De az auto szol amikor mar csak 50Km-re eleg vagy 100-ra. Egy telefon miert ne tudna merrni a forgalmat (most is tudja)? Csak datum kene es havi nullazas. Ja ezt is tudja.
Bennem még felmerült a kérdés, hogy ha most megnézem kiírja, hogy mennyi adatforgalmat generált egy-egy app az időszakban. Jah, ez is félrevezető, mert ez is számolja az ingyenes forgalmat is, akkor egyáltalán miért rakták bele??? Az egyik embernek az kellene, hogy minden adatot számoljon, még az ingyenes szolgáltatásba eső forgalmat is, a másiknak meg csak azt, ami nem ingyenes. És ez utóbbi szinten nem tudja megmondani mekkora adatforgalmat generált a hónapban és mennyi van még neki hátra. Szóval akkor ezt így miért tettek bele?
Engem a szolgaltato is tajekoztat SMS uzenetben(T), valamint eddig minden szolgaltatonal meg tudtam nezni, hogy merre es hogyan allok. Amit a telefon kiir szam, az nem az a szam lesz, amit a szolgaltato elszamol. Majd ha a telefon tudni fogja, hogy mit kell szamolni, akkor lesz ertelme foglalkozni ezzel.
Kozben eszembejutott meg 1 pelda. Az osszes smartphone elotti telefonban volt “koltsegszamitas”. Szepen osszeszamolta hany percet/masodpercet beszeltel, majd ezt meg tudtad forintositani. Tok szep volt, csak nem fedte a valosagot. Nem tudott mit kezdeni az olyan dolgokkal, hogy az elso 3 masodperc ingyenes, majd az elso egyseg fel perc, ezutan masodperces szamlazas 10 percig, majd vegul 10 perc utan percenkent.
Az ott lathato adatforgalom egyszeruen csak egy tajekoztato szam. Semmire nem alkalmas.
Szerintem folsolegesen van benne ez a menupont. Nem mukodik, akar ki is lehetne venni. Tul sokat nem foglalkoznak vele egyebkent, mert ugyan ki/be kapcsolni tudod az adatforgalmat, de a lista veletlenul sem segiti a konnyu megtalalast (appok nevei szerinti ABC sorrend), hanem adatforgalom szerint van sorbarakva.
Ezzel kapcsolatos OFF.
Ha arra telik energiával meg ésszel, hogy monitorozza a felhasználói szokásom, akkor arra miért nem jut energia, hogy egy sokkal hasznosabb opciót állítsanak hadrendbe?
Sokszor rohadt jó lenne a adatforgalom-monitorozása. Leginkább ha egy messzi-messzi galaxis szolgáltatójának sim kártyája van a telefonomban. (Nem, a saját szolgáltató nem jöhet számításba 0,1MByte-onként 250HUF-ért)
Számomra a telefon még mindig kommunikációs eszköz (ahogy szerintem még sok-sok ember számára is), nekem nem az a lényeg hogy a callofduty milyen minőségben fut, meg ésszerűen igyekszem “fogyasztani” is. Én valahogy nem kívánok a kapitalizmus áldozatává válni (vegyünk nagyobbat és mégtöbbet…pfff).
De ha ilyen irányból nézzük, akkor ez a családi megosztás (szülő-gyerek) is egy rohadt nagy marketing bullshit.
Eleve az, hogy a gyerekből az ilyen jellegű korlátozás ellenállást fejt ki. A másik, hogy olyan opciók pont hiányoznak ebből a körből, amivel a lényegét “ellenőrzés” alatt lehetne tartani.
Igen, valóban megoldás lehetne egy havi periódus alapján folyamatosan nullázódó lehetőség. Még ha nem is tökéletesen pontos, de legalább volna valami.
Ehelyett a szülő nézegesse (idegesítse magát), hogy a kölök hány percet youtube-ozik meg mennyit tiktok-ozik (vagy mi a franc a neve)…
A telefonod szamolja az adatforgalmat most is. Viszont azt mar megbeszeltuk, hogy ez az adatforgalom nem fog egyezni a szolgaltatonal szamolt adatforgalommal, tehat ez alapjan takarekoskodni nem fogsz tudni. Emiatt kb folosleges ezzel az egesszel foglalkozni.
