FileMaker tippek-trükkök, buktatók

Ismerem. :) Tenyleg jok, szerintem jobbak, mint a Lynda.com FileMaker videoi, pedig nagy Lynda-fan vagyok. Mindazonaltal nem ertem, hogy mert nem altalanos database dolgokkal kezdik az oktatast. Tobb pelda is mutatja, hogy mennyire durvan labon tudjak magukat loni emberek, ha nincsenek tisztaban a legalapvetobb dolgokkal.

Ezt az oldalt ismeritek?

http://filemakerstandards.org

Még nem volt időm végigolvasni, de már többször rábukkantam. Egy régi FileMaker fejlesztő van mögötte főként, könyvet is írt anno Scriptology címmel.

Van még egy oldal, ami szintén érdekes kezdeményezés: http://www.modularfilemaker.org/

Gondolom akkor az újabb változat sem lehet jobb…
De legalább meg lehet nézni ingyen…

Úgy tűnik, hogy a FileMaker Server 11-es verziójában van egy bug, ami azt eredményezi, hogy az addig működő XML/XSLT technológiát használó importálást végző scriptek megszűnnek működni a FileMaker Server újraindításáig. Valószínűleg valami memóriakezelési hiba lehet. Mi 10 percenként frissítettünk egy kb. 2000 rekordból álló adatbázist és így kb. 4 naponként jelentkezett a hiba.

Most egy “zombi” FileMaker klienst indítok el időzítve, ami elvégzi az importot és kilép. Memóriakezelési hiba kizárva. :-)

Egyszer le kellene tesztelni, hogy az újabb FileMaker Serverekre is jellemző-e ez.

A FileMaker meg fogja szuntetni a FileMakerInc Twitter accountot, es a tovabbiakban a https://twitter.com/filemaker_pro acc lesz hasznalatban.

Ha egy kívánságom lehetne a FileMaker Inc. felé, az alighanem az lenne, hogy a tranzakciók kezelését válasszák le a portálokról és tegyék explicitté.

Szoftver evangelizáció következik! :-)

Én pl ezért szeretem a FileMakert nagyon:

"RunShellScript( "echo '" & Substitute ( Mezőnév ; "\"" ; "\\\"" ) & "'|sed -e 's/<[^>]*>//g'" ; "True" ; 5 )"

Ezt meg lehet adni egy calculation filed definiciónak és a hivatkozott text filed-ből készít egy HTML tag nélküli tisztított változatot.

A RunShellScript a ScriptMaster plugin által generált function, amivel gyakorlatilag a teljes UNIX eszközkészletet lehet integrálni a FileMakerbe. (Plugin nélkül a Perform AppleScript script steppel is el lehet érni a UNIX parancsokat.)
Mi pl. FM-ből a Slack nevű chatbe küldünk automata üzeneteket, a Mailchimpbe automatikusan regisztrálja a FileMaker a hírlevélre jelentkezőket és egyéb API felhasználás is folyik a cURL felhasználásával.

Ha esetleg valaki másnak is FileMakerből (FMPXMLRESULT) kellene XML feedet generálnia az arukereso.hu számára, írtam egy XSLT-t. Valamilyen meghatározhatatlan oknál fogva vonzódom az XSLT-hez. :-)

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

http://help.filemaker.com/app/answers/detail/a_id/15531

És mával megérkezett az iOS Runtime megoldás, avagy generáljunk app-ot a FM-ből Xcode-dal iOS-re.

Az amúgy is túlzsúfolt App Store-ban nem tudom milyen eséllyel fognak indulni a FM-re készített programok. De legalább a látszat meglesz, el lehet küldeni a linket a potenciális vevőnek, hogy megveheti az “app”-ot az App Store-ban. A nemzetközi fórumokon, amúgy is nagy volt már a nyomás ebbe az irányba. És akkor már érthető talán, hogy mért lett a Mac OS runtime is kifutó technológiává téve, vélhetőleg lesz hasonló megoldásuk Mac-ra/Mac App Store-ra is.

Nem szeretem, hogy a FileMaker Inc. mostanság app-nak nevezi azt, ami régen solution volt és még régebben adatbázis. A FM egy szépen egyénre szabott adatbázist tud készíteni semmi többet. A belső logikájának semmi köze sincs egy natív app működéséhez. Bőven elég lenne a FM-nek a legjobb otthoni/kiscéges adatbázisnak lennie a piacon és nem valami másnak látszani akarni, mint ami.

Ha valakinek esetleg adatbázis tranzakciókat kellene kezelnie FileMakerben, akkor érdemes tudni, hogy a Re-login script step magában rejt egy implicit Commit record parancsot is. Avagy az addig szépen függőben lévő rekordok, rossz esetben a tranzakció egy nem felelő pontján, kiíródnak az adatbázisba.

Nekem bénának tűnik a FM tranzakciókezelése azzal, hogy 90%-ban portálhoz van kötve. De lehet még nem értem el a megvilágosodást ezen a téren. Az meg végképp kritikán aluli, hogy gyakorlatilag az összes FM könyv ezt a részét a FileMakernek 2 oldalban elintézi, holott bármilyen komolyabb adatbázis enélkül nem lehetséges.

Az első transaction-safe és audit trail fémjelezte adatbázisom FileMakerben. :-P És nagyjából itt is éreztem úgy először, hogy a FileMaker belső struktúrája nem segíti a munkámat, hanem ellenem dolgozik. Nem FileMakerben készítenék többfelhasználós számlázó/vállallatirányítási rendszert.

