iOS használata

Nincs iTunesom vagy 5 eve, soha nem is akartam visszarakni. Akkor csinald linux alol.

Te, miert akarod visszarakni az iOS 17-et? Miert akarod visszarakni az iTunest?

Meglepő, hogy nem iOS 14-et akar :smiley:

2 kedvelés

Valójában a 16-ost tenném vissza de nem találtam rá leírást.

-mod-: nyugi… (Gergoo)

Ugyonugy kell visszarakni, de csak azt tudod visszarakni, amit az Apple alair. Ha mar nem irja ala, akkor nem tudod visszarakni. Az iOS 16-ot mar csak olyan eszkozokre irja ala, aminel az az utolso verzio. Hamarabb keleltt volna felebredned, par het utan be szokott zarodni a downgrade ablak.

1 kedvelés

Pontosan mint 10 éve is, persze én vagyok a tyúk.

De javaslom @BDA vegyen egy iphone 4s-t nem tul trendi egy mai telefon egy alig egy éves rendszerrel :smiley:

Van G3-as-tól 5SE-ig többféle, amik telefonálásra, illetve böngészésre tökéletesen megfelelnek ahol van térerő, de a gonosz DigiMobil iOs 16 alatt sajnos szoftverből korlátozza a WiFi-hívást, és csakis emiatt kellett olyan is amin fut legalább az iOs 16.

Mi az a G3 es mi az az 5SE?

Mit jelent az, hogy a gonosz DigiMobil korlatoz? Az iOS 17 es az iOS 18 pedig, mind ujabb, mint az iOS 16.

Uhm… ha mindig a minimum OS-t keresed/celzod meg, akkor (lathatoan) igen surun fogsz inkompatibilitasi problemakba botlani.

1 kedvelés

Bocsánat, 3G
Az “alap” iPhone 5S miatt használtam így: 5SE
A WiFi-hívás simán működik 4S-en is pl. Orange romániai hálózatban. A DigiMobil romániai hálózatban sajátos szolgáltatás az ún. VoWiFi (VoLTE), ami Android-on natív, viszont az iOs 13-tól ismeretes, valamint tapasztalatból és többszörös panasztételekre adott válaszaikból is nyilvánvaló, hogy 15.8-ig beleértve korlátozzák a WiFi-hívást.

Nagyon ossze-vissza kevered a dolgokat. Volt olyan, hogy “3G”, volt olyan, hogy “5”, volt olyan, hogy “5S” es volt olyan hogy “SE”. Az “5”, es az “5S” valamint az “SE” keszulekeknek semmi kozuk egymashoz, zero architekturalis hasonlosaguk van (eleve az 5 az meg ARMv7 volt, az 5S es az SE pedig mar ARMv8). Folosleges ilyen hulye neveket kitalalnod hozzajuk, mindenki tudni fogja mire gondolsz, ha a keszulek eredeti nevet hasznalod.

A “VoWiFi” vagy a “Wi-Fi Calling” az egy es ugyonaz, a szabvany is ezt a ketto nevet specifikalja. Ennek a dolgonak semmi koze a VoLTE-hez. Sem a VoLTE, sem a VoWiFi nem Android nativ (mit jelent az szerinted, hogy android nativ?), ezek ko kemeny, rendes szabvanyok. Az iOS maga ezt a technologiat iOS 11-tol ismeri. A 4S, mivel soha nem volt ra iOS 11, igy soha nem tudott Wi-Fi Callingot. Tehat amit te ott WiFi hivasnak mondassz, az valami mas lesz, aminek ezekhez a dolgokhoz semmi koze. Mirol is beszelsz ott pontosan?

A VoWiFi-hez szolgaltatoi konfiguracio kell, aminek fel kell kerulnie a telefonra. Ezt a szolgaltato adja oda az Applenak, akik beleteszik ezt az iOS-be, illetve, ezeket a telefon elerheti kulon is, tehat nem kell hozza iOS update (ez azt hiszem, hogy valamior iPhone OS 1.0.4 kornyeken erkezett feature). Ha pl van elerheto update, akkor azt igy tudod felrakni: Manually update your carrier settings on your iPhone or iPad - Apple Support

Szoval, mirol is beszelsz pontosan? Mi nem megy? Mit jelent az, hogy korlatozzak 15.8-ig? Miert pont 15.8-ig?