Nem kivansz aldozat lenni? Ha adatkeret hasznalsz es az elfogyott, de szukseged van ra, akkor ha tovabbi adatkeretet vasarolsz, akkor miert leszel aldozat? (nem akkor lennel aldozat, ha olyasmit vasarolnal meg, amire nincs szukseged?)
Ha idoben akarod limitalni az appok hasznalatat, akkor a ScreenTime erre miert nem megfelelo? Pont erre talaltak ki. Vagy ezzel az a baj, hogy a gyerek tud rola? Nade akkor tudna az adatforgalmi limitedrol is.
Mi lenne a pontos feladat, amit meg szeretnel oldani?
Nem akarlak megsérteni, de rajtad kívül páran megértették a kérdésem alappillérét.
Ezen felül, a fentiekben hangsúlyoztam is a várható mérések pontatlanságát – de nem is ezen volt a hangsúly.
Olvasd vissza az általam írt pár sort. Rá fogsz jönni, mi a kérdés (ha akarsz).
Nem vagyok programozó és hw guru… de igyekszem a köznyelvem alapján is érthető módon megfogalmazni a kérdésem.
ps.:
Nem értelek, minek érvelsz a screentime-al (idő alapú mérésen), amikor én végig MB-okról diskuráltam.
Akkor megkerlek, hogy magyarazd el mi az alappiller, amit nem ertek meg. En csak azt ertem, hogy folyamatosan mondod, hogy a szolgaltato adatkerete alapjan akarsz barmit csinalni a telefonon, de ezt NEM lehet megcsinalni (mert a telefonnak lovese nem lesz az adatkereted alakulasatol, az abban foglalt lehetosegekrol). Igy innentol kezdve el kell engedni az adatkeretet. Nem fogod tudni megoldani.
Nem ertem egyebkent, hogy az ido miert baj. Ha elfogy a mobil adatkeret, hasznalom a WiFit (tehat kikerultem a korlatozasod). Raadasul ha videos oldalrol beszelunk, akkor ha egy 240p-ben rogzitett barmit nezek 240kbps bitrataval, akkor abbol 1 ora 200 megabyte korul lesz, ha viszont egy 4k/60fps videot nezek 13 megabittel, akkor 1 ora alatt el tudtam loni 13.5 GByte adatforgalmat. Tehat akkor jo minosegu tartalmat nezhetek rovid ideig? De ha nagyon-nagyon rossz minoseget valasztok, akkor akar 20 oran at is fogyaszthatom?
Tehat mit is akarsz korlatozni? Es miert ugy akarod korlatozni? Tehat a megoldando problema erdekel es nem a kitalalt elmelet arra, hogy hogyan kellene megoldani a problemat. Ha screentimeban lekorlatozod 2 orara pl. a youtube appot, akkor ezzel sikerult fixre korlatoznod, azaz 2 orara. Byteokban szamolva nem tudod megmondani, hogy mennyi legyen a 2 ora mert, 27 gigat beallitva kijohet belole 2 oranyi 4k/60fps video es kijohet belole 135 oranyi 240p-s youtube video is. A youtube pedig a 240p es a 4k/60fps kozott igen sok formatumot kinal.
Szerintem ennyire nem tudományos.
A gyerek kapott mondjuk 8 giga netet, de folyton elfogy. Nevelési segédeszközként a szülő szeretné, ha a telefon szólna idejében, hogy saccra elfogyott a 90%-a. Esetleg szülői felügyelet gyanánt szeretné, ha 7 GB környékén a telefon aszondaná a kölyöknek, hogy coki, nincsen tovább, kell a maradék másra (pl. szülői távfelügyeletre:)
Egyébként ha a gyerekjúzerben meg lehet bízni, van egy csomó forgalomfigyelő app, tök jól működnek. Én pl. a MyDataManager nevű appot használtam, meglepően pontos volt (amíg kellett, most már elég nagy a keretem).
