iMacOs 2011 27" i5 totál kezdő szinten vagyok

Sziasztok, vettem a használt piacon egy 2011 27 colos i5-ös imacet.
Ha be kapcsolom, akkor egy villogó mappa fogad, és semmit nem tudok csinálni vele. Kérném segítségeteket. Köszönöm.

Nincs rajta OS. De lehet meghajtó se. Kell egy pendriveos telepítő.

Köszönöm a gyors választ. Hol és hogyan tudnám megcsinálni a telepítő pendriveot?

Ha van barmi mas, pl. Windowsos szamitogeped es egy legalabb 16 GByte meretu USB-s cuccod, akkor tudok neked adni telepitoimaget, amit windows alatt is ki tudsz irni.

Szerk: Viszont, ezen a gepen, mar kellene legyen Internet Recovery. Ha azt probalod (option+cmd+r) indulaskor, akkor sem jon be semmi?

Szia.
Van Windowsos Laptop, van pendrive is.
Viszont nem működik rajta semmilyen billentyűzet kombináció, végig probáltam rá már minden kombinációt. Az eladó azt mondta hogy high Sierra van rajta, viszont nem reagál semmire. Gondolom az egér ennél a fajtánál már Bluetoothos igaz?

Hogyan próbáltad? Ezeknek konkrét koreográfiája van. Bekapcsolod a gépet és rátenyerelsz a billentyűkombinációra, amíg meg nem jelenik más, mint a kérdőjeles mappa. CMD + Opton + R (alma, alt és R betű).

A billentyűzet kombinációt nyomni kell addig amig elő nem jön a menü, ahol ujra tudom rakni elvileg az os rendszert. Ezt írja az alma portál. Viszont én orák hosszat is nyomhatom, nem jelenik meg semmi a villogó kérdőjeles mappán kívül. Próbáltam sd kártyán is rendszertelepítőt de nem működik, most probálok usb kulcsot csinálni, de ha ez se lesz jó, akkor kifogytam az ötletekből.

Simán “alt”-ra nem jelenik meg semmi?

Nem. Semmi.

Apple bill?

Elvileg az.

Próbáld meg egy vezetékessel (akár windows-ossal), azon is az “alt”-ot kell nyomni a boot manager-hez: meg kellene jelennie a High Sierra-partíciónak és a Recovery-partíciónak. Ha nem jelenik meg semmi, akkor nincs benne vagy nem működik. Hallani a merevlemezt (ha nem SSD van benne)?

(Keress egy Mac-est a környékeden, biztosan segít!
Én a Dunakanyarban lakom.)

Ez nem Apple billzet.

Le kellene toltened egy programot, amivel imaget tudsz kiirni. Pl. balena Etcher (https://etcher.balena.io). Privatban kuldeni fogok egy webcimet, ahol van elkeszitett El Capitan (10.11) telepito imagem, amit mindenfele varazslat nelkul, ki tudsz irni barmilyen rendszer alol, majd ezzel be fog tudni bootolni az iMac. A 10.11 pedig, frissitheto lesz 10.13-ra, a High Sierra telepito letoltesevel es elinditasaval (App Store).

Szerk: majd az “elcapitan.7z”-t kell letoltened, kitomoritened es az igy kapott filet kiirni.

Azon már én is gondolkodtam hogy nincs benne merevlemez, max szét kapom azt megnézem.
Arra is gondoltam hogy keresek valakit akinek ilyenje van, csak a bibi az hogy Németországban élek. :melting_face:

Ott nincsenek? :slight_smile:

De vannak, csak mêg nem próbáltam itt segítséget kérni. Először az anyanyelven, aztán jöhet más.

Fiam Münchenben, de ő nem Mac-es.
Amit Czo írt, az biztosan működik. Én friss HS-telepítésről készített .dmg-t tudok adni, de ahhoz kell egy másik, hasonló korú Mac, hogy “target disk” módban rá lehessen másolni a tiédre.

Csinalnek en neki HS telepitot is (eddig nem kertek csak Lion, El Capitan es Mojave telepitot, igy ezekbol van imagem), de az tobb ezer km-rol nem megy.

Németországon belül merrefelé?

Én elkészítem, ha van rá igény (és megfelelő tudás) + tárhely.