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok programozó, csak autodidakta módon bohóckodom a filemakerrel.

Nekem tök logikus, hogy nyom egy commitet a re-login. Kilép a user, hol maradjanak a módosításai?

Nézd meg ezt a videót, hogyan lehet az általad hiányolt feature-t “áthidalni”, vagy inkább filemaker módjára megoldani: https://www.geistinteractive.com/2014/03/11/simple-filemaker-transactions-video/

Én úgy gondolom, hogy a FileMakernek megvan a saját területe, és az nem a vállalatirányítás. :D Lehet kapával csipkét horgolni, de van arra célszerszám. Én MySQL-es előélet után találkoztam a FileMakerrel, és a MySQL azért adatbázisok között nem számít a legütősebb szereplőnek, de még ez után is úgy éreztem magam a FileMakerben, mintha összekötözött cipőfűzővel kellett volna tangóznom. :D

A Re-login elvileg ezt teszi a help szerint: “Allows the user to log in to the database using a different account and password without closing and reopening the file.”

Elvileg meg kellene tartania a megnyitott fájl állapotát, anélkül, hogy azt megváltoztatná. De ha meg is változtatja pl. a rekord nyitott státuszát, akkor érdemes lenne erre a help-ben felhivni a figyelmet. Mivel ott ilyen nincs, én ezt bugnak tekintem.

Ismerem a videót. Igyekszem a videó készítőjének a munkáját követni, mert egyedülálló a FileMakeres közösségben. Nekem nem azzal van bajom, hogy nem lehet a FileMakerben adatbázis tranzakciókat kezelni, hanem hogy nagyon kényelmetlenül. Az egész inkább egy ügyes trükk, mint egy valódi feature.

A magam részéről valamelyik standard SQL adatbázist választanám és hozzá egy natív app-ot frontendként. A fontendet a Xojo (www.xojo.com) nevű fejlesztőeszközzel készíteném, mert az fordít Mac-re, iOS-re, Windows-ra és még webre is.

A másik lehetőség, amit meg lehet fontolni a 4D (www.4D.com). De a 4D-ben szerzett ismeret még kevésbé piacképes, mint egy FileMaker tudás. A 4D Mac-es és Windows alatt futó programokat tud fordítani.

A kerdes az hogy mind a ket cipod ossze volt kotve? Vagy csak oldalankent? ;)

Kioldott cipovel veszeleyes nagyon tangozni :D

1 kedvelés

Ha esetleg valaha egy container fieldben lévő PDF oldalszámát kellene ellenőriznie FileMakerben:

A megoldás lelke az alábbi terminál parancs, ami a Spotlight adatait használja: mdls -name kMDItemNumberOfPages FilePath

Ezzel több probléma is van:

1. Nincs olyan script step, ami megmondja egy fájl elérési útvonalát. Ezt ki lehet kerülni úgy, hogy a felhasználó egy script segítégével egy ideiglenenes global container fieldbe tölti be a fájlt, de referenciaként tárolja. Ebben az esetetben a GetContainerAttribute ( GlobalContainer ; “externalFiles” ) visszaadja a PDF elérési útvonalát.

2. Meg kell vizsgálni, hogy nincs-e a fájl, egy olyan helyen, ahol a Spotlight nem indexel. Mint pl. a rendszer Temp foldere. (Sajnos.) Ha ilyen helyen lenne, akkor exportálni kell a fájlt egy megfelelő helyre. (pl. user documents mappája)

3. Ha elkezdtük összeszemetelni a felhasználó saját mappáit, akkor ki kell törölni a létrehozott fájt. Erre sincs script step. De ha az összes rekordot omitt paranccsal kizárjuk és ugyanazzal a fájlnévvel használjuk az Export Records script step-et, akkor az törli a fájlt, amit létrehoztunk.

4. A terminálparancsot le lehet futtatni az ingyenes ScriptMaster plugin RunShellScript parancsával vagy AppleScripttel és ez mezőben eltárolni.

5. És a végén be kell tenni a PDF-et egy Insert PDF Script Steppel a megfelelő mezőbe.

Azt nem igazán értem, hogy a FileMaker alapból, mért nem adja vissza egy PDF oldalszámát, amikor annyi más mataadatot ki tud olvasni a különböző képformátumokból.

Megjelent a FileMaker 15: http://www.filemaker.com/products/whats-new.html

Nagyjából az “Portal in-line progress bar” lesz az egyetlen igazán lényeges újítás. A portálok adatai külön szálon töltődnek be, nem fogják meg a GUI-t.

Hm, ez inkább hibajavításnak tűnik mintsem újításnak :D

1 kedvelés

FileMaker és soros-portos eszköz egyszerű összekötése:

AppleScripttel (do shell script) vagy a Scriptmaster plug-innel egy FM scriptben: echo ' tábla::kulcsmező \t\c' >> elérésiÚt/kimenet.txt

Ez hozzáfűzi egy tábla kulcsmezőjét és egy tab karaktert egy szüveges fájlhoz. (\c, hogy ne tegyen entert a sor végére az echo parancs)

Terminálban: sudo cu -l /dev/tty.SorosPortNeve -s SorosPortSebesség >> elérésiÚt/kimenet.txt

Megnyitja a soros eszközt és szintén ugyanahhoz a fájlhoz hozzáfűzi az adatokat.

Így keletkezik egy tab szeparált szöveg, amit vissza lehet importálni FileMakerbe. Egy mérleg lesz így üzemeltetve.