Billentyűzet + touchpad hiba

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek, amennyiben valaki tapasztalt ebben a problémakörben.
Mbp 13, 2015-öt használok, másfél éve vásároltam használtan. A történet tavaly júliusban indul, amikor is az egyik felnyitás után egyszercsak nem működött sem a touchpad, sem a billentyűzet. Majd visszacsuktam, a következő felnyitásnál ismét működött minden. Majd ez a dolog 2-3 nap alatt eljutott odáig, hogy már egyáltalán nem működött semmi. Youtube-on hamar utánajártam, mi a megoldás: a kábel, ami összegyűjti a touchpad és a billentyűzet információit elvileg megadta magát. Ígyhát rendeltem egy kábelt, kicseréltem és minden ment szépen… egész decemberig (kb. fél évet). Ekkor egyet nyeltem és rendeltem egy újabb kábelt, ismét kicseréltem és ismét minden ment a legnagyobb rendben… egészen mostanáig. A múlt héten ismét jelentkezett a probléma, ígyhát rendeltem még egy kábelt, de most egy másik cégtől, remélve, hogy az eddigi termékekkel lehet gond. Az új kábelt beszerelve furcsa dolgok történtek, maradjunk annyiban, hogy nem működött egyáltalán. Ezen felmérgelődve visszaraktam az egyik régi kábelt, s ismét működött 1 hétig gond nélkül minden, aztán ma leállt ismét.

Hogy miért fogtam neki én, annak ellenére, hogy nem értek hozzá? Mert egyszerűnek látszott maga a feladat, plusz a legközelebbi megbízható mac szervíz tőlünk 200 km-re van…

Nagyon zavar a dolog és nem értem, hogy mi lehet a gond. Járt már így valaki közületek? Ha igen, kérem segítsetek!

Köszönöm,
Szabolcs

Nekem anno ugyanilyen problémám volt 13” macbook proval. Az akksi nyomta szét a kábelt, így akksit is cseréltem és helyreállt a rend.

Nálam is előállt ez a hiba. Annyi, hogy egyszer pár restart után újra működött. eltelt 4 nap és megint. Nem reagál semmire de ha rádugok egy bilt és egeret a touch pad összevissza ugrál a billröl meg néha beragad a k gomb.
Az alany egy macbook air m2 2 éves.
teljesne random a fel le gomb a k vagy a space is beragad de nem minden programban vagy nem minden program reagál rá. a trackpad halott.
Restart mindenféleképpen már volt. amikor elsőnek csinálta akkor egy estét ott hagytam sleepben amikor felkeltem jó volt.
Még külső billel is fura gépelni mert lagol a bill de ilyenork nem irogat random karaktereket vagy nyomkod gombokat.

Diagnostics esetleg talal valamit?

Lement a teszt hibát dob a billre is meg az trackpad-re is.

Akku? Milyen allapotban van? Nem lehet, hogy elkezdett puffadni es nyomja a dolgokat alulrol?

84%-osnak irja 317 ciklussal.

Leszedtem a gép aljat, nincs felpúposodva. Most visszarakva az alját már be se kapcsol a gép csak villog a kijelző.

Ez inkabb, valami zarlatra utal, es rogton lekapcsol. Ha lehuzod az akkut, akkor sem tudod bekapcsolni, mikozben kozvetlenul toltore van dugva? Van pl. USB-C -s fogyasztasmerod, hogy latni lehessen egyaltalan azt, hogy probal-e aramot szlopalni a kabelbol?

Elküldtem már havernak aki szerel mélyrehatóban gépeket, én pedig rendeltem újat. Úgy is agyaltam már az m4-es air-en

Szerintem, elkezdett puffadni az akku. Lassan az en M3 Pro gepemben is fog. 280 cycle/85%. Kb ilyen szamok kornyeken kezdett el az elozo is billegni az asztalon.

szétszedtem és nem, a 280 ciklus pedig nagyon kevés még.

Lehet, hogy keves, de az utobbi 10 ev gepei ritkan porgethetoek 300 ciklus fole. Kb masfel, max 2 evesen mindenemben megpuffad az akkux

iPhoneba 1500 ciklust raktam mielőtt lecseréltem. Nem nem szabad és nem is fog puffadni egy akksi 300 ciklus után 2025-ben. Az óráról, vagy iPadröl nem is beszélve. de simán ide vehetjük a kéziszerszámokat is.

Ezt mutatja jelenleg az iPhoneom. Nincs egy hete, hogy benn voltam a Genius Barban, mert 14-15%-nal kikapcsol a telefon, majd nem tudod visszakapcsolni, mert azt mutatja, hogy lemerult. Ha toltore dugod, akkor kb 15-20% utan bekapcsol es azt irja 20% korul van. Megmutattam az Apple dolgozonak, o is latta, majd tolt egy diagnosztikat, miszerint az akku rendben van, mert nem menti el unexpected shutdownnak. Raadasul nincs 80% alatt, igy cserere sem jogosult. Mivel ismerem a szabalyokat, megertem. Ezt mutatja jelenleg a battery info:

A 2018-ban vasarolt MacBook Pro-mban, akku puffadas miatti csere volt 2020 junusaban es 2022 decembereben is. First party Apple szerviz cserelte. A jelenlegi MBP-m ugyan nem kapcsolgat meg ki, a trackpad nyomaserzekeles is megy meg (ez szokott leghamarabb elmenni, amikor puffad az akku), de nem zarodik ossze rendesen. Nem nezegettem, hogy ez az akku-e, mert ahogy az elozo sem irta, hogy service battery, ugy ez sem irja, de lehet, hogy az akku puffadastol nem zarodik ossze.

Ja, kozbe eszembejutott, hogy az elozo telefonom soha nem varta meg, hogy 80% legyen az akku:

ajánlom a coconutBattery
nekem eddig minden iPhone elment 1000 ciklusig, a laptopok pedig bőven 500 felett bírtak. Akku puffadás utoljára a 2008as macbooknál volt.

A szamokat a coconut batterybol irtam…