Digitális rajztábla

Sziasztok,

Beszmacről érkeztem tegnap. :)

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen digitális rajztáblát lenne érdemes vásárolnom a szebbik és okosabbik felemnek? Ékszertervezéssel és készítéssel foglalkozik és szeretnénk a papíralapú tervezést kiváltani digitális módszerrel, erre kellene egy rajztábla.
Wacom? Vagy nézzek profibb márkát? Fontos, hogy nem szeretném egy Macbook árát rákölteni. :)

Köszi!

Isten hozott. :)

Wacom Cintiq?
http://oaziscomputer.hu/termekek/wacom/cintiq/wacom-cintiq-13hd-dtk-1300

Ja és persze iPad Pro + Apple Pencil, elvégre mégiscsak maces fórum vagyunk :D

Nem vagyok grafikus, de régebben sok helyről a Wacom-ot hallottam, hogy használják, így gondolom az az egyik legprofibb. Nekünk van iPad Pro + Pencil, de nem vagyunk grafikusak, de el tudom képzelni, hogy vannak olyan szoftverek, amikkel megkönnyítik a munkát.
Másik kérdés, hogy milyen programokkal dolgozik? Tehát ha megvan konkrétan a program, amivel kell dolgozni, akkor lehet az is befolyásolja, hogy milyen eszközt lehet használni.
iPad Programokkal kapcsolatban:
Pixelmator-nak van maces és ios változata is és ugyanazt a fájlt tudják szerkeszteni (icloud drive). Szóval ha valamit megrajzol az ipaden, azt tudja folytatni számítógépen. Mindkét változat fizetős, maces verziója 30 euró, iOS verziója azt hiszem 5 euró körül van.
Autodesk Sketchbook: Szintén van maces és ios változata, ráadásul ez ingyenes is talán. De a szinkronizálás a két eszköz között már fizetős, azaz havi díjas a pro változata.
iDraw (Újabban semmit mondó neve van: Graphic - illustration and design) az Indeeo cégtől. Ez csak iPadre van és 6 euró. Ez vektor grafikus program, de nagyon szeretem, mert szerintem iPadre az egyik legjobb. Bár ehhez nem kell ceruza :D Ezt belinkelem, mert nem egyszerű megtalálni név alapján: https://itunes.apple.com/hu/app/graphic-illustration-design/id363317633?mt=8
És a kedvencem az Affinity csapata, Macre (és most már Windowsra is) szerintem ők adják a legdinamikusabban fejlődő képszerkesztő alkalmazásokat: https://affinity.serif.com Jelenleg csak asztali környezetre van 2 alkalmazásuk, egyik a Photoshop (Affinity Photo) másik pedig az Illustrator (Affinity Designer) ellenfele. Most készül az In Design ellenfele, de az csak jövőre várható (Affinity Publisher). Ezen kívül (fórum bejegyzések alapján) elvileg készülnek iOS alkalmazások is. Én megvettem mindkét alkalmazást, és iszonyat jók. Ha megjelenik bármilyen iOS alkalmazásuk, szerintem azonnal meg fogom venni. Egyedül talán a Publishert nem fogom megvenni, hiszen azzal kapcsolatban nincs nagyon feladatom…

nekem volt anno egy elég nagy A4±os Wacom táblám, de eladtam, mert nem igazán kellett olyan jellegű feladatokat csinálnom…

teltek az évek, a Wacom kijött ölbe vehető monitorokkal, ezzel is kacérkodtam, de igazság szerint nincs annyi illusztrációs munkám, hogy kelljen, tehát megint teltek az évek…

most 2017-től 3 napra én személy szerint egészen biztosan már iPad Pro-ban és valamelyik professzionális szoftverben gondolkodnék, teljesen biztos, hogy ez a jövő!

Ilyen mar evek ota van.

A Microsoft Surface Studio se rossz ;-)


1 Like

Mondjuk az a lab brutalisan ronda :).