Megint az adatkerettel jossz. Nem tudsz adatkeret alapjan dolgozni, mert nem tudsz adatkeretet szamolni. Tehat az adatkeretet el kell felejteni. Egy csaladban, siman elofordul, hogy tobb SIM kartyahoz tartozik 1 bazinagy adatkeret (nalam is igy van). Hiaba tiltom le az egyik telefonon, hogy 8GB utan tiltsa le a yotubeot, mert lehet, hogy a tobbi SIM-en mar osszejott 98GB forgalom, igy ezen a simen ha eddig 0 youtube volt nezve, akkor mar nem 8GB marad hanem csak 2GB, ha az adatkeret 100GB.
Egyetlen egy dolog tudja pontosan szamolni az adatforglmat, az pedig a szolgaltato es a szolgaltato appja. Tehat maximum a szolgaltatoknal lehetne lobbizni olyasmiert, hogy az elofizeteshez tartozo adott SIM-eken tiltani lehessen bizonyos IP cimeket. Viszont ezt a tartalomszolgaltato pikk-pakk ki tudja kerulni ugy, ha masik IP-re koltozik.
Egyszeruen megcsinalhatatlan amit szeretnetek. Majd ha eljutunk odaig, hogy a szolgaltatok adnak API-t, amivel a telefonok kovetni tudjak a hasznalatot, akkor lehet majd lehetoseg arra, hogy a telefonokon App alapjan korlatozzunk adatforgalmat.
Egyebkent, ha kiveszem a SIM-et es rakok be masikat, akkor is siman kikerultem az adatforgalmi tiltasodat.
Tehat ido alapjan tudsz tiltani, mert azt sem WiFivel, sem SIM cserevel nem tudom kikerulni. Raadasul ha adsz neki tobb eszkozt (tablet is meg telefon is), akkor ott az ido is osszeadodik, tehat az osszesen 20 ora youtube, az osszesen lesz 20 ora. (itt pl hogyan szamolnad ki az adatkeretet? 2 gigat youtubeozhat a telefonon SIM-en es 2 gigat a tabletesen? Latod, ezert van 1 adatkeret tobb SIM-hez, hogy ne kelljen mindegyikre, vadkapitalista megoldassal folosleges elofizeteseket kotni)
A tartalomszamlalo appokkal nagyon de nagyon ovatosan kell banni. Par eve, amikor ezek megjelentek, mindegyik ugy mukodott, hogy VPN szeruen magan atiranyitotta a forgalmat es ott szamolta, tehat nem ajanlott ilyesmi hasznalata.
@Czo, ez egy teljesen valid feature, még ha nem is pontos az általad leírt okok miatt. Arra viszont tökéletes, hogy szóljon időben.
Halkan jegyzem meg, hogy androidon ez már jóideje működik…
Kovetkezo honapban lenullazom kivancsi vagyok erre az elteresre, mert a mai adatforgalmi keretekkel nem gondolnam, hogy olyan brutalis elteres van. Tudom mennyire ertesz hozza, de most ez borzalmasan tultolod, lehet elmeri majd a 20GB adatforgalmi keretet 2MB-al, es akkor mivan?
A keres annyi lenne hogy ha beallitja apa a gyerkenek, hogy a youtube mehet 10GB-ig akkor amikor a telefon eleri letiltja az adott appnal a mobilnetet ennyi.
Ezek az ablakok es szolgaltatasok szerintem teljesen jok voltak 10 evvel ezelott, amikor mindenkinek mindenre kulon SIM-je volt. Most is tehetsz mindenbe kulon, kulon-kulon elofizetessel, de ha felmerul az igeny, hogy miert fizetsz kulon-kulon mindenert, jon a kozos adatkeret hasznalata es bumm. Ott vagy, hogy a funkcio semmire sem jo. Nalunk kozos adatkeretes SIM van a telefonokban (viszont a szamok onalloak), ugyonebbol az adatkeretbol eszik a tablet es van egy 3G/4G USB modem is, amit szerintem 2 eve nem hasznaltunk, de ha kellene, van benne SIM, lehet vinni viszont elofizetest sem kell ra kotni kulon.
Tehat eljart az ablak felett az ido. Ide a szolgaltato segitette API kell, mert ha vannak az adatcsomagodban ingyenes szolgaltatasok, akkor azokat nem kellene szamolni. Ugyonugy pl. a T regen nem szamolta adatforgalomnak a halozatan beluli forgalmat (pl. DNS keresek), igy megfeleloen osszerakott scriptekkel, korlatlanul lehetett netezni, csak be kellett csomagolni minden halozati csomagot egy DNS keresbe es kellett egy proxy a neten, amely ezt kibontotta. (nem tudom, hogy ma mi a helyzet a DNS keresekkel). Ugyonigy pl. az UPC amig koraltos volt a Broadband es a Chello addig nem szamolta peldaul a halozatan beluli forgalmat.
