Billentyű kombinációk

Bizonyára sok bill.-kombót ismerünk, talán, amit ma vettem észre, azt kevésbé ismerjük, legalábbis én nem tudtam róluk.

file+space=quick look, de ha nyomva tartod az alt billt. akkor belenagyít
alt+space=quick look teljes képernyő, ha nyomva tartod az alt billt. akkor belenagyít
cmd+le- nyilacska= megnyitja a filehoz tartozó alkalmazást
cmd+fel- nyilacsak=home könyvtárad

Mármint azt lehagytad, hogy ezek csak akkor érvényesek, ha a Finder aktív.

Ezt az alt gombot nem értem, le tudnád írni részletesen?

Kijelölöd a képet, nyomsz egy space-t feljön a kép quicklook-ként, ott van előtted, lenyomod az alt bill.-t, és belenagyít. Legalábbis Yosemite-n.
Clear? :)

SnowLeón is, de kattintani kell hozzá (alt + shift + katt-ra visszakicsinyíti).

Ezt az altosat nem ismertem, tökjó. A cmd+felnyíl viszont nem a Home-ba visz, hanem egy szinttel feljebb. A Home az shift+cmd+H.

Nálam a Home (Sairamark) mappát nyitja meg, meg az általad leírt is.

De fura. Yosemite?

igen. de ha kétszer nyomom meg a felnyílat, akkor már a user mappába visz

Elkezdtem írni a választ délelőtt, de most látom, hogy még nem fejeztem be :D
Szóval azért nem működött nekem az alt-os nagyítás sehogy sem, mert kisebb képeket nyitottam meg, mint a monitorom felbontása. Így kitette akkora méretben, amekkora a kép, így nem is lehetett belenagyítani. Amint levettem kisebb méretűre az ablakot, egyből működött az alt…

A “Documents/XY” mappából?

Hehh, szinte ugyanezt akartam írni. Nálam is a command+fel az egy mappa szinttel feljebb, mint ahogy már legalább 8 éve, mert mindig is ezt a kombinációt használtam.

Jaja, rendben, hogy bill kombinaciokkal sok mindent gyorsan meg lehet oldani, de azert finderbe visszaadhatnak a gesztusos navigaziot meg a szemelyre szabhato fejlecet, pliz.

egyeb extrak: menubaron alt+klikk pl wifi ikonra bovebb menu, hangero ikonra direkt kimenetvalasztas,
shift+alt+hangero/fenyero: “negyszeres” finomsaggal/precizitassal tudod allitani a han/feny erot

Ez mi? Nálam most is személyre szabható a Finder toolbarja, vagy nem arra gondoltál?

Regen bele lehetett huzni aplikaciok ikonjat a finder fejlecebe. Igy az utilities bol nehany gyakraban hasznalt eszkoz jol jott. Nekem az mar joideje nem lehet ezt megcsinalni sajnos. Na meg orok szivugyem a gesztusos vezerles finderban.

A francba, ezt nem is tudtam, mert csak most váltok 10.7-ről 10.11-re.

Most is meg lehet csinálni, csak előtte nyomni kell a fejlécen egy Customize Toolbar… gombot.

2 Likes

Kosz:)))))))?)))
(Bar ehhez minek kulon gomb :s)

Szerintem inkább ez nem gomb kérdése, hanem logika. Ha hozzá akarsz adni valamit vagy elvenni, akkor először be kell lépni a testreszabás menübe. :)

ja, de ez nem az amit en szeretnek, kozben kiprobaltam (eddig mobilrol voltam), ezt ismertem,
regebbi osx verziokban csak siman rahuztad az alkamlmazas ikonjat a finder fejlecere, igy pl en felraktam a terminal, keychain, disk uty, es activity monitor ikonjait, igy ha kellett akkor finderben mindig ott volt egy klikkre

Most akkor nem értem mit szeretnél :)
Be lehet húzni az alkalmazás ikonját a finder ablak fejlécébe, csak előtte meg kell nyitni a testreszabás menüt. Ez kicsit kényelmetlenebb, mint volt régen. Szerintem az lehet az oka, hogy nem csak alkalmazást lehet oda felrakni, hanem szinte bármit, tehát fájlokat is. Amit még tud az az, hogy ha fent van egy alkalmazás (pl TextEdit), akkor erre rá lehet dobni egy fájlt, hogy megnyissa éppúgy, mint a dockon. Na most mivel fájlt is lehet felrakni a fejlécbe, ezért gondolom gond volt azzal, hogy nem lehetett könnyen eldönteni, hogy a felhasználó a fájlt a fejlécre akarja tenni, vagy az alkalmazással megnyitni. És gondolom ezért döntöttek úgy, hogy a fejlécet csak a szerkesztő menü megjelenésével lehet változtatni.
Ez az egyszerre ikon rendezés és egymásra való húzás hibája a Launchpadnél jön ki a legjobban, amikor két alkalmazásból mappát akarok létrehozni egymásra húzással és az egyik alkalmazás a sor végén van, akkor mindig amikor közelébe viszem a másik alkalmazást, az átugrik a következő sor elejére. Ez egy tök idegesítő játék. Gondolom ezt akarták elkerülni.