Goodsync

Fejlesztőknek ismerős lesz a helyzet, amire nagyon régóta kerestem a megoldást.

A cégeknél, ahol dolgoztam, dolgozom, egy fejlesztői szerveren van mindenkinek sandbox-a, ott lehet fejleszteni. SSH-val lehet elérni, semmi különös. Mivel a Git/SVN kezelő szoftverek elég nehézkesen vagy sehogy sem tudják azt kezelni, ha a repo nem lokálisan van, hanem mondjuk egy FUSE segítségével felmountolt szerveren, ezért kihúztuk a saját gépünkre a kódot, és sftp-vel feltöltöttük a megváltozott file-okat a szerverre. Sima file mentésnél nincs gond, a Sublime Textnek van fizetős sftp pluginja, ami azonnal feltöltötte a filet, ha mentettem. Viszont, ha branchet váltottam, vagy pulloltam Gitben, akkor a sync nem futott le automatikusan.

A Jetbrains szoftverei minden további nélkül, gyönyörűen kezelik ezt a helyzetet, de egyrészt fizetősek, másrészt néha elég lassúak tudnak lenni, szóval van, amikor egy sima text editor bőven elég lenne. @147break ajánlotta a figyelmembe az ingyenes GoodSyncet, amiben egy perc alatt be lehet állítani, ha bármi változik a helyi mappában, akkor automatikusan töltse fel a megadott szerverre.

Jol ertem ez barmit feltolt? Csak mac kliens van?

Esetleg meg alternativa lehet a Syncthing vagy Librevault is.
En az elsot hasznalom, 4 gep kozott, van egy mappa, amiben ha barmi valtozik, akkor automatikusan szinkronizalodik a tobbi gep kozott is.

1-2 észrevétel: én úgy láttam, hogy a tryout period-ig ingyenes. Fut macen és winen is, a fileokbók verziókat is eltesz, ha beállítod, amiket megadható idő után töröl. De eltesz 1 mentést magától is, ha valamit felülírsz, szintén megadható időben törli. Nem encryptel, tehát bármilyen gépről ha hozzáférsz a backuphoz, vissza lehet menteni a forrásfile-okat. És ami még fontos: a backup is szinkron, csak egyirányú, tehát nem mergel-i a cél oldalon, tehát ha törölsz vagy átnevezel valamit a forrásoldalon, azt egy az egyben letükrözi a backup job is. Box fiókot nem kezel :(

Köszi a tippet mindkettőtöknek.
Amúgy volt főnökömnek volt az a mániája, hogy OpenStack (VMWare) külön fájlszerveren tárolja a home mappáját. Erre mikor ráeresztette a gitet (SourceTree), akkor olyan baromi lassú volt, hogy pofám leszakadt. Amúgy a fickó totál olyan, hogy full darabokra szedi a rendszert (pl LittelSnitch, OpenStack, többféle backup és még egy csomó figyelő alkalmazás) és aztán meg nyavalyog, hogy neki semmi sem úgy működik, ahogy kellene. :)

2 Likes

Még 2 dolog: egy folderen belül file-okat vagy foldereket ki lehet zárni kézzel a grafikus felületen, de lehet scriptelni is, pl. ha a .bak fileokat nem akarod backupolni. A dsstore helyből ki vagyon kapcsolva. Illetve egy sajátosság: amikor ráeresztettem a nason már meglévő, ugyanolyan tartalmú folderre, és be volt kapcsolva a verziók megtartása, akkor az egész könyvtárat leduplikálta egyből, ilyen helyzetben tehát érdemes előtte törölni a célkönyvtár tartalmát.

Kis update és egy problémamegoldás:
• Amióta utoljára beszlégettünk erről, került bele box.com támogatás is, ill. office 365(onedrive), ha jól emlékszem, régebben ez sem volt.
• Belefutottam egy problémába, ami miatt a Goodsync felzabálta gyakorlatilag az egész SSD-met, ami először fel sem tűnt. Konkrétan az történt, hogy létrehozott a ~meghajtó/volumes folderben egy a legtöbb helyről nem is látható public nevű foldert, és oda mindent leduplikált, ami szerepelt valamelyik job-ban, nálam laza 180 Gb-ot. Nos, fél napi szívás után rájöttem, hogy ha nas van targetnek beállítva, azt nem szabad “MY mac” volumeson keresztül beállítani a goodsyncben, csakis smb protokollon keresztül, különben még nemcsak azt duplikálja le, ami az system ssd-n van, hanem a másik driveról is átmásol mindent, ami a nas-ra van irányítva.

Have fun! :)

1 Like