Dronok hasznalata Magyarorszagon

Most tobb orszagban kulonfele rendeleteket hoznak ami reszben ertheto (pelda ) de most Magyarorszagon atutazokent mire szamithatok? Megrendeltunk egy par Inspire 1Pro-t hogy rogzitsunk par erdekes videot es Magyarorszagon keresztul utaznek (az orosz VGTRK-s kollegak mar hasznalnak par hasonlo drone-t kulonbozo helyszinen de ok nem Europan keresztul vittek).
Kerdeseim (elsosorban a kollegakhoz):

  1. Magyarorszagon keresztul en egyaltalan atutazhatok egy Inspire 1Pro + Explorer 710-es BGAN duoval? Vagy olyan nagy az adatvedelmi orulet otthon is, hogy a hataron at sem engedik (mint pld kelet Ukrajnaban v Kubaban). Vagy peldaul regisztralni kell a nem EU-ban vasarolt gepeket/drone-kat? Olvastam tobb magyar allami szerv allasfoglalasat (peldaul: http://naih.hu/files/ajanlas_dronok_vegleges_www1.pdf vagy http://www.nkh.gov.hu/web/legugyi-hivatal/pilota-nelkuli-legijarmuvek-uav/uas-uzemeltetese ), de mar szuletett valamilyen torveny ezzel kapcsolatban? Es mikor lep eletbe?
  2. A menekultvalsag kapcsan tobb dronos felvetel jelent meg a neten a magyar-szerb hatarrol. Nehezen kaptatok meg a (magyar) engedelyt?

Ez egy kérdésben jártas ügyvédi iroda összefoglalója, ezek alapján érdemes cselekedni.

koszi Chili. Ezek szerint szallitani lehet.
…de azert a jelenlegi magyar szabalyozas szerint csak “150 meteres tavolsagig” - egy kicsit keves a mai dronoknak.
Az Inspire-nal is mar sokkal nagyobb tavolsagot mertek be. (csak a drontol jovo HD video stream nyilt terepen kb 2-2.5km-nel kezd szakadozni )

Vannak helyzetek, amiko kellhet a 2,5 Km, hogy legyen idő futni, mire becserkészik az irányítót. Csak sajnos a drón haladási iránya árulkodhat. :D

Egy jo kepsorert tobbet kereshetunk mint pld a teljes alkapcs implantaciojaert/osszerakasaert…)
(…de ennek ellenere ez nem penzugyi kerdes:) …)

1 Like