iMac hűtés

Három hete bontottam ki egy late 27" 2015 5k iMacet és fogtam munkára. Még soha nem volt iMacem és furcsának találom, hogy a venti nem pörög fel 1200 rpm fölé, bármit is csinálok a géppel. Azaz videofájlok transzkódolása, exportok, Resolve használata.
1200 rpm mellett 75 fok körül tartja a CPUt és a GPUt is - istat menus szerint. Itt néha szoktam kapcsolgatni a venti sebességét, hogy azért mégse izzadjon már annyira.

Lehet, hogy az istat miatt nem pörgeti a ventit magától a rendszer? (bár ez furcsa lenne mert a rMBP pörgeti ha kell, az istat ellenére is.)
Vagy egy iMacnek elég az 1200rpm és úgy se megy 75 fok fölé?

Tobb szaz mernok keszitette, ha melege lesz felporog.

Oké, túlaggódtam, megnyugodtam :)

Igen, csak a hűtést!

Csak a ventilatort, ja de nem felkell rakni egy 2 dollaros programot es manualisan kapcsolgatni az a tuti!

Azert ez nem atom fizika 10 homero ha eler x fokot felporog a venti ha eleri az y-t vissza vesz az orajelbol. Z-nel pedig kikapcsol. Viszont sokkal hozzaertobb emberek terveztek meg a hutesi rendszert mint te vagy en.

De épp ezt mondom, hogy akárhány fokot ér el 1192 és 1200 rpm között mozog. Az eddigi 9 év almás tapasztalataim alapján furcsálom csak ezt a jelenséget.

Ha nagyon meleglesz feljebb fog porogni (ha tudd) de ha meg nem akkor lejebb vesz a procibol, es visdzahul ugy. Amugy inteleknel 75 fok meg csak langyos :)

Akkor lehet, hogy egy 3,2 i5 ennyit tud - 100%on teker a CPU, 75-77 fokot tartja minimális fordulatnál.

Nem akkor melegszik, ha használod, hanem amikor akad a Safari vagy valamelyik Adobe-szemét. Na, akkor majd pörög, míg le nem lövöd a processzt.

(szerk. Hülyeségeket beszélek, egy MBP előtt ülök, ez képes ilyesmire. A 27-es iMac kábé sosem fog felpörögni, olyan hűtése van. Ha megnézed, mennyi hely van a házában, nem is csoda.)

Deha mar itt vagyunk meselhet el milyen a gep, agyaltam mar elso szeriason.

Eddig aki kérdezte, hogy érdemes e imacet venni, mind lebeszéltem róla, mert egybegép, nehéz szerelni/bővíteni ha kell, drága ár-teljesítmény, stb stb…
Egy early 2013 top spec, 15" rMBPt nyüstölök lassan 4 éve és számomra a tökéletes gép, de muszáj volt mellé egy asztali amire fixen rá van aggatva sokminden.
Aztán nemrég jött egy egész jó ajánlat/lehetőség erre az iMacre és lecsaptam rá, így alakult - persze +ssd, +ram muszáj bele.
Mivel csak 3 hete van meg (abból is csak másfél hete használom aktívan) még nem tudtam nyúzni úgy igazán. Leginkább proxykat vágok mostanában - azt meg bármi viszi.
iMacem még nem volt, most barátkozunk, teszi a dolgát tökéletesen, egyedül ezen a venti dolgon aggódtam kicsit, tudatlanul.

IMacen mar volt 10 eve, nekem masodik gepnek kellene (baratnonek meg elsonek, elkezdett o is bsratkozni a fotozassal). 2013 latet, neztem igaz nem 5k de monitornak is hasznalhato. Meg kellene mas projecthez is meg egy erosebb gep.

Ha már itt tartunk tartunk, akkor az újabbak is használhatóak monitorként? Elgondolkodtam nemrég az LG monitoron, amit az Apple árul + egy használt Mac mini teszt szervernek.
A monitor persze nem a mininek lenne, hanem az rMBP-hez.
De ha bele gondolok, akkor lehet érdemesebb egy használt iMac-be bérházni.

Nem 2013 late volt az utolso.

(a bM-en árul valaki egy LG 21:9-es, ívelt monitort, ha valakinek ilyenre lenne gusztusa)

Meg letezik az oldal? :o

Létezik, de elég statikus.

1 Like

Ahogy néztem a használt árakat, nem is lenne rossz vétel egy 2013-as.
De akkor maradok az LG+ mac mini kombónál, hiszen gépet úgy is gyakrabban kell cserélni, mint monitort…

Én most nézegetem a 2013-as 27"iMaceket és nem találok olyan jó árban egyet sem :)