Azonnali kérdések

Üdv, Catalina public bétát használok. Tudom, béta. iMac 4K 2017 fusiondrive. Minden induláskor a spotlight nem működik. Terminálban killAll Spotlight után már jó. Van esetleg valami db amit le kellene törölnöm, vagy valami? Előre is kösz!

Kint van publikus macOS Catalina. Kérdés, miért nem jelenik meg a beállításokon belül a software updates alatt? Jelenleg az utolsó, GM béta van a gépen.
UI: Appstoreban kint van, és le is tudom tölteni. Akkor gond nélkül rá lehet frissíteni?

Egyszer régen jártam így, akkor az volt az oka, hogy a GM ugyanaz, mint a végleges, tehát az épp megjelent, .0 verzió.

Úgy néz ki engedi letölteni, bár érdekes az appstoreban azt írja 4,9 GB, a beállításokban már 8,08-at ír :D

Nem biztos, hogy mind a ketto helyen a tenyleges helyet latod (tomoritett atvitel, disken foglalas, pl.). A vegleges catalina mas build mint az utolso kiadasra jelolt, igy azt is le kell tolteni es fel kell rakni. A softwareupdated nem szokta tudni telepiteni a GM verziora a stablet.

Most sikerült neki, ebben a pillanatban fejezte be a telepítést.

Sziasztok, tudtok valami biztonságos macOS Catalina letőltési linket? (Final version) A System Preferences / Software Update most nem “játszik” 😏 Köszi!

2 kedvelés

Köszi, közben megoldódott a problémám- csak a VPN rakoncátlankodott. 🤓 Csodaszép 7végét mindenkinek!

1 kedvelés

Örülünk, hogy segíthettünk!

1 kedvelés

Van valami titkolt/rejtett opció arra, hogy a gyerek telefonján valahogy korlátozzuk a felhasználható adatkeretet? Tehát a rendszerre, helymeghatározás…stb mindig maradjon.
…Gyakorlatilag a világ nete nem lenne elég neki, de ahogy kimerül a havi kerete, onnantól sajnos a telefon alap/rendszerdolgai is behalnak a net hiányában.
Köszi

Nincs, mert technikailag megoldhatatlan amit szeretnel. A telefon soha nem fogja tudni, hogy hol tart az “adatkeret” (hiszen, ehhez a mobilszolgaltato kellene adjon valamilyen API-t), ezenfelul a telefonnak semmilyen rahatasa nincs arra, hogy ez az adatkeret egyeb utakon (pl. elofizeteshez kapcsolt masik sim, vagy pl mobilszolgaltato nyujtotta WiFi) hogyan merul ki. Igy takarekoskodni sem fog tudni, sott azt sem fogja tudni “kitalalni”, hogy mikor kezdjen el takarekoskodni (fel gigaval a lejarta elott? 100 megaval? 50 megaval?) Szoval a felhasznalonak meg kell tanulnia beosztani a keretet, vagy nagyobb keretet kell vasarolnia.

Nem hinném, hogy lehetetlen dologról kérdeztem…
Nem a telefonnak kell kitalálni. Ha már (megközelítőleg) számolja az elhasznált keretet, akkor innen már csak 1-2 opcióval lehetne megmondani neki: mennyi a havi kereted és mennyit akarsz “félretenni”.
A felhasználóról meg annyit, gondolom a társadalom egyik része tökéletesen született… Akik már pelenkás korukban takarékoskodnak és tudatosan építik a jövőjüket.
Ifjú tinédzser(ek)ről beszélünk, aki(k) közismerten nem a tudatos élet mintapéldá(i)ja.

Tilsd le neki a yotubeot es kesz :D

Ha hiszed, ha nem, a telefon nem tudja kitalalni, hogy hol jar az adatkeret. Ehhez a szolgaltatonak kell API-t adnia, stb. Erre nincs szabvany. Ha majd lesz erre szabvany, akkor lehet azon gondolkodni, hogy mit jelent az, hogy felretenni (plane mi alapjan lehet kitalalni, hogy mennyit. Mi van ha az is elfogy? Akkor jojjon majd a tegyunk felre a felrettetten kivul is?). Ha elfogy az adatkerete, akkor elfogyott. Ilyenkor pont ugyonannyira nem tud kommunikalni, mint pl a feltoltokartyasok 10-15 evvel ezelott. Nem hiszem, hogy lehetetlen feladatrol beszeltunk. Ha az adatkeret fordulonapja kornyeken is akarja hasznalni a szolgaltatasokat, akkor takarekoskodni fog. Ha nem akarja, akkor nem fog. Az embernek meg kell tanulnia a korlatait. Az otthoni netnel is felreteszel a szolgaltatoi szerzodesben rogzitett fair-use hataron belul az osszes eszkore, ami nem az ove (mert ugye, otthon is elerheted a fair-use policyben levo korlatot, aminel sulyosabb esetben akar szerzodesbontast is kaphatsz a nyakadra)?

Szerintem sem tűnik nagyon nagy dolognak ez a dolog. Mert miért ne lehetne beállítani a fordulónapot és a keretet? És ugyanúgy a preferenciákat, hogy melyik alkalamzás használhatja/nem a korlátozás után a mobil netet.r

A telefonod nem tudja szamolni a hasznalatot. Nem tudja/tudhatja, hogy ehhez a kerethez tartozik-e mas eszkoz, nem tudhatja, hogy ebben a keretben milyen cimek iranyaba kell szamolni a fogyasztast es milyen cimek iranyaba nem. Pl. ingyenes hbogo vagy spotify vagy mytv forgalom (de ugye ebbol sem csak korlatlan, hanem a csomagban X orat tartalmazo csomagok is vannak), stb. A telefonod tudja szamolni az atvitt byteokat, de ez nem fog egyezest mutatni azzal a szammal, amit a szolgaltato elszamol. Tehat egy ilyen mukodesehez mindenkeppen szukseges egy API a szolgaltatohoz, hogy meg lehessen kerdezni az aktualis egyenleget/fordulonapot/stb. Majd ha ez megvan, ezutan el lehet kezdeni kitalalni a tobbit.

1 kedvelés

Nem hiszem, hogy a szolgaltatok maguktol csinalnanak ilyet, nekik az az erdekuk hogy vegyel meg :)

Ezt en sem hiszem. Nyilvan, ha igeny van ra, akkor elfogy, ha elfogy es van meg tovabbi igeny, akkor nagyobbat kell vasarolni.

Én ezt értem, de akkor is miért ne lehetne megadni egy x méretet, ami után havonta korlátoz alkalmazásokat?

Mert hiaba adsz meg barmilyen meretet, az nem lesz pontos. Ha meg nem pontos, akkor pontosan annyit er, mintha magamat korlatoznam. Huu, mindjart elfogy a keretem, mar nem inditom el ezt a youtubeot. Huu, usse kavics, majd nem mobilnetezek, de ezt meg megnezem. En meg mindig nem ertem, miert baj ha elfogy. Probalok keresni barmilyen mas peldat, de meg autos sem jut az eszembe (ott sem tesz felre az auto uzemanyagot, hogy meg biztos, hogy el tudj menni a kutig). En kezzel labbal tiltakoznek, hogy ilyet ne kelljen fejleszteni.