Fusion Drive törlése

Sziasztok,

a helyzet az, hogy egy iMac 2014-es megszakadt telepítés közben. Jelenleg, amint áramot kap, elkezd bootolni, de nem tudja befejezni, mert zárolva van a FusionDrive. Amiket próbáltam:

  • BigSur telepítő pendrive-val startolni: nem működik, azt írja, hogy a system nem hozzáférhető,
  • option+cmd+R: nem működik, azt írja, hogy a system nem hozzáférhető,
  • cmd+R: nem működik, azt írja, hogy a system nem hozzáférhető,
  • másik gépről merevlemezként hozzáférni: a disk utility azt írja, hogy használatban van a Fusion ezért se törölni, sem pedig újrapartícionálni nem képes,
  • az egyedüli amivel most eljutottam legalább a recovery-ba, egy timemashine mentésről startolni.
    ott viszont hiába próbálom formázni, vagy partícionálni a Fusion-t, nem engedi, mondván, hogy használja a user.

Disk Utility-ben három blokkot látok az APFS listában:
Macintosh HD
Macintosh HD - Daten
Update (?)
Az utóbbi kettőre azt mondja, hogy foglalt.
Próbáltam terminálból resetelni a Fusion-t, de azt sem engedi: “Operation aborted by user” felirattal.

Van valakinek esetleg valami ötlete, hogy hogyan tovább? Esetleg egy terminál parancs, ami nem néz semmit, csak legyalulja a meghajtót.
Előre is köszönöm
Üdv
Feketekávé

Mit jelent az, hogy nem tudja befejezni? Kiir valamit? Mit ir ki? Beturol-beture pontosan. Kell-e barmit csinalnod, hogy ezt kiirja? A cmd+r/option+cmd+r mikor irja ki, hogy nem hozzaferheto? Mielott ezt kiirja, te csinalsz valamit? Hogy nez ki amikor ezt kiirja?

Van-e rajta barmi ami kell (nyilvan nincs, hiszen ami fontos, az le van mentve:D).

Amikor be tud jonni a Disk Utility, probaltad mar azt, hogy otthagyod egy 5-10-15-20 percre? Siman lehet, hogy fsckzik vagy valami recoveryt futtat. Esetleg terminalban megnezheted, hogy fut-e ilyesmi. Illetve, amikor a resetelni probaltad a fusiont, akkor pontosan mit tettel, hogyan nezett ki? mitortent?

Helló,

szóval a helyzet az, hogy valószínűleg áramkimaradás lehetett telepítés közben. Nem figyeltem oda, csak úgy hagytam. Teljes újratelepítés zajlott éppen, ez nem az én gépem.

Azóta bármelyik fent említett módszerrel próbálkoztam nem jutott előre, kb. 2 perc töltés után jött a hibajelentés, egyszer “Apple Support -56918”…vagy valami ilyesmi, egyszer pedig “system failure 65815” vagy ilyesmi.
Természetesen PRAM és SMC Reset-ek többször is, mert az (gondoltam) törli a boot -szekvenciákat is.

Jelenleg ott tartok, hogy el capitan-ig visszamenőleg belepróbáltam az összes telepítő pendrive-omat. (Sajnos a Catalinást nem találom…pedig az volt rajta utoljára) Az el capitan-t elfogadta és eljutottam a disk utility-ig, ahol (szerencsére) nem ismeri fel a Catalina Fusion Drive-ot, így két külön meghajtónak mutatja. 3TB HDD és 128GB SSD. Szerintem, az efi boot rom szállhatott el, vagy sérült meg és ezért nem képes
Ezeket le fogom formázni és elkezdem a rendszertelepítéseket és persze a frissítéseket. Remélem egy néhány lépés után már Catalina fut rajta, és akkor megint össze tudom fűzni a Fusion Drive-ot.

Ha előrébb jutottam, még majd tudósítok.

Meg mindig nem ertem a szavaidat. Mit csinaltal, amikor kiirta, hogy “Apple Support -56918”? Hogy nezett ki? Mit jelent az, hogy “ilyesmi”? Mikor irta ki a “system failure”-t? Mi tortent elotte? Hogy nezett ki amikor kiirta?

Nem tud az efi boot rom megserulni (illetve meg tud, de akkor van egy hulla geped, ami semmire se lesz kepes, arra sem, hogy bekapcsolja a kijelzot, szoval, definialhatjuk, hogy az nem serulhet meg. PC-nel sem serul meg a BIOS). A PRAM reset torli a kivalasztott boot drive beallitasat is. Azaz, ha volt PRAM reset, akkor az “alaphelyzetbe” hozta azt, amit PC-n “BIOS beallitasnak” hivnak.

Probalj meg kicsit ertelmesebben valaszolni, esetleg bedobni egy fotot, hogy mit lattal, stb. Mert igy osszevissza hanyva a szavakat, meg a “valami ilyesmi”-ket, meg se lehet erteni, hogy mit latsz.

Sziasztok, ahogy ígértem érkezik a jelentés: Sehogy sem volt hajlandó helyreállítani a FusionDrive-ot, csak az eredeti rendszer alól…Ez egy 2014-es iMac, tehát csak Yosemite telepítő (internetes helyreállító) csomag alól, összefűztem a lemezeket és megy a telepítés. Sajnos így végig kell játszanom a frissítéseket Big Sur-ig, mert az az utolsó (ezen a gépen használható) rendszer.

Közben belefutottam egyéb problémákba más gépeknél is: mint pl: 2015-ös iMac az utolsó Monterey frissítés óta nem hajlandó elindulni a Recovery partícióról…annál szintúgy az eredeti rendszertelepítővel kell töröljem az adatokat:(
Úgy érzem, mindez az APFS és egyéb biztonsági standardizálás hozadéka.

1 Like

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.