A jelszó változtatást kérő levélben van egy hiba:
https://almamag.com/u/ password-reset/blabla…
A /u/ és a password-reset/… között van egy felesleges szóköz.
Köszönöm a jelentést, jelzem majd a szoftver upstream-ben.
Lehet tudni valamit a mostani architekturarol?
Meg a tervezettről is… ![]()
Semmi nagyon ectra igazabol sem a mostani, sem az uj. ![]()
Jelenleg egy Ubuntu 20.04-on fut a Duscourse es egy par masik szoftver. A gep automatikusan frissul, de minden manualisan van beallitva.
Az terveim szerint az uj mar ARM64 alapu lesz, Ubuntu 22.04 es amit lehet, automatizalni fogok (Ansible).
@tetragir Hali! Lehet tudni, hogy mekkora a difi a Patreonos tamogatasok es a koltsegek kozott? Koszonom.
Szoval eltartott egy darabig, amig megneztem, kb. havi 3€ a kulonbseg, ha csak a szimplan, szorosan az almamaghoz tartozo koltsegeket nezzuk. Szoval annyira nem veszes. ![]()
Sziasztok!
Atmigraltam a forumot egy masik szerverre, volt egy kis kieses, de mar mindennek mukodnie kell. Ha barmi problema merul fel, kerlek jelezzetek!
Ez az ARM-os gep? Mi lett vegul?
Nekem ez a legregebbi, ARM serverem:
Idestova, 15 eve dolglzik szuntelenul, egy TS-7800-as modellrol van szo. Eletenek elso 8-9 eveben NAS-kent funkcionalt, majd par ev piheno utan, uj feladatot kapott, es o lett a 3D printer OctoPrint szervere. 500MHz ARMv5 (mint a valamikori PalmOS 5 es Windows Mobile 2003 es 5.0 PDA-k CPU-ja), 128 MB RAM, nativ gigabit ethernet es 2 nativ SATA port. Jelenleg megadta magat a beforrasztott Dallas szeru clockchip, mar terveztem ra masik nyakot, csak le kellene forrasztani a meglevot es beforrasztani a sajatot, amibe cserelheto az elem :D. A gyarto Debian Lenny-ig ad hozza tamogatast (ez 2012-ig volt supportalt), azota sajat magam gyartom a friss Debiant, jelenleg Bullseye van rajta, de mivel a napokban megjelent az uj foverzio, ideje lesz ujra beguritani a build gepezetet.
Igen, végülis ARM szerver lett. Pontos specifikációt sajnos nem tudok adni, csak annyit, amennyit a Hetzner elárul. ![]()
https://www.hetzner.com/press-release/arm64-cloud
Ah, azt hittem, hogy annyira visszaskalaztad, hogy semi-business Digi uzleti fix ip-s internetre, otthonra fellogattal valami, RPi-nel erosebb ARM-os hardvert
Azert erdekelt volna, hogy mid van, mennyire megy rajta a vanilla kernel, illetve, milyen a SATA es az Ethernet.
Amikor nekem veglegesen kioregedett ez a TS-7800, mint NAS, akkor hosszu ideig kerestem az utodjat. De egyszeruen, semim, de semmi nem jott, ami ARM, hellyel-kozzel vanilla linuxot tol, nem USB-s a SATA es az Ethernetje. Ekkor, meg nem letezett a TS-7800 II, igy 6 eve Intel Atom alapra upgradeltem a NAS-t.
Oh azok az idők elmúltak, amikor az Almamag az itthoni NUC-ról ment. ![]()
A forumot migraltam egy uj szerverre, egy kis ideig ma elerhetetlen volt az oldal. Egy Discourse kontenerben ket oldal is fut, ugyhoghy a migracio kicsit trukkos volt, raadasul Docker helyett mostmar Podman a container engine, ra kellett venni a Discourse-t, hogy ezt igy elfogadja. Kicsit magamnak a lepesek:
- Regi oldalon (mindketton!) read-only mod bekapcsolasa es backup keszites
- Backup letoltese:
- /var/discourse/shared/standalone/backups/default
- /var/discourse/shared/standalone/backups/secondsite
- /var/discourse/containers/app.yml
- Uj szerveren git repo GitHub - discourse/discourse_docker: A Docker image for Discourse kicsekkolas
/var/discoursemappaba - Uj konter elokeszitese (uresen):
./launcher rebuild app --skip-prereqs - Backup masolasa a fenti Pathra
- Ha fut, belepni a konterebe:
./launcher enter app --skip-prereqs - Elso weboldal visszaallitasa
discourse enable_restorediscourse restore elso_oldal_backup_neve.tar.gz
- Masodik weboldal
RAILS_DB=secondsite discourse enable_restoreRAILS_DB=secondsite discourse restore masodik_oldal_backup_neve.tar.gz
- Opcionalisan megegyszer
./launcher rebuild app --skip-prereqs - E-Mail kuldes aktivalasa:
disable_emailsbeallitas Admin feluleten => False
Mit lehet erre? Kösz!
Sziasztok fiúk-lányok!
Tudom, ritkán vagyok fellelhető itt, de csak tán nem haragusztok, ha most előállok egy gyors kérdéssel:
Milyen custom plugin-eket használ ez a Discourse instance?
