Úgy olvastam, tényleg jó bele az ATX-es tápegység, csak a -5 V-ot kell elvágni.
Találtam egy elfekvő, rossznak minősített tápot, mit kellene ellenőrizni rajta?
Ha bedugod, ellenorizd nem-e jon ki belole a fust. Ha nem jon, akkor lila es egy fekete kozott 5V -nek kell lennie kikapcsolt allapotban. Ha ez megvan, akkor a zoldet osszezarva a feketevel, a tap bekapcsol. Ezutan ellenorizheted a tobbi feszultseget (feket-piros 5V, fekete-feher -5V, fekete-sarga 12V, fekete-kek -12V, fekete-narancs 3.3V).
A POK line leirasa nekem nem tetszik a doksiban. En annyit csinalnek, hogy kihuznam a POK (szurke) es a -5V (feher) vezeteket a csatlakozobol, rahuznek egy zsugorcsovet es kesz.
A tapok a POK-ot hasznaljak arra, hogy elinduljon az alaplap, mert a folyamat kb ez:
- ha a tap beindul, elkezdi adni a standby feszultseget (lila-fekete).
- ha megnyomod a power gombot, az alaplap zarja a zold-fekete labakat.
- beindul a tap (minden egyeb labon megjelenik a feszultseg)
- ha a tap ugy erzi, hogy minden megfelelo, akkor ad POK jelet (szurke-fekete)
- az alaplap bekapcsol mindent es elkezd bootoolni a geped.
A POK egyebkent sok tapban nincs semmilyen ellenorzo eszkozhoz kotve, hanem az egyik 5V-os ag van odahuzalozva.
Szerk: Mac oldalrol a POK nincs hasznalva, tehat nem szukseges semmilyen egyeb szignal a folyamat levezerlesehez.
Nagyon köszönöm a segítséget!
(A rossz táp is G3/G4-ből való.)
Akkor a tesztelesi fazis ugyonaz, csak nincs -5V es POK. Minden mas stimmel.
“Ha bedugod, ellenorizd nem-e jon ki belole a fust. Ha nem jon, akkor lila es egy fekete kozott 5V -nek kell lennie kikapcsolt allapotban.”
Azt mindenki tudja, hogy a processzorok füsttel működnek: ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább. Ezek szerint a tápokkal is így van : )
:D :D :D
Ah, a gozgep ota minden fusttel megy. Barki mast mond, hazudik.
Sziasztok! Járt-e már valaki úgy, hogy az egérkurzor önálló életre kelt? azt csinál amit akar, ugrál ide-oda, felnagyítja magát stb. van erre valami orvosság? macbook 2009vége, 10.3.6.
System preferencesbe épülő dróttalanegér-alkalmazás csinált ilyet nagyon régen. Még leveleztem is a japán fejlesztővel.
ha nincs egér csak tapipad akkor is ezt csinálja.
Próbálta már kikapcsolni-bekapcsolni?
Bocs :)
Mármint a gépet? ha arról van szó akkor igen, természetesen, sajnos attól nem javult meg :(
#füst
Múlt hétvégén retróztam itthon, lányom ordít, hogy füst van! Egy Powerbook 2200 alól füstölt ki a tápja, de olyan rohadt büdös lett, hogy még másnap is éreztük, a kukából is áradt az amperszag.
Másnap egy Lombardot buzeráltam, és baze ugyanolyan tápja ugyanúgy elfüstölt. Pukkanás, sűrű büdös füst. Két ventillátorral fújtam ki a bűzt a nappaliból :D
Asszony nem örült.
Szerencsére a clamshell töltőjével mindkettő megy, ha valamiért be akarom kapcsolni őket.
Bocsánat, ismét: ADB-kábel? Tessék kutakodni! :)
Egyszer réges-régen betörtek a Lakatos Bandiék, oszt elvitték a bézs G3-at mindennel együtt (zip, Jaz, talán csak a monitor volt túl nagy nekik), de a billentyűzetről úgy gondolták, fölösleges cipelni. Nem tudom, az orgazda hogy kapcsolta be a zsákmányt… : )
Na, azt a billentyűt őrizgettem sokáig, de sajnos nem emlékszem, mi lett vele. Azt tudom, hogy valamelyik fórumon valaki nagyon gyűjtötte ezeket az ADB-s klaviatúrákat, de hogy kinek adtam, nemtom.
Hany eves a gep? Kb 50 ilyen esetet lattam, amikor az akku elkezdett puposodni es elkezdte fesziteni a trackpadet, ami pont ilyen tuneteket produkalt.
ránézek az akksira, köszi!
Megnéztem az akksit, semmi puposodás viszont kiprobáltam egérrel is, ugyanazt a hibát produkálta 🤔
Remelem az egeret ugy probaltad, hogy kozben lehuztad a touchpadet. Ha nem igy teszel, nem probaltad ki. Vedd ki az akkut megnezes helyett egyebkent, es ugy probald a gepet.
Az akksi kivétel megvolt, a tacspadot nem húztam le még