Köszönöm a türelmedet. Kérlek szépen, ha bármilyen technikai vonatkozású megfogalmazásom nem (köz)érthető, idézzed az adott szövegrészt, mert ha körülírod vagy parafrazálod tovább nehezíti az értelmezhetőséget.
Ezt írtam: “A DigiMobil romániai hálózatban sajátos szolgáltatás az ún. VoWiFi (VoLTE), ami Android-on natív…”
A szórend helyesen: A DigiMobil romániai sajátos hálózatban Android-on natív szolgáltatás az ún. VoWiFi (VoLTE), viszont az iOs 13-tól […]15.8-ig beleértve korlátozzák a WiFi-hívást.
Kérdezd meg tőlük, hogy a DigiMobil Romania miért korlátozza a WiFi-hívást az iOs 16 alatt és attól engedélyezi (nekem csak árukapcsolás-vonatkozású sejtésem van), miközben Orange-zsal működik a WiFi-hívás ugyanazokon az iOs-os eszközökön.
Köszönöm az iPhone HW-kről írt tisztázásokat, és a magam részéről ennyivel beérem.

Miert irod a VoLTE-t a VoWiFi utan zarojelbe? Nem ugyonaz, sott nem is hasonlit. Mit jelent az, hogy Android-on nativ? Miert? iOS-en nem az? Egyszeruen be kell kapcsolni a VoLTE-t es a VoWiFi -t is a telefon beallitasaiban, semmit nem kell telepiteni, tehat nativ (amennyiben pl nincs kotelezoen, az adott carrier beallitasainak megfeleloen bekapcsolva).

Miert ne engedelyezhetne, csak iOS 16-tol (ez jelen esetben kb 7 eves telefonokat is jelent)? Ha fejlesztessz valamit, el kell dontened, hogy honnan tamogatod. Pl. a tamogatas alapfeltetele, hogy legyen legalabb 1 keszuleked, amivel ezt ellenorizni tudod. Igy, ha frissen vezetsz be valamit, akkor folosleges hajtepes azt megprobalni visszafele tamogatni.

1 kedvelés
  1. A DigiMobil alap iOs-os kifejezéstárában nem szerepel a WiFi-call, csak a VoLTE/WoWiFi. Az iOs 18-ban is azt írta a VoWifi bekapcsolásakor, hogy esetleg 1-2 napot tart mire a Digi az Apple-al regisztráltatja az eszközhöz a telefonszámot, utána pedig már megjelent a WiFi-call.
  2. Orange hálózatban rendesen használt iO15.8-cal működő iPhone SE1-be tett DigiMobil kártya esetében azt írja a WiFi-call beállításnál, hogy “lépjen kapcsolatba a szolgáltatóval”.
  3. A DigiMobil-lal Android régi változatain is egyszerű bekapcsolással működik a Wifi-hívás, vagy aminek nevezik.
    Szerk.:
  4. Kérem szépen a témát lezárni, mert segítség helyett már nyomozási kihallgatásnak mutatkozik a fogalmazásmódod.

Tudsz ugy carrier konfiguraciot letrehozni, hogy ez, csak adott iOS verziotol erheto el, tehat ez teljesen valid, dokumentalt mukodes.

Tehat, ha jol ertem vegre amit itt irsz, akkor a DigiMobil nevu szolgaltatod, olyan carrier configot adott az Applenak, amivel a VoWiFi csak iOS 16-tol erheto el (most akkor tenyleg VoWiFi-rol beszelunk, vagy VoLTE-rol? Milyen kapcsolot kapcsolsz, hol?). Ebben az esetben, iOS 16 futtatasara kepes eszkozre lesz szukseged. Vagy, valthat az ember szolgaltatot olyanra, amelynek a lehetosegi jobban megfelelnek. Ha pl. Orange eseteben megy a VoWiFi, akkor miert akarsz ragaszkodni a DigiMobile-hoz?

Azt a szolgaltato donti el, hogy mit milyen verziotol akar/fog tamogatni. Androidnal elegge le vannak maradva a felhasznalok verzioszamilag, mig iOS-nel kb 95% kornyeken van mindig, az aktualis verziot futtato eszkozok szama. iOS 16 alatt, szerintem 1%-nal is kevesebb eszkoz lehet globalisan. Plane, ha figyelembe veszed, hogy egy 6 eves (2018-as) iPhone eseteben van lehetoseg iOS 18-ra, mig egy szinten 2018as megjelenesu Android eszkoz, siman lehet, hogy Android 7-et tol ma is, mert soha nem jott ra erdemben frissites.

