Hogy mások ne bukjanak el ezeken… És mert a FileMaker kellő önfegyelem mellett jó fegyver.
Ha az ember text típusú mezőt választ kulcsmezőnek, akkor érdemes figyelmet fordítani a mező indexelésnek nyelvére is, mert az indexelés nem veszi figyelembe az ékezeteket, ami vagy épp az, amit szeretnénk vagy épp nem. Ha unicode-ra állítottam volna a foreign key indexelésének nyelvét, akkor nem lennének kapcsolódó rekordok a portálon. (FileMaker 3-óta így működik és nem nagyon van emlegetve ez a tény.)
A dolog valahol ott kezdődik, hogy key fieldnek, akár primary, akár foreign, nem tanácsos csak az angol abc karaktereit és számokat használni. Már csak azért is, mert a key fieldek jellemzően auto-enter fieldek. Szóval aki ÁÉŐŰ-t ad meg key fieldnek egy szimpla CUS001 helyett, az “megérdemli”… Amúgy jogos az észrevétel! ;-)
A filemakeres topicnak nagyon örülök, hátha többen is megismerik, mert bazi jó cucc! ;-)
Egy Mac-es fórumon nem lehet, hogy ne legyen egy FileMaker topic. ;-)
Az én esetemben nem volt választás. A feladat a számlázónk kiegészítése volt újabb képességekkel és számlázó szoftverben a készítők lehetővé tették, hogy bármilyen alfanumerikus karakter lehessen termékkód, mondhatni egy “natural key”. Így a nem mindig tapasztal felhasználók a lehető legváltozatosabb termékkódokat hozták létre az elmúlt 10 évben. :-) Akár még egy vagy több szóközre is végződhet egy termékkód.
Gratulálok a számlázóprogram készítőinek! :-)
Esőjáróval maximálisan egyet értek, én is átalakítanám az egészet! A termékkód mellé betennék egy id-t amitől a termékkód még maradhat unique value.
Ebből így előbb-vagy utóbb csak nagyon nagy baj lesz…
Ez a szakmai tanacsunk, nem alazas. :D Ha hozzafersz a szamlazo forrasahoz, alakitsd at a kapcsolatokat. Es akkor nem kell szivnod a stringes kulccsal.
A forráshoz nem, csak ODBC-n tudok kinyerni belőle adatokat.
(A világ megbotránkozására: A számlázó 4D-bek készült és csak a következő verzió fogja elérni azt, hogy minden részében relációs alapokra épüljön. Eddig részben a FileMaker repeating fieldjének 4D-s megfelelőjére támaszkodott.)
A működőképesség és a minőség nem függ össze. A CIPO működik, nincs benne több bug, mint más szoftverben. Szerintem még mindig jobb, mint a konkurenciája.
Olvasgatom a FileMaker Pro 13: The Missing Manualt és lábjegyzetként megjelenik az egyik oldalon, hogy timestamp mezőnél a mező egyedi formázása csak akkor “aktiválódik”, ha a dátum és az idő formázásán is állított az ember. Pár hete emiatt vakargattam a fejem egy ideig, mire rájöttem. :-)
Elolvastam ezt a könyvet és nem találtam valami jónak. Ha egy mondatban össze akarnám foglalni:
Ha valaki elolvassa ezt a könyvet, akkor tisztában lesz a FileMaker képességeivel, de ettől nem lesz jó FileMaker “programozó”. Nem figyelmeztet és nem ad jó példákat ott, ahol leginkább el lehet bukni a FileMakerben. (a relációs modell minimális ismerete, tabe occurances elrendezése, használható nevezéktan kialakítása, hogy az ember ne bolonduljon meg.)
De gyakorlatilag nem maradt más a piacon a FileMaker saját Training Series-én túl, sajnos.
A Wiley FileMaker Pro Bible-jeben vannak infok a relacios adatbazisokrol, mondjuk nem az elejen, hanem az otszazadik oldal magassagaban, de ha jol tudom, az utolso ilyen konyv a FileMaker 10-rol szol. De igen, igazad van, azzal kellene kezdeni, hogy egy tablaban csak egy fele dolog legyen, id-val kapcsolj ossze tobb dolgot, es tudd, mi az a kapcsolotabla a many-to-many relationshipshez. A lower_snake_case tabla- es oszlopnevek a legtutibbak, hacsak a leghalvanyabb esely is van, hogy egyszer az adatbazist at kell exportalni egy masik adatbazis appba. Aki ekezetet hasznal layouton kivul, azt meg kellene raznia a billentyuzetnek.
Őszintén merem Neked ajánlani a John Mark Osborne: FileMaker Pro 12 (Beginner, Intermediate, Advanced) videó tréning sorozatát. DB concept ebben sincsen kimondottan, viszont a gyakorlati dolgokat rendkívül érthetően adja át és nekem az előadóstílusa is nagyon bejön.
Nekem ez volt az első és utolsó FileMakerről szóló könyv, amire azt mondtam rendben van. Deklaráltan nem kezdőknek íródott és ez jót is tett a könyvnek, mert fókuszálni tudott 2-3 érdekesebb témára. A FileMaker irodalomban ezen kívül nem láttam olyat, ahol megpróbálták volna leírni, pl. hogy hogyan működik és hogyan lehet megvalósítani egy “outer join”-t FileMakerben.