szimbólumokat (pl lim n-> végtelen, szumma k=0…n n^k/k!, n alatt k Stb)?
MacOS alatt a legtöbb karaktert be tudom másolni a szimbólumok közül. Kérdés itt is van valami hasonló, vagy muszáj külsős appot használni, és ha igen akkor van olyan amelyikről jó tapasztalataitok vannak?

Sziasztok! nyontatási gondom lenne. A lányom kitalálta, hogy nyomtassak ki neki egy rakat képet, kiválogatta egy mappába, viszont a képek kinyomtatáaskor sötétebbek mint a monitoron, ezt szeretném megoldani. egyesével kicsit sok lenne, viszont a megtekintőben be tudom állitani ugy hogy a diagrammoknál világosítok a képen, ez viszont igy sokáig tartana. ötlet?

Photoshop droplet?

Elmentesz egy makrót, majd File menü -> Automate -> Create Droplet… (már ha az új verziókban is itt van)

Milyen nyomtatód van? Általában a Canon nyomtatókban van lehetőség arra, hogy a képeket világosabb tónusban nyomtasd anélkül, hogy a képekhez hozzányúlnál egy képszerkesztővel.

https://ugp01.c-ij.com/ij/webmanual/PrinterDriver/W/MG7500%20series/1.0/EN/PPG/dg-c_brightness.html

1 kedvelés

Canon Mp280, köszönöm szépen!

Ha egy (oregebb) vga kartyan csak dvi kimenet van, de en erre olyan kanocot dugok aminek az egyik vege dvi, a masik meg hdmi — ez okozhat “adasszunetet” egy modern monitoron?
Koszi

Igen es nem.

Fizikailag a jelszint es a protokoll ugyonaz viszont a feature set nem. A HDMI szabvany kotelezoen eloirja a titoksitott atvitel tamogatasat (HDCP, amit arra talaltak ki, hogy a bluray 1080p-t ne digitalis uton lopd ki a megjelenito elotti kabelbol), mig DVI eseten ennek a tamogatasa opcionalis. Igy ha a monitor kotelezoen HDCP atvitelt ker, de a VGA nem tamogatja, akkor fekete lesz a kep (ugyonez elofordulhat visszairanyba is, olyan DVI-os monitor, ami nem tud HDCP-t, de te HDMI-re kototted DVI helyett, ami viszont kotelezoen HDCP-t ad.). A szabvanynak egyebkent resze a kommunikacio, igy az eszkozok meg tudjak beszelni a tamogatott dolgokat es ha van bennuk hajlandosag, akkor kozos nevezore is fognak jutni.

Hmm… Milyen modon lehetne ezt kicselezni? Adott a VGA amin csak DVI out van es adott a monitor amin mDP, DP es HDMI van. Ki lehet ebbol csiholni valamit?
Esetleg egy DVI - DVI kabellel – a monitor feloli vegen egy DVI-mDP atalakitoval?

Szerintem olcsobb uj VGA-t venni, mint DVI to mDP atalakitot. (mDP to DVI az olcso, mert megfelelo ellenalasokkal, az mDP csatlakozo DVI csatlakozova valtozik es ehhez eleg egy passziv atalakito, szerintem ezzel kevered). Vagy a monitort csereld le egy butabbra vagy a kartyat egy okosabbra.

Tehat akkor a mDP-DVI adapter csak a displayport felol mukodik? DVI felol mar nem? (ezt nem is tudtam)
Bootscreen miatt kapirgalok (idonkent jol jonne)… A monitort nem cserelnem le “butabbra” (elvegre ezen melozok) :-)
A VGA adott volt (amugy egy mukodo darab…de csak DVI out-al)

Sziasztok! Kellene csinálnom dvd-t a nyaralásos képekből és videókból, olyat keresnék mint anno az idvd volt, lenne valakinek ötlete?

Fcpx? Imovie?