Na meg erosketsegeim vannak az ilyen nagy felbontason megjeleno windowsrol :)

Köszönöm nektek, de így elsőre nem szeretnék ilyen mértékű próbát tenni. Először próbálja ki egy megfizethetőbb témával, aztán ha beválik és meg tudja tanulni használni frankón, akkor beruházunk. egy iPad Pro lenne szerintem is a legideálisabb, de első kicsit soknak tartom az árát erre a célra. köszönöm! :)

Wacommal szokták kezdeni… keresel egy legalább A5-öst (használtat – sokáig bírják) …

És wacom után mi a következő lépcső?

Fogggalmam sincs, tudtommal nincs más (számottevő).

Wacomnál az a gond, hogy nem a kijelzőre rajzol egyből. Bár sokan használják, mégis szerintem jobb, ha közvetlenül oda teszi a tollat, ahol meg is jelenik. Szóval szerintem jobb lehet inkább egy iPad-re beruházni.
Persze van a Wacomnál is kijelzős változat, de szerintem az sokkal drágább lehet, mint egy iPad.

2 Likes

Jah és 1 millió :D, amúgy nem mai modell és már nagyon régóta ennyibe kerül ha jól emlékszem.

Hajrá de ezt a mostani gépeden is megtudod oldani, persze ha neked ez kell és van erre majdnem 400e forintod hajrá :). De még soha senkitől láttam vagy halottam, hogy ez a 2 az 1-ben koncepció életképes lenne.

1 Like

Ahogy írtam:

És eszerint igaz is, bár valószínű, hogy ettől lehet olcsóbban is kapni. Viszont az is igaz, hogy valószínűleg jobb, mint az iPad, mert az egész eszközt kifejezetten a rajzoláshoz készítették.
Ugyanakkor az iPad másra is jó.

Akkor minek akaraz 2:1-bent ha utalod a tabletet? sweethome 3d-vel siman megoldhato az alaprajz es az ingyen van…

1 Like

Azt megértem, hogy nem szereted a tábla gépeket. De ha rajzolni akarsz és tényleg fontos a rajzolás és kijelzőre akarsz közvetlenül rajzolni, akkor érdemes megfontolni a táblagépeket, mert olcsóbb lehet, mint egyben. Van a neten fent Surface/iPad összehasonlítás… Persze nem néztem utána a Windows vonalon, hogy milyen gépek vannak. Szóval értem, hogy nem szereted a táblagépet, de lehet külön jobb egy (akár erősebb) számítógép és külön egy rajz eszköz.

Nincs asztali OS ami tenyleg alkalmas erintokeprnyos vezerlesre, win10 felig alkalmas de a legtobb app nem.

Igen, ezt mondom én is. A Dell és Wacom az lehet csak egy köztes megoldás lesz. Olyan köztes megoldás, mint amit én vettem legolcsóbb Genius rajztáblát (ami persze nem kijelzős) és igazából totál használhatatlan volt. Nem is használtam soha többet, miután órákig próbálgattam. Hamarabb megrajzoltam a dolgokat egérrel. Lehet, hogy könnyebbnek tűnik érintő ceruzával rajzolni, mint egérrel, de nem biztos. Rajzolni is tudni kell hozzá.
Persze iPad már más, azon jobban szeretek összedobni egy-egy rajzot csak a szemlélet kedvéért. De ott már egyből a kijelzőre rajzolok. A Wacom jó megoldás lehet, de nem biztos, hogy tényleg az is. Pl figyelembe kell venni a toll hegyét és a kijelző borítását is. Lehet, hogy egyáltalán (vagyis szinte nem is) fog csúszni a toll és totál nehézkes lesz vele a rajzolás.
Bár ha eleve ezt a 2:1-ben gépet akarod venni, akkor tényleg érdemes venni egy wacom ceruzát és ha az nem jön be, akkor nézni még külön egy “rajzgépet” mellé.

Azt hiszem, (kivételesen) Solarnak lesz igaza: inkább fizess meg egy szakembert (havi 1–2 rajz!?), mert így ez neked tízszer annyiba fog kerülni.

(Ahh, most olvastam a másik topikot, Sala már lelőtte.)