html5 banner

Öreg kutya és az új kunsztok. Kedves ügyfeleink újabban rákaptak az animált gif hirdetésekre (évek óta nem kell nekik flash), amivel nyilván nincs sok gond, Illustrator rajz, Photoshop frames, kész. Linkeket meg ráteszi az oldal gazdája.

Most viszont csinálhatok akár html5-ös bannert is, gondoltam, csak különb lesz már, mint egy vacak kis animgif. Hype 3 tök jó (Prót még nem vettem meg), itt játszom vele egy-két órája, jobban tetszik mint anno a Flash logikája.

Valószínűleg lesz még pár kérdésem, most az első az, hogy a banner 150kB-os limitje betartásához mely outputfájlok méretét kell összeadnom? Ilyenek vannak: full.min.js, thin.min.js, PIE,htc és generated script.js (ez utóbbi nagyon kicsi).

(szerk.) Közben találtam infót arról, hogy a PIE az undorító Explorer támogatására szolgál. Asszem ezt orvul ki fogom felejteni a végső zipből…

Lehet, hogy hülye kérdés, de miért jobb ez, mintha legyártod flashben és kiexportálod swiffy-vel? Főként ha - a 150 kB-ból következtetve - adwords-re megy, ami swf-ből le is konvertálja automatikusan, ha kell.

Mert nem tudtam, hogy van ilyen : ))

Éreztem én, hogy lesz ma értelme felkelni. :)
Van pár effekt meg AS, amit a hmlt5 nem támogat, ezért mindenképp teszteld a flash pluginnel, mielőtt feltöltitek az adwordsre. Az átlátszóság pl. nem lehetett akármilyen, csak normal, ha jól emlékszem, meg a több elemből álló, group-olt maskot nem szerette.

Főleg szöveg, az sem egyszerű, minden böngésző másképp rontja el :)

Amúgy nem adwords, ráadásul nem is fér be a 150k-ba.

Érdekes, szöveggel sosem volt bajom, pedig nem csak static textet próbáltam, megcsináltam dinamikus külső file-ból töltött szöveggel egy komplett site-ot is, a kis huncut, még azt is megcsinálta, váltózókkal mindennel együtt. :)

Upsz, erre nem válaszoltam. Úgy rontotta el, hogy ugyanaz a bézik Helvetica Windows alatt elmászott felfelé (mármint a szöveg alapvonala), így az ékezetek fent kilógtak a bannerből, tehát eltűntek.

Meg nem tudnám mondani, hogy oldottam meg a nyáron : )

Azóta átgyúrta az Adobe a flasht és Animate néven árusítja, ebben helyből lehet html5-ös tartalmat gyártani, persze az adwords alá trükközni kell, mert hát miért ne :S

Hm, ezt sem tudtam, hogy ez az Animate… ránézek egyszer : )

Ja, én is csak akkor tudtam meg, amikor közölte a google, hogy végleg kitiltották a flasht az adwords-ből, akkor kezdtem el keresgélni, hogy ok, de akkor most mivel gyártsuk az animált bannereket. A google-féle designer program elég fapados.