IOS 26 Dev Beta

Rajtam kívül van aki felrakta es teszteli/hasznalja?
Az egyik 15Pro-ra tettem fel, masfel-ket napja nyuzom.
Elso tapasztalatok:
-gyors, nem laggol
-akkut nem eszi, telefon nem melegszik.
-Az uj UI-t meg szokni kell (csuszka gombok szerintem kisse el lettek bacva)
-Dark mode-ban ikonok hattere is sotet lesz, meg nem jottem ra hogyan lehet( ha egyaltalan lehet) atallitani, illetve ikonokat testreszabni.
-Preview app: tul sok ertelmet nem latom.
-Buggal egyelore meg nem talalkoztam, igy elsore kellemes meglepetes.

Barkinek barmilyen tapasztalat?

En egyelore az Apple TV-re (2022-es, ethernetes verzio) es az iPad Pro-ra (M4, 11") raktam fel. Ezeken nem tapasztalok problemat. Az MBP-men takaritottam par szaz giga helyet, oda fel fogom rakni, illetve, most telepul a telefonomra es majd az oramra is (15 Pro Max es Series 9). Mivel az elso ketto eszkozon nem tapasztaltam problemat, ezert dontottem ugy, hogy a daily driver telefonra es orara is felkerul. Az MBP-n sajna nem tudom allandora rakni (marmint, frissiteni a sima rendszert).

Egyelore en is csak masodlagos teszt eszkozokkel probalkozom, M3 Airre most megy fel a Tahoe.
Telefonon ugy lattam, a dev beta megjelenese ota az appfejlesztok is frissitettek az alkalmazasaikat, legtobb hozzaigazitotta a sajat cuccat az uj designhoz. Nyilvan nem mind, MS cuccok nem modosultak. Viszont meg a banki (otp, Granit, Tatrabanka, revolut) es egyeb szenzitiv appok ( eSzemelyi, DAP, Nexonport, authentikatorok, stb) is rendesen mukodnek. Volt mar ra pelda korabban, hogy meghalt egyik-masik egy sima frissitestol.

Nos a control center neha kifagy mint a sz@r. Wifi ki/be kapcsolas, mobilnet Ki/Bekapcsolas soran. Alapjaban veve telefonon mobilnetet hasznalok, otthon a wifit is be szoktam kapcsolni.
Ezek a beallitasok rendszeresen totagast allnak, csak restart utan mukodnek. Egyszer. Aztan ugyanez a problema.

Miert kapcsolgatod ezeket egyebkent? Ha Wi-Fi-t hasznal a keszulek, akkor nem fog mobilnetet hasznalni, ha ezt explicite beallitod, illetve, ha kikapcsolod a Wi-Fi-t, a lokaciot hasznalo appokat tokonszurhatod.

Szerk: nekem az AirPods csatlakozassal vannak gondjaim. Miutan Macen hasznaltam, mindig kellett egy reboot a telefonak, hogy ujra szobaalljon vele. Ezt leszamitva, mas, a hasznalatot blokkolo dologba nem futottam bele. Igaz, jobban merul, igy mindig van nalam powerbank :smiley: (de ez eleve megszokott a betaknal).

Én a macOS bétát tettem fel UTM alkalmazással (honlapjukról letöltve ingyenes). De mivel virtualizáció, így valószínűleg vannak megkötések. Én az Xcode-ot szerettem volna kipróbálni benne a chatGPT-vel, de nem sikerült, mert nem tudtam bekapcsolni a gépen az Apple Intelligence-t.
A macOS-nél felemás érzésem van. Néhány gomb lekerekített, mint iPaden, néhány meg ugyanolyan, mint korábbi macOS rendszereken.

Valamint nincs mindenhol a vezérlők ugyanúgy lekerekítve, lásd bal oldalon a zöld kijelölt tabot.

A másik pedig, hogy sokkal jobban le lett kerekítve az ablakok. Nem is lenne ezzel baj, de pl. ha van egy scrollview, ami teljes képernyő magas, akkor a scrollbart legfelül és legalul levágja az ablak:

Nekem ez így félkésznek tűnik. Vagy nem gondolták át a teljes dizájnt.

2 Likes

En naponta kuzdok az iOS verzioval. A Safari-ban az uj tab nyitas, eddig szerintem, bal legalul volt (legalabbis, ezt mondatja velem az izommemoria). Most ott a privat modba valtas van es felkerult felulre az uj tab. Minden egyes alkalommal megszivat.

