iPhone X csere-átverés?

Féléves iPhone X telefonom meghibásodott, elmegy a hang, mások is jelezték, hogy nem hallják, sőt a beszédtartomány frekvenciái is hullámokban kiesnek.

Kezdetben, tudomásomra jutott, hogy (nevét most nem írom ki a cégnek, majd fogom) a meghibásodott garanciális készülékeket kicserélik egy új készülékre 15 000 forint eljárási költség terhe mellett! Ez abban különbözik a hivatalos verziótól, hogy 1 héten belül cserélik a készüléket, tehát a sorban állást kerüljük el, ha velük intéztetem, érdeklődésemre hangozott el a fenti válasz a telefonban. Ugyanis a hivatalos eljárási idő akár 4 hét is lehet vagy több.

Mivel flottás telefonról van szó, érdeklődtem, hogy milyen megbízást, vagy papírt kell vinnem. Erre az volt a válasz, hogy nem kell semmi, mert az Apple-nek kötelessége cserélni, hisz hozzájuk tartozik még akkor is, ha netán lopott lenne a telefon. Ezenkívül semmilyen más tájékoztatást nem kaptam.

Elvittem a készüléket, majd a helyszínen közölték, hogy a készülék doboza az nem kell, amin egy kicsit meglepődtem, de megnyugtattak, hogy egyébként az Apple (is), mindig csak a készüléket cseréli. Kicsit tovább érdeklődtem, hogy ekkor igazából hogy zajlik a dolog, ők vissza küldik az Apple-nek, és ők egy másik készüléket küldenek helyette. A “másik” készülékre rákérdeztem, hogy ekkor ez nem új, mert nekem ezt ígérték, tehát lehet, hogy egy refurbished telefont kapok. Erre azt mondták, igen ez előfordulhat, de teljesen műkődő képesek és fóliázottak a készülékek, de a felújított telefonok ritkák, inkább vadiúj telefonokat küldenek. Úgy voltam vele rendben van, legyen…Kiakartam fizetni a megbeszélt 15 ezer forintot, de azt mondták, ne fizessem ki, csak majd a végén, ha minden rendbe ment (igen azt mondták, ha minden rendbe ment).

Ne feledjük, a történetben elsőként azért választottam ezt az utat, mert 1 héten belül meg van a csere. Tehát 3 hét után felhívtam őket, majd tájékoztattak, hogy ők ilyet sose senkinek nem ígérnek, hogy 1 héten vagy max 10 napon belül megtörténik a csere, mert nem akarnak senkinek magyarázkodni emiatt, és biztos nem így volt., és most nekik semmi ráhatásuk nincs az egészre, nem tudnak tenni semmit, bár csak tudnának…

Elmondtam nekik, hogy most azért ez igen nagy csalódás, mert nem ebben egyeztünk meg, nem ezt ígérték, új telefonról volt szó 1 héten belül, 15ezer Ft-ért, erre utólag derül ki, hogy az én új féléves telefonomat 15 ezerért kicserélik egy valamilyen telefonra, és még fizetek is érte plusz várhatok akár most már egy hónapot is! Teljesen nonszensznek tartottam, erre azt mondták, hogy nagyon sajnálják, de ha akarom, akkor gyorsan szóljak, mert akkor visszafordítják és visszakapom az enyémet. Amire azt mondtam, hogy igen tökjó, de kitudja hogy az valóban az enyém e még.

Kaptam egy másik visszahívást is, aki hosszan adta át az információkat, amit ha az elején adnak át akkor biztosan nem hagyom ott a telefont, hogy ez a csere hogyan zajlik és technikailag nem megvalósítható, hogy a sorozatszám egyezik, és az alaplapon integrált balablabla, mondtam, hogy nem kell fojtatnia, mert nem tud erről, meggyőzni és nem is jutunk előre, mert a csere után otthon senki, sem tudja ellenőrizni, hogy a termék eredeti alkatrészeket tartalmaz , vagy utángyártottat stb. Mindemellett, ha kapok egy telefont, akkor annak a sorozatszáma nem fog stimmelni a dobozon lévőével, és még csak a flottában sem tudjuk cserélni a készüléket, sőt így az eladás is savanyúbb. Végül arra jutottunk, és azt ajánlották fel, hogy ha megjön a telefon, akkor azt letudják kérdezni, hogy refurbished vagy teljesen új, ha refurbished, akkor ismét visszaküldik, hogy egy gyári újra cseréljék. Na ezt már a sok várakozás és blabla után, akkor abban a pillanatban… elfogadhatónak tartottam.

