iTerm

Gondoltam olyan sokszor szóba jött már itt az iTerm, hogy érdemes egy külön topic-ot nyitni neki.

Az a problémám, hogy iTerm 2 alatt a Midnight Commander-nek nincs státusz jelzője másolás alatt, a másolás megtörténik, de nem látom az aktuális állapotot.

terminál használatával

iTerm használatával

Van esetleg valakinek valami tipp-je, hogy mi lehet a gond?

Ne nezz hulyenek, de iTerm-et inditva, nem lesz bepipalva az mc beallitasaiban, hogy mutasson progressbart. Szoval options/configuration/verbose operationt kapcsold be. Ezt az opciot terminal emulatoronkent kulon menti az mc.

szerk: en ugyan nem hasznalok iTermet 10.3-10.4 ota, de anno ez a dolog engem is megszivatott. Szamtalanszor ujrabuildeltem, amig rajottem, hogy nem a buildel van a baj.

2 Likes

@Czo köszönöm, szépen ez volt a gond… Már csak azt nem értem, hogy én ezt terminál esetén sem kapcsoltam be, ott ez volt a default, iTerm esetén mért nem. Minden esetre köszönöm szépen, pedig át néztem az mc beállításokat, de nem gondoltam, hogy ez a neve.

Éééés azért jó az iTerm, mert: ??? (kicsit kifejtenéd?)
Illetve az mc “csinálásnak” van egyszerű módja?

Ha fel kell tenned ezt a kerdest hogy miert jo, akkor neked valoszinuleg a sima terminal is tokeletes. :)

De attól még a kiváncsiság lobog bennem :D
Amúgy egyelőre ssh, ping, traceroute amire mostanában használom.

Szánalmas is, de pl az mcedit-et preferálom (amikor van), a sokkal alapabb vi, vim és testvéreivel szemben.

Nagyon jol kezelhetok a profile-ok, lehet meneteni az adott ablakban osszeallitott session-ket, van benne normalis splitview, broadcast input azaz egy sajat “clusterssh”, unlimited history, sajat clipboard history, ami ujrainditas utan se veszik el, fasza a keresoje, es nem rohad le egyidoben 40 nyitott ssh kapcsolat alatt sem, a kijelolt szovegre egybol lehet keresni a google-ben, vagy a kimenetet elkuldeni emailben, ahol felismeri az email cimeket.
Igy hirtelen kb ennyi…

3 Likes

Es rogton tudod nezni a cicis neniket imgcat-tal, anelkul, hogy taskot kellene valtani :)

1 Like

Basszus a lenyeget kihagytam :D

1 Like

Csak a teljesseg kedveert, ha mar szombaton is melozok.:)

1 Like

Elkezdett érdekelni az iTerm. Eddig azt hittem, hogy nekem az alap terminal is simán elég, hiszen nem kell nekem plusz.
Ahha, csak végigolvastam, hogy miket tud és rájöttem, hogy sok apróság van, ami nagyon hasznos. Persze ezeket még nem próbáltam, de a Finder + drag&drop + scp az zseniális lehet. Ugyanúgy a letöltés scp-vel. Csak hát ezeket még nem próbáltam. A másik a split. Eddig úgy voltam vele, hogy hát minek a split, hiszen csinálok még egy terminal ablakot, majd egymás mellé teszem őket teljes képernyős módban. Igen, ez működik is. A sima terminalban nem használok tabokat, de így, hogy itt van split és még tab is, így ez iszonyat hasznos már és futhat teljes képernyős módban csak egyetlen egy ablakkal. És nem kell majd kutatnom, hogy melyik terminal ablak hol van ami kell.

A harmadik persze az automatikus profil kiválasztás. Csak nekem ez sehogy sem jön össze. A profil beállítások advanced részén az Automatic Profile Switchingnél láttam, hogy fel kell telepíteni a shell integration-t, hogy működjön. Elvileg a leírás alapján telepítettem. A hosts fájlban nekem benne van egy elnevezés: IP cím hunyadi hunyadi.xxx.hu . Ha beállítom ezek közül bármelyiket, akkor sem vált automatikusan át a létrehozott profilra. Mondjuk annyi, hogy az ssh config-ban benne van a port, felhasználónév és host név is, de elvileg ez ugyanaz. Szóval mit adjak meg, hogy jó legyen?

Amúgy van a Password Manager, ami a triggerrel együtt iszonyat jó. Csak hogy ha az ablakban szerkesztéskor rákattintok duplán a jelszóra, akkor megjelenik a jelszó. Ez elég para így. Főleg úgy, hogy bármikor bárki oda ül a gépemhez, akkor így be tud lépni bárhová.
Szóval jó lenne, ha program indulásakor és mondjuk 10-30 perces időközönként megkérdezne egy master jelszót és csak akkor lehetne használni ezt a funkciót.

