ChatGTP avagy Bing chatbot

Próbálta már valaki tényleges dologra használni a chatgpt-t? Én meglepődtem rajta, hogy egész szépen válaszolgat, szép magyarsággal. Programozási kérdéseket teszek fel neki, amire egész jól meg tudja mondani a válaszokat, ha jól körülhatárolom, hogy mire szeretném használni. Bár egy beszélgetésen belül képes elfelejteni a kontextust, de ha emlékeztetem rá, akkor magára talál. De van, hogy félre is ért valamit.

Ez a mai beszélgetésem vele:
Kérdésem: "Hogyan tudok renderelni UIImage képet a háttérben swift programozási nyelven?
"
Keresés, amire elkezdett keresni: “render UIImage in background swift”
Erre viszont olyan válaszokat dobott, hogy hogyan tudok beállítani hátteret egy képnek (pl. UIImageView segítségével).
Aztán jeleztem neki, hogy nem a háttér színt szeretném megváltoztatni, hanem a háttérben futtatni. És írt 3 lehetésges megoldást (csak sima szövegként, nem írt program sorokat), hogy hogyan lehet bármit futtatni a háttérben.
Erre emlékeztetnem kellett, hogy UIImage-t szeretnék renderelni a háttérben és visszadobott egy ilyen kódot:

let backgroundQueue = DispatchQueue(label: "com.app.queue", qos: .background)
backgroundQueue.async {
  // itt rendereld le a UIImage objektumodat
}

Tetszik benne, hogy magyarul írta bele a megjegyzést.
Aztán írtam neki, hogy szeretném SwiftUI alatti async segítségével megoldani. Erre dobott három lehetséges megoldást: AsyncImage, egy third party library megoldást is (tök jó, hogy ilyeneket is megmutat) valamint egy harmadikat, amelyik egyáltalán nem volt async.
Közöltem vele, hogy az utolsó megoldás nem aszinkron megoldás és megkérdeztem, hogy hogyan lehet azt megoldani aszinkron módon.
Bocsánatot is kért :smiley: majd újra elővette a fenti program kódot, de már konkrétan UIImage rendereléssel együtt.
Aztán emlékeztetnem kellett rá, hogy ok, de korábban említettem, hogy SwiftUI async-el szeretném megoldani, erre visszadobta az AsyncImage megoldást.
Erre ezt írtam:
“Jó lenne, ha a kép fájlban lenne, de nem így van. A kép, amit renderelni szeretnék egy CALayer. Ezt szeretném renderelni UIImage képre SwiftUI async módon.”
És jött ez a választ:

Értem. Ha a kép egy CALayer objektum, akkor egy lehetséges megoldás az, hogy használj egy UIGraphicsImageRenderer objektumot, amely segítségével renderelhetsz egy CALayer objektumot UIImage objektummá. Például így:

let layer = CALayer()
// itt állítsd be a layer tulajdonságait
let renderer = UIGraphicsImageRenderer(size: layer.bounds.size)
let image = renderer.image { context in
  layer.render(in: context.cgContext)
}

Ha SwiftUI async módon szeretnéd ezt megtenni, akkor használhatsz egy async/await mintát, amely lehetővé teszi, hogy aszinkron módon hívd meg a renderelést. Például így:

  func fetch(_ layer: CALayer) async throws -> UIImage {
    let renderer = UIGraphicsImageRenderer(size: layer.bounds.size)
    let image = try await withCheckedThrowingContinuation { continuation in
      DispatchQueue.global().async {
        do {
          let image = renderer.image { context in
            layer.render(in: context.cgContext)
          }
          continuation.resume(returning: image)
        } catch {
          continuation.resume(throwing: error)
        }
      }
    }
    return image
  }

Remélem, ez segített. Ha még van kérdésed, szívesen válaszolok. :blush:

Összességében: érdekes, hogy többször emlékeztetnem kellett rá, hogy vegye figyelembe az előzőekben írt kéréseimet. Ezt leszámítva már nem egyszer adott olyan választ, ami alapján el tudtam indulni. Ha nem is a konkrét megoldást mondja sokszor, de azért szépen felhívja a figyelmem a lehetőségekre. Egyébként a Bing keresőben sokszor nem találom meg a választ a kérdésemre. A Google egy fokkal jobb találatokat ad, de lehet csak azért, mert már ismer engem. Továbbá valószínűleg az is baj, hogy nem jól kérdezek. :smiley: Ez utóbbi hiba kiküszöbölésére tök jó a chat robot :slight_smile: Bár néha lehet lassú ahogy válaszol és néha emlékeztetni kell a keresés kontextusára, viszont iszonyat jól megérti a dolgokat magyarul is és szép magyarsággal válaszol. Persze lehet látni a válaszokon, hogy beégetett szövegek, mert egy idő után feltűnik, hogy ismételget kifejezéseket.

Van valakinek tapasztalata? Kíváncsi lennék mások véleményére is.

