Imac proci "túltengés"

Sziasztok!

Picit bővebben:

Adott egy Late 2012-es Imac,(1terrás gagyi HDD-vel) Cat 10.15.8-as op.rendszerrel..

Régebben volt már gondom a géppel, annyira lassú volt, hogy kb. nem lehetett semmire sem használni. Félre is tettem ,hogy majd egyszer talán ráncba szedem..

Mivel a másik szintén régi gépem teljesen megkotlott, így mondom akkor eljött az idő..Mielőtt rábíztam volna vmi szervizes vonalra, gondoltam csinálok egy teljes HDD resetet, és tolok rá egy teljesen szűz op rendszert..

Minden flottul ment, felment a Catalina , frissítés is, és lám csodát teljesen jól muzsikált a gép..

Egy ideig frankó volt minden , mivel teszt üzemben van, így egy-egy böngészőn( Chrome,Brave) kívűl kb. semmit sem töltöttem le rá, a régi mentésekről ,is csak pár doksit tettem át ami szükséges most épp.

95%-ban jelenleg csak tartalom fogyasztásra használom a gépet.

Szóval pár hét után random elkezdett megint vacakolni, lassulni , strandlabdázni a gép főleg YT nézés közben. Néha pár böngésző ablak mellett is ez volt, ha kilőttem a böngészőt, vagy újra indítottam jól ment, de idővel egyre többet vacakolt, leszedtem az Istat menust, hogy több infóm legyen, és kiderült, vagyis én ezt látom, hogy ilyenkor a proci totál kiakad és indokolatlanul magas terhelésen megy..Ha lelövöm az adott oldalt visszaugrik normál terhelésre, de volt hogy bekellett zárnom a böngészőt és csak utána lett jó.

Chrome, és Brave alatt is most jelenleg elég gyatra , pár perc után előjön a probléma, fun fact: mindkettőn Adblocker van élesítve, de ha kikapcsolom akkor sem jobb, bár nem vetem el annak lehetőségét, hogy vmiért az adblocker használat okán van baj. Safarin csak minimálisan néztem, ott félóra alatt nem jött ki a para, viszont emellett a Chrome meg baromira lassú lett.. Memóriám ilyenkor is van (8gb és kb. 2/3 a foglalt ), azzal nincs gond, a videókari 70-80%os terhelésen megy.

Nem igazán jutok dülőre, hogy esetleg szoftveres para vagy hardveres van, vagy szimplán az adblockerek akasztják ki a gépet?

Ami még fura, hogy nem megy a ventilátor az adatok szerint ( leszedtem egy macs fan control nevű progit, és ott is 0 mutatja.) bár irreális hőfokok nincsenek , proci 75-76 fokon megy terhelésen , alaplap, hdd alacsonyabb.

Előre is köszi ha va akad vmi tanács, ötlet. :slight_smile:

Ha feltekered a ventillatorok fordulatat akkor sem kezd el forogni a ventillator? Egyik sem? Volt az a gep szetszedve a multban? Mindent jol osszedugtak? Ha nincs szukseg a fanra, akkor vagy nem forog vagy nagyon lassan forog.

A storage eszkoz nem doglodik? Az is tud folyamatos starndlabdat okozni azzal, ha nem jonnek tole adatok es mindig mindent ujra es ujra kell olvasni.

Szia.

Nem igazán tudtam működésre bírni, hiába húzogatom a csúszkát , meg próbálgattam a beállításokat, de néma, és a progikban is 0 rpm van folyamat.

Jó kérdés, használtan vettem a gépet anno, így passzolom, hogy volt e benne turkálva avagy sem.

A hdd-re ráférne egy csere, de az a baj többe lenne mint a gép értéke..

Szia !

Én lebontanám a kijelzőt és működés közben megnézném hogy a venti működik-e ? Ha működik akkor jöhet az SSD csere . Egy használt 128-as SSD nem egy vagyon ezért egy próbát megérne. Ha Bp. XVI.kerületbe elhozod hozzám én szívesen segítek van SSD-m , memóriám , ventillátorom amit belepróbálhatunk. Természetesen ingyen. Nyugger vagyok ezért szinte mindíg ráérek hétvégén is. Akár ma is . Üdv. Bánhidi József / 06-209-787-779 /

1 kedvelés

Az Activity monitort nézegesd, talán feldobja a „bűnöst”…

Nem olyan rég még Catalinát használtam Firefox-szal (NoScript és uBlock Origin mellett), nem volt vele gond.

1 kedvelés

Ohh !

Köszönöm a felajánlást, lehet élni fogok vele, ha nagyon elharapozik a dolog, amúgy a kijelzőt nem szívesen bontanám magam meg, mert ha jól tudom kell hozzá egy speckó ragasztó szett is a visszarögzítéshez. :slight_smile: (meg gondolom a leszedéséhez sem árt vmi , itthon a wc pumpán kívűl nincs hasonló eszközöm rá. :smiley: )

Pár perc lebontani és ragasztóm is van.

2 kedvelés

Feltöltés közben..

Első körben próbálkozz más böngészővel! Ha kilépsz a Chrome-ból, visszaesik a kernel_task?

Igen ,akkor minden visszaáll a normál üzembe.

Általános problémának tűnik, 1 a sok találatból.

A kernel task felel a CPU lefogasaert is, ha pl tulmelegedne.

Az, hogy a gep az osszes kepeden 0 rpm-et lat venti fordulatszamnak, az nem normalis. Ha pedig nincs venti, ez, amit tapasztalsz, teljesen normalis reakcio a gep reszerol.

1 kedvelés

Kösz, jó tudni!

A WC pumpának csak a nyelét lehet használni de csak ha szét akarod verni a kijelzőt.

3 kedvelés