Szerited ez helyes? Mert szerintem ez szolgáltatási apartheid. Ilyen alapon pl. kellene tiltani az ólmozott benzin üzemű autók tankolását ólmozatlan benzinnel, vagy bizonyos kor felettieket a vegyesboltban sem kellene kiszolgálni alapvető élelmiszerekkel.
Szerk.: Ha pl. venne valaki Fairphone-t Ubuntu Touch-csal, arra miként alkalmaznád a fenti kijelentést?!

A szolgaltatok az esetek jelentos hanyadaban nincsenek elmaradva a (kiszolgalo) hardware-k frissitesevel (mivel a szolgaltatok erdeke tobbek kozott az is, hogy a szolgaltatasaik melle vasarolj toluk eszkozt is). Igy a szolgaltato elsodleges feladata az, hogy az uj eszkozok mukodjenek megfelelo kompatibilitassal a halozatukon.
Valahol ez ertheto es normalis is… ezesetben ne a fenntarthatosagot nezzuk.
Ha jol ertem a celod, az altalad emlitett “VoWifi” kulon szolgaltatoi profilt igenyel - meghozza a wifit szolgaltato eszkozben is (legalabbis en eddig csak ilyen opcioval talalkoztam). A VoLTE szinten szolgaltatofuggo - de ez a mobilforgalmat bonyolito berendezesektol fugg.

Szerintem igen, ez teljesen normalis. Miert ne lenne az? A szolgaltato ehhez keszitette el a konfigot, ez lefedi kb az eszkozok 95-99%-t. A szolgaltatot nem erdekli, a te regi eszkozod, nem akar ra penzt kolteni. Lehet, hogy semmi olyan nincs az aktualis konfigban, ami ne menne pl iOS 15-on, viszont amikor ezt osszeraktak, akkor lehet, hogy senkinek nem volt benn ott naluk (abban a szobaban), iOS 15-os keszulek, igy nem tudtak kiprobalni, igy oda nem engedelyeztek. Az is lehet, hogy olyan feature kell, ami nincs meg iOS 15-ben, de akar az is elofordulhat, hogy jott pl uj codec vagy valami iOS 16-ban, amiert nem kell liszenszdijat fizetnie a szolgaltatonak, mig a regebbihez, ami iOS 15-ben van, ahhoz kell… barmi lehet. A Digi pl. anno arulta ezt a keszuleket? Ha pl. te lennel a szolgaltato, hajlando lennel penzt aldozni ennyire regi keszulekek piszkalasaba? Pl. ha tonkremegy a keszuleked, masikat mar nem tudsz venni. Ha tonkremegy benne az akku, az Apple mar azt sem ad el. Ha nem marad regi eszkozod, hogyan tudsz arrol megbizonyosodni, hogy meg mindig mukodik rajta ez a szolgaltatas?

Ha en nagyon ossze akarnam ezt loni magamnak, akkor jailbreakelnem a keszulekem, majd kikeresnem, hogy hogyan lehet ra carrier bundlet felrakni (pl. nem tudom, hogy lehet-e alairas nelkul), majd elkezdenem osszereszelni a configot, gondolvan, hatha mukodni fog. Jee, pont ugyonezt csinalnad Ubuntu Touch eseten, mert ugye, gyari konfig ahhoz sem lesz.

Ha Orange eseten megy, akkor nem egyszerubb atmenni az Orangehoz? Pl. Mo-n se tudsz a Vodafone halozatan Apple Watch-ot hasznalni. Ha erre neked szukseged van, akkor irany a Telekom.

A VoWiFi-hez csak a szolgaltatohoz kell beallitas (tehat az tok mind1, hogy milyen wifid van otthon).

Egyebkent boven van arra pelda a vilagban, hogy ami keszuleket nem arul/arult a szolgaltato, akkor ahhoz nem ad VoWiFi/VoLTE konfigot, de arra is van pelda, hogy pl. egyezo szolgaltato kell a WiFi oldalra es a mobilhoz is. Pl. mintha az UPC/Vodafone otthoni netes WiFi-n mukodne csak a Vodafone mobilhoz valo VoWiFi. E mogott is az van, hogy a szolgaltato ezt tudja garantalni, mast nem.

1 kedvelés

Igen. A szolgáltató dönti el, melyik szolgáltatását melyik készüléken támogatja. Van alternatíva, nem kötelező a VoWifi / VoLTE használata. Sőt nem kötelező ennél a szolgáltatónál szerződni.
Valamit viszont nem értek, azt írtad, hogy ezek a funkciók iOS 16 felett vannak támogatva. Az iOS 17/18 is újabb. Miért akarsz akkor iOS17-re vissza menni?