A masik pedig, a terkep. iOS 17-ben az adatlap felso reszen volt a gomb, hogy “Directions”. Ezt iOS 18-ban fizikailag ugyonott hagyta, de lecserelte egy masik gombra, amin a szerinte alkalmazando kozlekedesi forma van, amivel utvonalat kell tervezni. De mivel a helye a gombnak nem valtozott, tkp az izommemoria ugyonugy mukodik. Most, viszont levette onnan ezt a gombot, es kirakta alulra. Es mivel nincs rairva, hogy directions, hanem a szerinte neked kello kozlekedesi forma ikonja van rajta, igy minden egyes alkalommal ossze-vissza tekergetem a paget, mire rajovok, hjogy az a gomb kell nekem es at kell nyomnom pl setalasra.

Illetve, iOS 17-ig a Photos library utolso eleme utan (pont, ahogyan Macen) irta ki, hogy hogyan all a cloud sync. Ezt iOS 18-ban, valami hirtelen otlettol vezerelve, eldugtak, es elobb ra kell kattintanod a profilodra es ott fogod latni. Nos, ezt most tovabb pakoltak", mert a profilt jelzo ikon mar nem latszik mindig, hanem at kell kattintani a Library nezetbol a Collections nezetre.

(Biztosan megszereztek néhány UI-tervezőt az Adobe-tól :slight_smile: )

Designed by Redmond :slight_smile:

A kinezet, vagyis a design viszont, nekem tetszik.

Egyébként lehet, hogy a common vezérlik megkaptak az új designt, de a gombokat a fejlesztőknek kell megcsinalni a, hogy illeszkedjen az új dizánba. Legalábbis a Developer videókat nézve van egy olyan SwiftUI property, hogy .glassEffect. Persze ezt nem kell feltétlen gombra használni, de nem kizárt, hogy azért nem lett ez alapból minden gombra bekapcsolva, nehogy szétessen minden alkalmazás dizájnja. Tehát a fejlesztőknek kell megoldania ezeket a saját alkalmazásukban. Látom már, hogy mit fognak szívni, csak hogy a régi iOS-t is támogassák es az újat is. Sőt a dizájnereknek milyen rémálma ok lehetnek, hogy találhatnak ki mindent újra. Vagy a pénzügyi menedzsereknek, akiknek újra felre kel tenni összeget dizájnra úgy, hogy már egyszer kifizették…

Milyen gombokra gondolsz? Amit az uj Xcodeval forditassz, ott az app ujnak nez ki.

Őszintén nem néztem meg. Akkor ezek szerint a rendszer alkalmazások nem mindegyikét fordították le az új rendszerre? Tehát akkor várható az, hogy mire megjelenik a végleges verzió, addigra minden új dizájn elemet frissítenek minden rendszerszintű (vagy Apple) alkalmazásban?

Sokkal konnyebb lenne, ha lennenek egzakt peldaid. Pl. Az AppStore app belul elegge jelentosen webes, ott eddig is mashogan nezett ki sok gomb, mint a rendszerben. De a rendszerben is volt olyan gomb stilus, aminek van hattere, olyan, mintha reges regrol maradt volna itt, de a legtobb gomb, az uj “flat gomb” volt, ami teljesen ugy nez ki, mintha szoveg lenne, csak megis meg lehet nyomni. Pl. az uvegezes csak ezt az utolso fajta gombot erinti.

Korábban töltöttem fel screenshotot, ahol pirossal bekarikáztam.

Developer Beta.
Ezzel hozzávetőleg mindent megmagyaráztam.

Azok, szerintem, nem ugyonazok a tipusu gombok voltak. Pl. az Add Account gombod az ugyonaz a stilus, ami az App Store appban is lathato (az belul kompletten kb egy webview).

Korábban is volt többféle gomb, ez rendben van. De legalább egyforma volt a külalakjuk, csak stílusban különböztek. Most kétféle gomb van. És a gomb az csak egy példa, mert vannak más elemek is, amelyek nem kaptak friss dizájnt. Pl. iOS-en a toolbar megkapta a liquid glass kinézetet. Ugyanez nem igaz a macOS-en a listák elemeire. A másik, hogy a SplitView-ban a bal oldali oszlop megkapta az új dizájnt. A jobb oldali meg maradt úgy, ahogy van, és ez is gáz szerintem. Arra gondolok, hogy a bal oldali oszlop kiemelkedik a térből. A jobb oldali meg nem különül el.
Aztán meg az is lehet, hogy szokatlan az új dizájn es csak idő kell, hogy megszokjam.

Ezek szerint by design néznek ki ezek a gombok így. A gomb méretétől fog függeni, hogy milyen alakot vesz fel macOS-en.

Ezek szerint meg kell majd szokni.

1 Like