Hugo

Azt már tudjuk, hogy akik nem tudnak kódolni, azok nagy megelégedéssel használják az Adobe Muset.
Viszont érdekelne, hogy mit szólnak ehhez azok, akiktől nem áll olyan messze a Terminal és mondjuk a TextMate.


http://themes.gohugo.io/

Senki nem hivott ki :D

Az ugye megvan, hogy ezzel statikus oldalakat lehet generalni, ugyhogy egy webshopnal semmi ertelme nincs? :D

1 Like

Erzek egy enyhe savazast ebben a kommentben :).

Amugy az igazan komoly oldalak kivetelevel aki nem egy muse szeru cuccban gyartja le a cuccot annk szimplan olcso az ideje 😀

Vagy gyorsabb egy editorban. :D

Hallottam valami szoftverről, aminek az a képessége, hogy a gyakran generált oldalakat legyártotta statikusan és utána azt küldte vissza így gyorsítva az oldalt. Viszont nem tudom, hogy hogyan működött, mert elvileg a legenerált oldalak is adatbázisból merítették az adatokat (mármint legenerálás előtt). És nem tudom, hogy hogy reagál az adatbázis változásokra. Mindegy. :)

Most nem tudom eldönteni, hogy ugratsz vagy sem. :D

Jó cuccnak tűnik, hasznos lehet, ha valamit gyorsan össze kell dobni.

Varnish? :)

De van. :D

1 Like

Ez kell neked: hugo_0.15_darwin_amd64.zip innen: https://github.com/spf13/hugo/releases/tag/v0.15
Vagy tedd fel a Homebrew-t: http://brew.sh és brew install hugo

Ha még egyszer, akár csak viccből is lehazugozol, úgy váglak ki az oldalról, hogy recseg. Szóltam.

1 Like

Nincs szukseg bocsanatkeresre. Figyelj oda.

Tényleg mutattak ilyen szoftvert, de nem figyeltem oda rendesen :)

Valamiért azt hittem, hogy webre is fejlesztesz. :) A cacheről írtál, aminek elég sok megvalósítási formája van, például a Péter által írt Varnish is.

Off:
[color=#AAAAAA]

A szószerinti webfejlesztés tőlem messze áll. Természetesen meg tudok csinálni akár bonyolultabb weboldalakat is (még talán webáruházat is tudnék írni), csak nem vagyok egyáltalán gyakorlott webfejlesztő. Amit én csinálok a weben az az, hogy a programjaimnak megírom a háttérszolgáltatását. Tehát PHP-s adatbázis lekérések, esetleg webes admin felhasználó felületeket hozok létre és kb ennyi. :) Az igazat megvallva nem is érdekel nagyon a weboldalfejlesztés.
[/color]

On:
Egyébként félig-meddig preferálom az ilyen weboldal sablonból készítős programokat. Viszont azt már nem, ha alatta joomla, drupal, wordpress vagy hasonló szolgáltatások vannak, mert ezeknél gyakran találkoztam valami olyasmivel, amit az adott programban nem lehetett megoldani és csak a nyűg volt ezeknek a megkerülésével.
A Muse és társaival meg az a gondom, hogy a forráskódot iszonyatosan megbonyolítják. Ami persze természetes, hogy működjön rendesen, de ezekbe belenyúlni meg szintén macerás. Nem beszélve arról, hogy utána meg a Muse-ban nem biztos, hogy működni fog.
Egyébként ez a Hugo csak statikus weboldalakra jó?

Igen. Eredetileg a Wordpresst akartak kivaltani, mert a WP egy fostalicska, es gyakorlatilag biztosra veheted, hogy feltorik. Ez meg legeneral mindent a .toml, .yml vagy .json fileokbol.

Ezekkel a Static Site Generatorokkal bezarul a kor. Voltak a statikus oldalak, aztan jott, hogy legyen inkabb dinamikus, mer’ az hu de jo, es legyen minden adatbazisban. Es most ott vagyunk, hogy legyen inkabb statikus ami statikus. Jo dolog a fejlodes, na :)
Nem neztem meg jobban, de gondolom lehet integralni bele dinamikus reszeket is, ugy lenne ertelme.

1 Like

Szerintem olyasmire gondolhatnak itt a “kitalálói”, hogy amit adatbázisba raknál, arról inkább generálj egy oldalt. Pl egy termék adatait ne az adatbázisból vegye, hanem egy készen generált oldalt töltsön be. Mondjuk a szűréseket nem tudom hogyan lehetne megoldani statikusan, inkább sehogy sem (szerintem).
Vagy az is lehet, hogy pl egy termék adatainak megjelenítése előtt megnézi, hogy le van-e már generálva statikusan, ha igen, akkor visszadobja azt, ha nem akkor legenerálja először statikusan és aztán dobja vissza (vagy visszadobja az eredeti php-t és közben legyártja statikusan, hogy a legközelebbi lekérdezés már statikus legyen). Ha van ilyen szoftver, akkor meg tudja csinálni anélkül, hogy előre le kellene gyártani mindent statikusan.

tipikusan nem webaruhazrol van szo. De pl nezz meg egy hirportalt. Az elo hirfolyamok kivetelevel a tobbi cikk sosem valtozik. Egy blog ugyanilyen.
Az aljan a hozzaszolasok lehetnek dinamikusak, de az egy modul, amit be lehet tolteni a vegen, attol meg az egesz oldal statikus.

Ez mennyiben kulonbozik a [Jekyll] (https://jekyllrb.com/)-tol? Elso ranezesre nagyon hasonlo a celja (es meg nincs fent FreeBSD Ports/Packagesben…).

A blogom is ilyen, az Jekyll-el keszul.
ui.: Hihetetlen gyakran irok uj postot :-)

2 Likes