iMac 2009 kérdések

Sziasztok!
Van egy működőképes matuzsálem korú iMac9,1-es 20 inch display; EMC 2266; model Number 2266 Gépem:
( Intel Core 2 Duo (E8135) (“Penryn”)Processor Speed2.66 GHz)

Kérdéseim:
1- milyen processzorral tudom felturbózni a gépet? AMit még az alaplapba gond nélkül be lehet rakni…
2- a gép frissen pasztázva (gpu/cpu), portalanítva, de a heatskin vagy Northbridge dióda és Northbridge heatskin 70-80 Celsius fok környékén van. Ez normális? A ventilátorok nem pörögnek fel, működnek ahogy kell. A cpu értékei jók. Mi lehet az oka ennek?
3- Mekkora beépítő keret kell az optikai meghajtó helyére? Hány mm?
4- Ha a hdd helyére tenném be az SSD-t, hogyan tudnám kiküszöbölni a ventilátorok felpörgését, ha ssd-t tennék a helyére? Mert tudtommal ebben hőmérsékleti szenzor van és a SSD- nem tartalmazza azt a csatlakozót, ami az 1 tb-s hdd-ben benne van.
5- Ha az optikai meghajtó helyére teszem az ssd-t, akkor a hdd ilyenkor be sem kapcsol? A vagy az ugyanúgy pörög mintha használnám?
6-Ennek a szériának milyen típushibája van? Összefügghet a melegedéssel?
7-van egy ehhez a géphez kapott billentyűzetem, de a jobb oldalt a cmd-billentyű gomb hiányzik róla. Tud ennek a pótlásában valaki segíteni, hogy honnan kitől és hogyan lehetne beszerezni?

Válaszokat előre köszönöm

itt indulnék el a mechanikai kérdésekkel:
https://www.ifixit.com/Device/iMac_Intel_20%22_EMC_2266

de egy 13 éves gépnél sok csodát nem várnék. se friss os, se friss szoftverek hozzá, lassan már a böngészés is kínlódás lesz vele. Nem tudom ennek a felépítését fejből, de meg kellene nézni, a magas hőmérsékletű helyek egyáltalán hozzá érnek-e a hűtőfelülethez.
beépítő keret méret → ifixit.
optikai sata csatoló lehet, hogy ebben is még bőven a lassabb szabványt tudja, megnézendő.

hobbi projektnek nem rossz, de sok pénzt nem locsolnék bele, működjön, ahogy van, és örülj neki, hogy lassan lesz egy OT rendszámos géped.

3 Likes

Ha müködik használgasd, youtube megy még rajta fullHD-ban? de egy forintot ne költs már rá.

A windows 7 jobban fut rajta az Apple saját operációs rendszerénél. A windows 7 jobban használhatóbb az el capitan rendszernél, holott a w7 tényleg egy őskövület. Tervezett elavultatás. Értem én, hogy régi masina, de na…
Egy nyugdíjas használja jelenleg.

Gondolom majd ez lesz az M1-es macbook air gépemmel 1-3 év múlva és dobhatom ki a francba. Bár az összes Apple géppel megtapasztaltam, hogy viszonylag hamar kukázza a gépeit. Miért? Azért, hogy vedd meg az újat. Hát vettem újat. Sajnos a többi terméknél is ez a helyzet. Ezeket a termékeket csak birtokoljuk, tulajdonosuk pedig az Apple az operációs rendszerei révén.

az összes apple gépem 10 év után került cserére. és akkor is inkább a falhasznált szoftverek támogatási hiánya miatt
nem gondolom, hogy az m1-es gépet ki kell dobni három év múlva.
de azért a 13 év már tényleg sok…

5 Likes

10.6 vagy (legfeljebb és kizárólag) 10.10 kell rá, azzal lenne leghasználhatóbb a – mai szemlélettel – semmire. :slight_smile:

őőőő ne haragudj de a számítástechnikában a 13 év elképesztően sok. ma egy 25e forintos kínai telefon valószínüleg nagyságrendekkel nagyobb kapacitással rendelkezik mint egy 13 éves iMac. Azért a fejlesztőktől se teljesen elvárható, hogy ne a mai kor gépeinek fejleszen. Csak képzeld el egy autóban 13 évvel ezelőtt milyen rendszer volt kijelzővel meg egy maiban, és az autóipar az ami jellemzően nagyon lassan reagál az ilyen irányú fejlesztésekre.