Huh, te már jobben bele merültél ebbe mint én, amit számomra a kulcs a split view és tab kombinációja, így projektenként van külön tab-om és iszonyat könnyen váltok. Ilyen nyalánkságokkal még nem kezdtem el foglalkozni, mint automatikus profil váltás :)

Azt hiszem megvan, hogy mi kell hozzá. Ha jól gondolom (és mintha a dokumentációban is láttam volna valahol), hogy fel kell telepíteni ehhez az “integrációt” az adott szerverre, ahol használni akarom. Szóval feltettem egy kevésbé fontos szerverre és működik egyből. Másik szerveren, ahol nincs felrakva, ott nem megy.
Viszont ahova felraktam, ott ugye megy az imgcat és az it2dl. Ez utóbbi a letöltés az scp-vel. De ez nagyon durván jó. A leírásban írják, hogy jobb gombot kell nyomni egy fájlon (mondjuk ls-sel kiíratott listában) és van egy letöltés menü. De rájöttem, hogy simán a CMD+fájl click is letölti a fájlt.
Persze kipróbáltam, hogy az automatikus profile switch működik, ha kb 3 szerveren keresztül lépek be egy olyanba, amire fel van telepítve ez a szolgáltatás. Viszont ezen a szerveren a letöltés már nem működik. Gondolom azért, mert ehhez sok scp és sok jelszó kellene.

Szerintetek lehet-e olyat beállítani iTerm-ben, hogy ha sudo parancsot futtat valami bash és kér jelszót, akkor tegye aktívvá az adott tabot? Vagy akár ezt bashből?
Mert van egy bash scriptem, ami elindít egy daemont (sudoval) majd meghívja a hozzá tartozó alkalmazást. Majd a bash megnézi percenként, hogy fut-e még az app és ha nem, akkor megpróbálja leállítani a daemont, amihez szintén kell sudo. De ekkorra már újra bekéri a rendszer. Ilyenkor jó lenne, ha valahogy vagy jelezne vagy meg is jelenne az az iTerm ablak.

Elegansabb modszer lenne ezt a deamon-t a launchd-re.
Talan ezzel tudsz egy alert-et hivni… de megmondom oszinten meg nem probaltam ezt.
https://iterm2.com/documentation-shell-integration.html

Ezt nem értem igazán, hogy mire gondolsz. Vagy csak a szolgáltatás automatikus indítására gondolsz?

Egyébként nem írtam, hogy a gond az, hogy az adott daemon másodpercenként 12 logbejegyzést küld. És nem engedi (valószínűleg) elaludni a gépet. Egyik munkanap reggel levettem töltőről a gépet, betettem táskába, egész nap ki sem vettem, hazajöttem és látom, hogy 40%-ot merült! Ekkor néztem meg a system logokban, hogy mi a fene van és akkor találtam rá, hogy a Cisco Anyconnect programja okozza a hibát. Emiatt van az, hogy ilyen kerülő megoldással indítom el ezt a daemont mielőtt konkrétan az alkalmazást elindítanám. És amikor bezárom az alkalmazást, akkor le is állítom a daemont. És ez működne is, csak a vpn használat közben annyi idő eltelik, hogy újra kéri a sudo jelszót és ezt nem veszem észre csak akkor, mikor újra arra az iTerm ablakra megyek, ahol elindult a script…

Amúgy időközben persze megcsináltam, csak elfelejtettem írni. Megnéztem, hogy apple scriptelhető az iTerm és van neki current window (meg elvileg current tab of current window) tulajdonsága. És a bash script indításakor elmentem a window id-t majd a vpn bezárásakor és ellenőrzés után újra aktívvá teszem az adott iTerm ablakot és kiírom üzenetben, hogy kell a sudo jelszó. Szóval időközben működik szépen.
Már cask az zavar, hogy hiába van beírva a cisco dameon plistbe, hogy ne induljon automatikusan a rendszerrel mégis úgy néz ki, hogy elindul. Vagyis ezt még egyszer meg kell néznem, de egy újraindítást követően mintha megint futott volna anélkül, hogy elindítottam a programot.

Azt nem tudjatok, hogy hogyan lehet kikapcsolni - vagy legalabbis kevesbe automatara tenni- a kiegeszitest iTerm2-ben?
Halalra idegesit, hogy automatikusan feljon, es enterre azonnal be is irja a parancsot.
Mennek vissza a home konyvtarba, beirom, hogy “cd”+enter. O kitalalja, hogy en igazandibol azt akartam, hogy “cd ezakonyvtar/azakonyvtar/amazakonyvtar” be is irja, en meg nezek butan, hogy miert az tortent ami.
(Es cd eseteben legalabb nincs komoly mellekhatasa. Egy rm-nel mar azert picit fajobb lehet.)

Most, hogy így mondod, lehet, hogy tényleg rm-mel kellene könyvtárat váltani … csak ne felejtsd el a -R kapcsolót :D

Komolyra fordítva a szót, ezt próbáltad már?

1 Like