Fusion Drive

Cégnél venni fogunk egy iMac-et Fusion Drive-val (128 gigás SSD + 2TB sima vinyó).
A kérdésem azt lenne, hogy fel lehet-e a Windows-t csak az SSD-re?
Pontosabban utána néztem és tudom, hogy elvileg fel lehet tenni. De van-e valakinek ezzel tapasztalata?
Valószínűleg tartom, hogy újra kell telepíteni az OSx-et kapásból és kikapcsolni a Fusion Drive-ot és csak a sima vinyóra felrakni az OSx-et.
Persze az újratelepítést pendrive-ról csinálnánk, tehát nem Recovery Módból.
Első kérdésem az lenne, hogy ki kell-e kapcsolni a Fusion Drive módot vagy sem a telepítés során a lemezkezelőben vagy teljesen két külön lemezként fogom látni?
Második kérdésem, hogy kell-e bootcamp a windows telepítéshez, vagy elég, ha (külső USB-s) DVD-ről vagy pendriveról pendriveról bootolunk be?
Egyáltalán lehet pendrivval windows-t bootolni és ha igen, akkor lehet MBR-rel vagy csak UEFI-vel lehet?
Persze csináltam már hasonló dolgokat, de pont ilyen gépet, ilyen wincheszterrel még nem.
Lehet-e bármilyen gond, ha az SSD-re akarom rakni a Windows-t?
(Egyébként az a terv, hogy a 2 TB-os részt is kettépartícionálnám és az egyik partíciót a Windowsnak adnám és azon lenne a felhasználói mappák - mármint asztal, letöltések, dokumentumok).

szerk:
még egy kérdés: ha a 2TB-os részen van a macOS, az SSD üres, akkor a Bootcamp-nél ki lehet választani, hogy az SSD-re telepítse a Windowst?

Ha van fusion drive, akkor egyben latod a ketto eszkozt. Szetszedni terminalbol tudod. Ha van fusion drive es particionalashoz a bootcampet hasznalod, akkor mindenkeppen a merevlemezre fogja helyezni a rendszer a windowst. Viszont ha szetszedted a fusion driveot, akkor van lehetoseged kezzel is osszerakni a particiokat. Igy meg tudod azt is csinalni, hogy sajat magadnak particionalod az ssd-t pl 2db 64 gigas reszre, az 1ik 64-est hozzacsapod a fusion drivehoz, a masikra meg telepitessz windowst. Eleg regota nem szukseges mar a bios kompatibilitasi reteg a windows inditasahoz, ha windows 7 64 bites vagy ujabb kiadassal probalkozol, igy a bootcamp particionaloja es bootmanagere teljesen el is hagyhato, egyedul az apple specifikus driverekre van szukseged.

1 Like

Köszönöm, ez nagy segítség!
Igazából a legfelső vezető fogja kapni (nyilván, aki csak levelezésre fogja szinte használni). Sohasem használt még macet, de egy kollégám rá akarja venni, hogy próbálja ki :) Szerintem nem sok eredménye lesz :D
Szóval a Fusion Drive az nem feltétlenül fontos, mert lehet a mac sosem lesz használva. De azért jó, ha fentmarad, mert bármikor kellhet.
Utána nézek akkor a terminál parancsnak, mert az egyszerűbbnek tűnik, mint az újratelepítés.

Nem akar menni. Mármint rettenetesen idegesítő az egész.
Szóval megvan az új iMac. Terminállal (restore módban) sikerült kettéválasztanunk a Fusion Drive-ot. Úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, 10-20 másodperc alatt végzett. Ezután a 2TB-os lemezt ketté particionáltuk két 1 terrásra, és az egyikre pendrive-ról sikeresen feltelepítettük a tegnap előtt letöltött sierra telepítőt. Szóval a Sierra is gond nélkül felment arra a lemezre, partícióra, amikre akartuk.
És itt jön a szívás. Van egy windows 10 iso. Ez hivatalos Microsoft oldaláról lett letöltve, tehát nem egy vérpistike kreálta iso, amit valamilyen torrentről szedtem volna le. Erről az iso-ról már többször telepítettem sikeresen Win10-et nem egyszer.
Szóval iso-t felmásoltuk a gépre. Bootcamp elindít, kiválasztottuk, hogy az SSD-re kellene tenni a windows-t, erre a következő ablakban meg kiírja, hogy nem található windows telepítő. De semmi ablak vagy akármi, hogy megadjuk neki, hanem csak OK gomb van. És persze nem lehet tovább menni. És jó perc szívás után jöttünk rá, hogy meg kell nyomni a Visszalépés gombot és akkor feldobja azt az ablakot, amit több screenshoton láttunk, ahol meg lehet adni neki, hogy win8-nál újabb win-t akarunk telepíteni és csinálja meg a telepítő pendrive-ot. Erre kiválasztjuk ahogy kell az ISO-t és megadjuk melyik pendrive-ot használja és akár hányszor próbáltuk rendszeresen hibát jelzett ki. Náha azt, hogy nem tudja formázni a pendriveot, néha azt, hogy nem tudja átmásolni az adatokat. És a vicces az, hogy amikor kiírja, hogy nem tudja formázni a pendriveot, akkor a hiba üzenet után bekéri a rendszergazda jelszót. De nem előtte, mielőtt formázná. De azért mondom, hogy van, hogy létre tudja hozni, de utána elszáll másolási hibával. Rettenetesen idegesítő, nem jutottunk előre másfél-két óra alatt.
Egyébként van, hogy a Disk Utility sem tudja formázni a pendrive-ot, néha meg igen. Totál random. És nem a pendrive-val lehet gond, hiszen másik típusú pendrive-ot is próbáltunk. Mindkét pendrive-ot használtuk folyamatosan és sosem volt vele gond.
Szóval a végén már azt csináltam, hogy Terminálban dd paranccsl az összes partíciót töröltem a pendrive-ról, de utána meg másolási hiba miatt nem tudta átmásolni.

Szóval a következő az lesz, hogy megpróbáljuk windowson megcsinálni a win telepítőt. De kérdés, hogy tényleg nem számít, hogy milyen indító partíciót hozok létre? Tehát mindegy, hogy MBR vagy UEFI és mindegy, hogy GPT vagy sem? Azért kérdem, mert három fajta beállítást lehet megadni a rufus programnál és azért eltart 20 percig, mire egyszer átmásolja, szóval azért kérdezném, hogy mire állítsuk eleve? Sjanos csak angol windows screenshotot találtam az opciókról:

Ami érdekesség, hogy ha GPT partíciót csinálok UEFI-vel, akkor olyanra formázza a pendrive-ot, hogy az OSX egyáltalán nem tudja utána rendesen formázni és használni, sőt a windows lemezkezelője sem tudja törölni a létrehozott UEFI partíciót. Ezután volt, hogy a dd paranccsal töröltük az egész pendrive-ot, hogy lehessen vele mit kezdeni…