iMac állandóan újraindul

Egyik ismerősöm elhozta a 27"-os iMac-jét, hátha tudok vele kezdeni valamit.
Azt mondta, hogy kb 5x ha bekapcsolta a gépet, de idő közben lejárt a garanciája.
Elmondása szerint amikor jött a probléma akkor (valószínű parancssorosan) ki volt írva a képernyőre valami kernel hiba. Ezt kétszer írta ki, azóta nem csinál semmit a gép bekapcsoláskor.
Vitte szervízbe, de alaplap cserét mondtak neki k…va drágán nyilván.
Nekem sikerült azt elérni, hogy bekapcsol a gép, megjelenik a fehér háttér és a bekapcsoló hang is hallatszik, majd újraindul.
Próbáltam PRAM resetet, shift-tel indítani, T-t nyomva tartani és indítani, recovery módban indítani, de egyikre sem reagált. Pontosabban egyszer abbahagyta az újraindulást, de akkor sem jutott tovább. Van valakinek még valami ötlete?
Azért érdekes, hogy alaplapot kell cserélni, mert megjelenik a kép és hang. Tehát hardveresen valószínű rendben van. Mondjuk még a memoriát nem cseréltem benne, lehet azt még gyorsan megpróbálom.

Volt hasonló problémám 2011 mid Imac-kel. Emlékeim szerint nálam is volt előtte vmi jópár soros hibaüzenet kikapcsolás előtt.
Még a boot menüig sem jutott el soha, hogy akár lemezről vagy pdriveról indítsam, sőt, még a DVD kiadásra sem reagált. PRAM reset annyit használt, hogy utána visszaált a monitor fényereje alapra, de semmi egyéb.
A megoldás az volt, hogy ki kellett venni (lehúzni) a hdd-t, és már ment is a boot lemezről és pdriveról is. USB-n visszadugva a HDD-t és arról bootolva indult a rendszer, adat nem veszett el (Lion), de újra előjött a kernel?hiba, így adatmentés után formáztam és tiszta telepítést csináltam. A HDD azóta is működik, bár már csak tartalék rendszerrel, adattárolóként egy SSD mellett.

1 Like

Elsonek memoria csere, lehet az is eleg ha az egyiket kiveszed (vagy eppen a masikat)

Ha ez nem segít, ki kell venni a vinyót, és megnézni a log-okat.

Itt kezdődik a gond, hogy ez a gép nem szétszedhető. Mármint ez már a vékony kivitel. Ennek tuti nem fogok nekiállni szétszedni. Ráadásul lehet, hogy itt már rá van forrasztva az alaplapra a vinyó.

Kösz, valami hasonlót olvastam tegnap, de ott firmware cd-vel javították meg a HDD lehúzása után. Ezek szerint lehet elég lenne egy telepítő lemez (pendrive) is. Kösz az infót!

Ahogy tegnap leírtam, utána rögtön ki is próbáltam, hogy kivettem a RAM-ot. Mármint először az egyiket majd a másikat. De persze ugyanaz volt a hatása.