Minap jött az értesítés, hogy megjött a telefonom, közben látom az apró betűs részt, hogy garanciális kiterjesztés, 2019 júniusáig érvényes. Az eredeti 2019 Áprilisáig (volt) jó. Tehát, az új telefon -ami szerintük új- az nem 1 év gari, hanem 7 hónap. Na itt döntöttem, hogy ebből feljelentés lesz, mert ez tuti ügyeskedés, átverés.

Összeségében azt gondolom, hogy információkat szándékosan nem adnak át az elején, így talán sokan beleszaladnak ebbe a lenyúlás félébe, mert tuti, nem eredetiek a telók amiket visszakapnak. Nem kérik el az eredeti készülék dobozát, se paprokat, se számlát, majd nincs rá rendes garancia, és még fizess is érte, sőt 1 hét helyett 1 hónap a várakozási idő, miközben egy új telefont ígérnek. Ezekről nincs információ a weboldalukon sem, mindent harapófogóval kell kihúzni, ha te nem kérdezel, akkor nem mondanak majdnem semmit.

Ti mit gondoltok erről, mit tennétek ebben a helyzetben? Normális ez így?

Köszönöm a válaszotok.

Nem feltetlen kell ujraindulnia. Ha pl. a ceg, akinek odaadtad, nem a magyar torvenyek hataja ala tartozik (pl. ir, vagy szlovak), akkor nem kell a magyar fogyasztovedelmi torvenynek megfelelnie. Nekem pl. az USA-ban vasarolt, itthon cserelt telefonra nem indult ujra semmi (a checkcoverage szerint is az eredeti telefon applecareje vonatkozik ra tovabb is), az itthon vasarolt, itthon cserelt iPadra ujrakezdodott a tamogatasi ablak, az itthon vasarolt, de UK-ban cserelt telefonra szinten nem indult ujra semmi. Tehat minden attol fugg, hogy kivel, hogyan, milyen szerzodeses viszonyba kerultel.

Ha javíttatni adsz le egy készüléket, teljesen mindegy, hogy cserélik az egészet vagy ténylegesen megjavítják, a garancia annyival hosszabbodik, amennyit a szervízben töltött a készülék.

Cserére adtam le! Ők ajánlották fel az új telót! De ez a legkevesebb a sztoriban!

Ha nincs erről papír/hangfelvétel, nem sokra mész az ígéretekkel. Ha perre viszed az ügyet, az állítólag elhangzottakra nyílván tagadás lesz a válaszuk, gondold meg a dolgot, mit tudsz bizonyítani.

van papír és tanú!

Hol vasaroltad a keszuleket (orszag)? Az apple.hu nem magyar! A hely aki cserelte, az magyar ceg? Illetve aki kicserelte, az hivatalos Apple szerviz, aki az apple.hu oldalon szerepel? Vagy csak egy “gyujtopont”, aki elviette valamilyen szervizhez?

Igen itthoni,Vodafon-os vásárlás, szervíz is ismert magyar cég! Fiatalok :))

Szerintem ebből az jön le, hogy nem hivatalos szerviz.

Ők a közbenjárók, és állításuk szerint az Apple cseréli :))

Nem erdekel ki a kozbenjaro (nem letezik olyan, hogy kozbenjaro). Ha te beviszed barhova, akinek semmi koze az Applehoz es aki ezek utan pl. elviszi egy nem magyarorszagi Apple szervizbe es ott elintezi a cseret, akkor ennek semmi koze nem lesz a magyar torvenyi eloirasokhoz. A torvenyeink ertelmeben a szavatossag fog ujraindulni fodarab csere eseten (tehat nem a termekgarancia vagy a jotallas), ha a termek Magyarorszagon lett vasarolva egy fogyaszto alltal (tehat maganszemely szerepel a szamlan es nem ceg), de ez is csak akkor tud megtortenni, ha a folyamatban resztvevo minden szerpelo a magyar jogszabalyok hataskorebe tartozik. Ha nem hivatalos szervizben vegeztetted a cseret, akkor lovesed nem lesz azzal kapcsolatban, hogy mi fog tortenni a kicserelt termekkel.

nem