Ne haragudj, de nem értem a problémát én sem. A legtöbb szolgáltatónak van saját appja, amit a TÉNYLEGES fogyasztást méri. (én a Telekomnál vagyok és az appjuk teljesen jól működik)
Innentől nem világos miért nem mindegy, hogy ezt mondjuk a beállításokban éred e el, vagy elinditasz egy appot hozzá. Az más kérdés, hogy korlátozást nem lehet ez alapján beállítani, de ez nem is baj.
Ezek után 2 opció van:
-megmondod a gyereknek, hogy néha nézzen rá, hogy hol áll éppen, és aszerint ossza be magának a maradékot. Szerintem ezt meg tudja csinálni a legtöbb gyerek (főleg ha elfogy 1x a hónap közepén, és nincs netje 15 napig, akkor az biztos, hogy legközelebb jobban fog takarékoskodni)
-korlátlan netcsomagot veszel és akkor azt néz 8k-ban amit csak akar
Amit itt irsz, hogy ha az app forgalma eleri a 10GB-t es tiltson le, ezt talan meg lehetne valositani (azert csak talan, mert itt is sok ujabb kerdes elokerul, pl. hogy mi tortenjen SIM cserekor, SIM csere utan masik embernek tekintjuk a felhasznalot?). Viszont ez koszono viszonyban sincs, az eddig emlegetett, adatkeretbol takarekoskodjunk dologgal.
Viszont akkor mar csak azt szeretnem tudni, hogy miert jo egy alapvetoen tartalomfogyasztasra kitalalt appot a tartalom meret alpjan korlatozni? Miert nem jo idoben korlatozni? Miert jo, ha dinamikus a korlat? Ha idoben korlatozom, ahhoz lehet alkalmazkodni, beosztani. Ha a tartalom meretere, akkor olyan korlatot kepzek, amelyre alapvetoen nincs rahatasa a korlatozott szemelynek. Lasd fenn, miszerint hany ora tartalom jon ki 13 gigabol 4k/60fps mellett es hany 240p mellett.
Túlbonyolítod szerintem. A legtöbben nem cserélnek simet, nem használják ugyanazt a keretet több eszközről. Az pedig azért nem tűnik ördöngősnek, hogy egy eszköz az X interfészén zajló forgalom alapján csináljon valamit.
Értem én, hogy millió módon lehet ezt kitrükközni, de az átlag felhasználó a legegyszerűbb esetet valósítja meg.
Az időben korlátozás megoldott, de ha több az időd, mint a neted, akkor inkább az utóbbit akarod megfogni.
Nem hiszem. Teljesen termeszetes szerintem egy atlagos csaladnal, hogy mindenkinek van telefonja, a csaladi letszam felenek megfelelo mennyisegu tablet is akad otthon, majd kb minden 14 eves es felettinek a kezen mondjuk egy ora. Azert nincs ilyen menupont, mert nem tudja megoldani, hogy ez a menupont helyesen mukodjon (vagy akarcsak kozelitoleg helyesen). Ami pedig megkozelitoleg sem tud helyesen mukodni, arra folosleges barmilyen fejlesztest elpazarolni.
Az appok pedig pont azert nem korlatozhatoak a szuloi felugyelet reszekent byteban, mert a byteok nem jelentenek az egvilagon semmit sem. Lehet olyan appot keresni, ami nagy fuggoseget okoz keves bytettal, meg olyat is, ami ugyonekkora fuggoseget vegtelen sok bytettal.
