iOS programozás

Őőő izéé,

Szeretnék megtanulni programozni iOS-re, de semmilyen alapképzésem nincs.
Hol kezdjem el, mennyi idő, míg tényleg értelmes dolgokat lehetne kihozni a megtanultakból?

Érdemi segítségeteket előre is köszönöm.

Ezt megtaláltam, de nincs alapképzésem. Kicsit sem tudok programozni.

Ha angolul beszelsz:

http://www.lynda.com/iOS-tutorials/Programming-Non-Programmers-iOS-8/194135-2.html?srchtrk=index:1 linktypeid:2 q:ios page:1 s:relevance sa:true producttypeid:2

Szerintem azt is fontos eldönteni, hogy milyen nyelven akarod csinálni. Vagyis ha most kezded tanulni, akkor már mindegy, ha rögtön swift-et kezded el tanulni. Annál viszont vigyázni kell, hogy a swift2.0-ás nyelvet kell legalább nézni, mert van különbség az előzőhöz képest.
Ha korábban programoztál mondjuk PHP vagy javascript, akkor a swift az könnyű lesz aránylag.
Persze amit meg kell tanulni az az Apik használata. Pl hogyan lehet a kamerát kezelni, fájmentés, stb.
Ha bármi segítség kell, szívesen segítek!

Azt hallottam, hogy kell valami alap C vagy C++ de sajna semmi, full zéróról kellene elindulnom. Köszönöm a segítséget. Te tudsz app-ot készíteni? :)

Igazából azt sem tudom mit beszélsz :D

Nem kell. Swift kell hozza.

http://www.lynda.com/Swift-tutorials/Swift-Essential-Training/180105-2.html

Jó, de akkor sem tudom, hogy mi az a Var, loop, if else, stb ezek azért csak kellenek hozzá? Nem? Tehát fogalomtáram sincs ehhez. :)

Ebben mindent elmagyaraznak. Az Essential Trainings mindig a nullarol indul.

OK, szem előtt tartom. Köszönöm.

Igen, alkalmazás készítéssel (is) foglalkozom :)

Egyébként (szerintem) a legjobb tanulónyelv is egyben a swift. Letöltöd az Xcode nevű programot a Mac App Store-ból (ingyenes), majd elindítod és File->New->Playground-ot ha kiválasztod, akkor először el kell menteni valahová, majd megnyílik hozzá a szerkesztője. Az előnye ennek a Playground-nak, hogy egyből látod a kimenetét annak amit csinálsz. A többi környezettel ellentétben itt automatikusan lefut a kód és soronként láthatod a végeredményt. (természetesen Swift nyelvben kell programozni a playgroundban…)

Miket keszitettel mar? Amugy otletem nekem is sok lenne, de mar erzem oreg vagyok ezt megtanulni :)

izgalmasan hangzik, remélem alkalmas leszek rá. Ha nekiesek, zaklatni foglak.

Öreg? Na ne máááá, kezdj bele, meg fogja érni.

1 Like

Ezt nehéz így megmondani. Sok apró dolgot csináltam magamnak :) De van egy srác (nem egy cég), akinek vannak ötletei és azt valósítom meg. Pontosabban nem egyedül, hanem ketten csináljuk egy harmadik sráccal. Szóval aki megrendeli ő kitalálja, megtervezi a felületet, ő készíti a grafikákat és nekünk csak leírja mit kell csinálni, néha ötletelünk, ajánlunk dolgokat, hogy ezt így kéne, ezt nem így kéne, stb… Szóval van két olyan alkalmazás, amit én kezdtem el csinálni, de már a harmadik srác is rakott bele funkciót, míg én is raktam abba az alkalmazásba funkciót, amit a harmadik srác kezdett el :D
Amúgy ezek grafikai programok, amolyan egyszerű képszerkesztő programok.

Használsz Realm-ot?
Lassan az agyamat eldobom komolyan mondom :(
Szépen lefrissítettem az legújabb Xcode-ra, mivel nem engedett addig a telefonomon debuggolni, azóta kapok egy szép kis errort, miszerint Swift 4.0-ás compilerrel fordított libraryt ez a kedves Xcode nem tud Swift 4.0.2 alatt használni.
Na, mondom nagyon király, már a múltkor is volt ilyen, felmentem szépen a Realm oldalára, letöltöttem az újrafordított library-t, minden király volt.
Most az a helyzet, hogy ezt nem tették még meg.(újrafordítást)
3 opció maradt: letölteni githubrol, majd újrafordítani a saját gépemen, immár 4.0.2-es nyelvet használó fordítóval.
Nem működött.
Másik 2 opció carthage/cocoapods segítségével berakni a projektbe. Mivel az utóbbit használom, megpróbáltam vele, sikertelenül,mint kiderült.
Na itt gurult el a gyógyszer, fogtam, kivágtam az egész Realmot a projektből :)
Tanulság: (már sokadjára XD ) nem frissítünk (ez esetben a telefont, ami beinditotta a “láncreakciót”) amíg nem muszáj.
Egyébként érdekes, hogy az Xcode-on belül a build settingsben nem minden Swift verziót lehet kiválasztani, jelenleg 4.0 van de mégis 4.0.2-t használ, szóval kicsit zavaros az egész:)

Mi nem használunk egyáltalán realmot. Általában cocoapodsot de van már kivétel ami csak carthagedzsel működik. Viszont érdekes, hogy mikor átálltam XCode 9/Swift 4.0-ra, semmilyen komponensnek sem volt semmi baja.

Mit használtok offline adatbázishoz? :) Core Data? Mi még használunk Firebase-t (nagyon király), bár igaz, hogy ez nem offline.

Amiket írunk közösen programot, oda nem kell adatbázis, de saját programoknál Core Data-t használok.

Kedves fórumozók!
Keresünk olyan korrekt IOS fejlesztőt, aki az eddig elkészült és megálmodott appunkban a
hiányosságokat befejezi és tovább fejleszti.