Telepítettem egyet én is, (szeretnék egy kis social media mentes retrogaming közösséget építeni) és még a konfigurálás / belakás legkezdetibb időszakainál járunk és érdekelnek az itteni tapasztalatok, mire érdemes figyelni, mit érdemes telepíteni…stb.
Ha mar valaki belajkolta ezt, akkor tolok egy kis updatet. 2026 van, a TS7800 meg mindig tolja, iden kellene unnepelnie a 18. szuletesnapjat. A Debiant nem volt meg kedvem updatelni rajta, viszont kellett ra ujabb Pythont gyartanom, mert befogtam IP-KVM-nek. Soros porton at csatlakozik egy mikrovezerlohoz, amivel PS/2 keyboardot emulalok a hazi NAS-hoz, illetve erre a mikrovezerlore van kotve a reset es a power gomb is, a KVM-hez a kepet pedig egy USB-s HDMI “digitalizalo” adja. Mukodik? Mukodik!
God save the King! ![]()
Rólad is régen lehetett már hallani! Sőt utoljára látni is, szerintem még a Csepel Szigeten bográcsozáskor! ![]()
Itt már jó sok ideje működik ez a fórum. Most hogy nézem, lassan 10 éve! ![]()
Ezalatt az idő alatt, sok mindent megélt:
- DigitalOcean => Hetzner migráció
- CentOS => Ubuntu migráció
- Ubuntu => openSUSE migráció
- Docker => Podman migráció
- Aztán vissza Ubuntu + Docker kombinációra

- Számtalan frissítés
Ezalatt a szoftver a legtöbbször jól működött, egyszer-egyszer előfordult, hogy egy frissítés nem sikerült és a régebbi verzióra vissza kellett állni, de adat soha nem veszett el.
A legjobb tulajdonsága számomra, a jól működő backup/restore. Alapból valamiért csak hetente készül teljes mentés, ezt én átállítottam, napi frekvenciára. Szükség eseten, ha az ember a fórum tartalmat egy új telepítésre akarja átvinni, akkor manuálisan is lehet a mentést indítani. A visszaállítás az új telepítésnél is eddig mindig teljesen zökkenésmentesen működött.
Itt a fórum maga egy reverse proxy mögött van, az vegződteti a TLS-t, úgyhogy a beépített Let’s Encrypt funkcióval nincs tapasztalatom, csak tudom, hogy létezik.
A pluginek telepítése sokkal egyszerűbbe vállt, eddig a discourse.yml fileba kellett egyesével felvenni a használni kívánt pluginokat, de egy ideje mar alapból be vannak építve, így csak engedélyezni kell őket. Itt a következő pluginok vannak engedélyezve:
- Checklist
- Discourse Details
- Discourse Footnotes
- Lazy videos
- Discourse Local Dates
- Discourse Narrative Bot
- Discourse Patreon
- Discourse Poll
- Presence
- Discourse Solved
- Discourse Spoiler Alert
- Discourse Templates
- Topic voting
Ezeknek szerintem jó része viszont nincs is használva…
Frissítés is gyakran érkezik, ezekről emailt is küld, érdemes hamar feltenni őket.
Viszont ami a tapasztalatom, hogy nem érdemes a tests-passed verziót használni. Alapbeállításban ezt állítja be a telepítő, én a stable ágat használom. app.yml:
params:
version: stable
Fontos viszont, hogy a downgrade a tests-passed-ről a stable-re nem mindig működik! Amikor én ezt megtettem, megvártam, amíg a stable ág elért oda, ahol a tests-passed verzió tartott (addig nem frissítettem), utána működött a váltás.
Ami hátrány, hogy meglepően sok memóriát használ frissítés közben. Futáskor elfogadható (ahogy ezt az üzenetet írom, 2,3GB-ot használ), de frissítéskor gyakran 4GB-nal többet is le tud foglalni.
Ha segítségre van szükséged, akkor írj és szívesen segítek. ![]()
edit: Ami még így eszembe jutott: az üzemeltetés sem vészes, de sajnos nem standard docker imaget tesznek elérhetővé (valamint a manuális telepítés is unsupported), hanem egy scriptet kell használni, ami helyben állít elő egy telepítést. Ez sajnos eléggé megnehezíti az automatizációt és az egyedi beállításokat, de eddig mindent sikerült megoldani. Amire szükségem volt eddig, az extra label-ek hozzáadása a docker containerhez, illetve extra opciók.
Ezeket az app.yml fileban lehet létrehozni, viszont csak akkor fognak aktiválódni, ha az alkalmazás újra van építve!
labels:
com.centurylinklabs.watchtower.enable: "false"
docker_args:
- '--memory 4g'
Változtatás után, pedig az alkalmazás újraépítése:
sudo ./launcher rebuild app
Jól emlékszem (2011. 02. 19.)?
Aha (Csepel, csónakház, 2007. 07. 02.)
(Bocs, szóljatok, ha törölnöm kell(ene)!)
Régi szép emlékek. A fórum 10 éves fennállása miatt lehetne idén nyáron valami hasonló. ![]()
Felőlem… ![]()
(Kertünk van, de országon belül bárhol megfelel.)
Ez olyan régen volt, hogy csak ismerős tudna visszaélni a képekkel ![]()