Párom egy nagy info cégnél dolgozik, mint BA. az ott lévő programozók is kipróbálták és megrémültek.
lehet, hogy mégsem a könyvelők lesznek az elsők, akiknek a szaktudására nem lesz szükség…

2 Likes

En multkor szorakoztam vele, es eppen az Asterisk-el szivtam elotte par napot… gondoltam most hogy mar tudom mi a jo megoldas, megkerdezem tole. Elsore nem igazan ment, de amint ovodas szinten angolul elmondtam neki mit szeretnek, 90%-ban ugyanazt a megoldast hozta amire nekem rament mondjuk masfel napom. Mondjuk ez onmagaban szep es jo, viszont ugye en ertem is miert ilyen megoldast kellett hasznalni. Szoval tud kodot irni, sot meglepoen jol tudja osszeollozni. Viszont mindig kelleni fog a programozo/uzemelteto, mert mindig lesz olyan, hogy erteni kell azt, hogy mit es miert csinalsz az adott software-ben.

Ami inkabb erdekesebb kerdes, hogy ezt a technologiat kepesek leszunk-e majd tenyleg hasznos dolgokra hasznalni, vagy ugyanaz lesz a sorsa mint az jelenlegi internet-nek.

1 Like

Na igen csak amit eddig 10en csinaltak mostmar 5en fogjak.

A programozók addig kódoltak mígnem kinyírták saját szakmájukat. (is) Meg egész Kelet-Afrika bérelt laptopokkal, műholdas nettel , egy dolláros órabérben (ott az egy vagyon), sárviskókból tolják fel az inputot ennek a csetizének.
Lesz még itt nagy kalamajka, munkanélküliség meg pereskedés ezerszám. Amíg be nincs szabályozva.
Pl ennek a szimpatikus tündi-bündi arcnak is meg lehet köszönni: nem hívnám meg sörözni
Képernyőfotó 2023-03-10 - 11.16.01

1 Like

Mi is próbálgattuk, mind céges, mind magán felhasználásra is. Döbbenetes nagyon sok mindenben. Azért persze nem 100%-ban mindig felhasználható az eredmény sokszor bekamuzik dolgokat (pl nem létező metodusok stb), de alap scripteket nagyon szépen meg lehet iratni vele :slight_smile:

Szerintem az lesz a kérdés, hogy a nagy kereső óriások mennyire tudják majd integrálni, mert ami hatalmas plusz a mostani keresésekhez képest, hogy már egy letisztult eredményt kapsz, és nem neked kell a találatokat feldolgozni.

Igen, ha tenyleg ilyen dedos szinten angolul el tudod neki mondani, hogy mit irjon be akkor dobbenetes. En elkezdtem vele kodot iratni, megirta magatol szepen a function-ket, egesz jol. Fogtam egy lib-et a github-rol es megkertem, hogy hasznalja inkabb azt, es ez a resze volt inkabb felelmetes, mert pillanatok alatt atdolgozta az egeszet.

Amúgy próbáld ki maragyarul is, angolul pontosabb/könyebb IT témáknál (ahogy tapasztaltam), de szerintem félelmetes, hogy a nyelvi modell minden jó, magyarul is szép értelmes, kerek bővített mondatokban tud válaszolni, és a kérdés megértés is elég pontos.

Igen, mint írtam erősen még paraméterezni kell, mert képes olyat írni, ami nem releváns. Egy kezdő programozót simán elvihet rossz irányba. Ezért is írtam, hogy szerintem kiindulási alapnak nagyon jó!
A nyelvi modult pedig lehet fejlesztik folyamatosan. Szerintem nagyon jól megérti azt amit szeretnék (kivéve a háttérben kifejezést). Ma direkt magyarul kérdeztem a “biztonsági headerök”-ről, hogy mit és hogyan kell/érdemes használni apache alatt. Konkrétan “headerök”-et írtam neki. És az meg hagyján, hogy felismerte, hogy miről van szó, de a válaszban is így használta a kifejezést, szerepelt a válaszban ráadásul helyes kontextusban ez a szó! Ja, és elsőre megadta a választ, amit szerettem volna megtudni.

Korabban elakadtam egy javascript-el. Volt benne egy logikai hiba amit nem vettem eszre.
Minden magyarazat nelkul betoltam a ChatGPT-nek, azzal a kerdessel: “hol a hiba?”.
Kikopott egy sort, hogy nem stimmel logikailag. Megirta a szerinte helyes kodsort… voi la, mukodott.

2 Likes

Az előbb kérdeztem Király Gáborról. Mondta, hogy ő az aki a legtöbbször magyar válogatott ment pályára lépett. Többször átnéztem, tényleg ezt írta. Rákérdeztem utána, hogy ki a legtöbbet magyar válogatott kent pályára lépett játékos. És mondta, Dudzsák Balázs. Vissza kérdeztem, hogy akkor az előbb miért Király Gábort mondta, erre ez a válasza: “Talán félreértetted a kérdésedet vagy az én válaszomat.”
Szóval félreértettem a saját kérdésem. :smiley: Azért van még hova fejlődnie. :slight_smile:

ma feltettem neki egy kérdést. nem túl bíztató


2 Likes

Egyebkent a “profilozasi” technologia legalabb ilyen fejlett mar.
Ezzel nem nagyon foglalkoznak es sokkal remisztobb jelenseg.

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.