Erre az a válasz, hogy ha a beállított idő alatt elfogy a modilkeret, akkor a szülő nem fogja tudni a hónap végéig, hogy hol van a gyermeke. És ez volt (szerintem) a beszélgetés indítása óta. Én is úgy vagyok vele, hogy maradva a példánál 8GB-ból elhasznál a gyerek 7GB-ot, akkor lekorlátozható legyen a maradék 1GB, amire szeretném. És nem érdekel, hogy ebből a 7GB-ből mind mondjuk a Netflixre ment el és a Netflix meg amúgy ingyenes a csomagban és valójában 0GB-ot forgalmazott a gyerek. Tiltsa le neki a mobilnetet és a szülő megnyugodhat, hogy tuti, hogy egész hónapban fogja látni, hogy hol a gyereke.
Remélem ebben nincs igazad. A környezetemben senkinek sincs így. Persze nekem sem magamból kell kiindulnom tudom.
És ezzel kapcsolatban sem hiszem, hogy a nagyátlagnak így lenne, hogy egy csomagba tartozik minden még akkor is, ha logikus. Legalábbis a környezetemben szintén nem tudok ilyenről (aztán persze lehet, hogy tényleg így van). Az is lehet, hogy a környezetemben mindenkinek van céges telefonja, az asszonynak meg másik előfizuja, a gyereknek meg nincs telefonja. De persze tudom megint az van, hogy ne magamból induljak ki, de akkor szerintem neked sem magadból kellene kiindulni… (És ez nem személyeskedés vagy bántás akart lenni, nehogy félreértsd)
Tovabbra sem hiszem, hogy ezt egy telefonos koraltozassal kell megoldani. Az elfogyott domino egyenleg ugyonigy erintette az en generaciomat, ott sem volt arra lehetoseg, hogy a penz elfogyasa elott “zarolodjon” a telefonalas es SMS funkcio. Ellenben volt mindenfele egyeb lehetoseg a szolgaltatonal, pl olyan tarifacsomag, amelyben a csomagba bevitt telefonszamok ingyen hivhattak egymast, igy kikerulve az elfogyo egyenleg problemat. Ha nem megy a csendben lehallgatas (pl find my…), akkor is fel lehet am hivni a gyereket (pont ugy, mint amikor en voltam gyerek), hogy merre van. Pl. a mindenfele csaladi csomagok kozott nem akad olyan valamelyik szolgaltatonal, ahol pl Apple eseteben nem szamit adatforgalomnak az Apple Cloud hasznalata? Pl. valamilyen csaladi csomagnal, vagy egyeni szerzodes keretein belul szerintem lehet talalni hasonlot. Lehet, hogy az iCloud rendszeren kivul, a mobilszolgaltato is ad hasonlo infrastrukturat, amiert viszont nem ker kulon penzt. (a vodafone demozott ilyet 3-4 evvel ezelott, nem tudom, hogy azota ez hova fejlodott).
Az ismerettsegi koromben, jellemzoen nem egy keszulek van egy csaladban. Magyarorszagon nem sok Apple tulajt ismerek, de a Britt, Ausztral, Amerikai ismerosoknel teljesen termeszetes az itt felvazolt allapot.
Ha veszel egy iPadet, ami Apple SIM kepes, es ugyonannal a szolgaltatonal vagy te is (pl. AT&T az USA-ban vagy Telstra Ausztraliaban), akkor az Apple SIM setupolasakor a folyamat kozben fel fog kinalodni ilyen lehetoseg. Alapbol. Meg olyan is, hogy pl. legyen korlatlan a tableted, de minden videos tartalmat ujrakodolunk neked letoltes kozben 480p -re. De ugyonez igaz az Apple Watchhoz jaro elofizetesekben, amikor elkezded az aktivalast, be be kell lepned a mobilszolgaltatodhoz es rogton osszekotesre kerul az oraba letoltendo SIM a telefonodban levo elofizetessel.
Pl. ilyesmi dolgot tud a magyar T masodlagos eSim-je is. Kozos adatkeret (ezt itthon nem tudod meg megoldani oraval). Tehat szerintem ez is teljesen normalis.
nevelés kérdése…
cinikusan hangzott, de ismerős, nálunk is vannak hangos észrevételek ezzel kapcsolatban. de amíg a sport és a tanulás megy, addig van okostelefon adatkorlát nélkül.
utána butatelefon lesz (már előkerestem)
egyébként nálunk ez úgy ment, hogy a szabályt nem mi szülők találtuk ki, hanem együtt a gyerekekkel. úgy másképp állnak a dologhoz, ha a saját mondásaikkal mennek szembe