Teljesen igazatok van és tisztában vagyok a dolgokkal. Nyugdíjas használta eddig, de neki nem kell már. Kíváncsi voltam milyen opciók vannak 1-2 évig életben tartani, netezős, szövegszerkesztős gépnek. Mindegy, eladom majd 120-ért, ahogy a többi eladó szokta csinálni, mert van rajta egy alma jel, mert a régi gépeket is elmebeteg áron adják. Aki tud egy jó állapotban lévő iMac gépet 2013-2015 környékéről, szóljón: :slight_smile: Köszönöm a hozzászólásokat.

Szerintem (pláne SSD-vel) netezős–szövegszerkesztős gépnek elmegy, ne hagyd magad lebeszélni (a netezős része kérdéses, de 10.11-en Firefox-szal talán használható). Egyesek nem olvassák végig a bejegyzéseket. (?)

nekem még mindig megvan a g5/20" imac. sokáig játszottam vele, meg időnként kellett a régi rajzokhoz.
sajna a kondik már kiszáradtak benne, így nem indul.
kidobni nincs szívem, inkább díszítem a szobám

Nekem is volt egy G5-s iMac isigth. Jó gép volt. Tigris rendszerrel a legjobb volt, bár a leopard sem volt rossz :slight_smile:

ha jobban belegondolunk, ez nem teljesen hardware-s limitáció jelenleg.
azért szeretnél te is ssd-t, procit erősíteni, mert a szoftver, amit futtatni akarsz, már több erőforrást igényel. nem csak az OS, minden egyéb program is. Ez valahol normális, másik oldalról bosszantó. A fejlődést elérték, de kihasználták a fejlesztéskor elérhető lehetőségeket. Ezek a lehetőségek 13 éve nem léteztek (adott esetben a cpu-ban sincs benne olyan parancskészlet, amit ma már vidáman használnak), így logikus, azok a gépek nem, vagy csak korlátozottan tudják futtatni ezeket a programokat. Ha nem követelné meg az új oprendszer a minimum hardvert, mindenki azon nyavajogna, hogy milyen dög lassú lett, bezzeg a 3al korábbi, na az volt a király! igen, király volt, csak épp hiányzik belőle egy csomó később fejlesztett lehetőség.

Én is fel vagyok háborodva, hogy az Amiga 500-asomon nem fut a GTA99, pedig tettem már bele plusz 512kB ramot is.

Ugyanakkor a kérdésemre még nem kaptam választ:
milyen cpu és hány mm-es beépítő keret kell a superdrive helyére, illetve a melegedés problematikája

De ott van tudod milyen proci van benne megnézed ugyan olyan fogyasztás mellett ugyan olyan foglalattal melyik proci az erősebb. De készülj fel itt minimális különbségek lesznek pár százalékok.

Ilyet 2–3 ezer forintért kapni.

nem a reklám volt a fő cél, hanem megmutatni, mire is van pontosan szüksége :slight_smile:

Nekem volt félre téve egy működő G5 macpro, mert van “fiatal” 2010-es macprom. Valaki kétségbeesetten keresett egy G5 pro-t, mert a régi fájljaihoz kell és meghalt az övé. Baráti áronátvette, tudtommal a mai napig használja. Én most valószínűleg megoldom, hogy még felmenjen a 2010-esre az új rendszer, de ennek ez lesz az utolsó.

(2010-esen megy a 10.6, abban van Rosetta, az nem felel meg?)

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Vettem egy beépítő keretet a superdrive helyére. SSD-m volt. Arról használom a kapitányt. Lényegesebben jobb a felhasználói élmény. a Firefox 78.15.0esr (64-bit) verziójával egész jól lehet netezni ratja. Full-HD-ban talán éppenhogy viszi még a videókat. Ha ezeket az alapdolgokat tudja még a gép, hogy netezés, szövegszerkesztés, filmezés, akkor lehet megtartom még, ellenkező esetben eladom. Minden másra ott az M1-es gépem.