Kattintásra miért ugrálnak a kijelölt Adobe elemek?

Sziasztok,

Mi lehet az oka, hogy az Adobe programokban néha ugrik egyet a kijelző bal felső sarka irányába a kijelölt elem (szövegbox, vagy bármilyen grafikai elem), ha csak ki akarom jelölni. Csak rákattintok és odébb ugrik egy kicsit. Ha olyanja van, akkor csinálja egérrel és trackpad-al is. Elég idegesítő tud lenni, amikor dolgozni kellene. Csak néha tapasztalom, van, hogy hosszú ideig semmi. Ma pl. már másodszor indítom újra az egész rendszert, mert újraindítás után helyreáll. Külföldi fórumokban is sokan morognak ezért, nem egyedi probléma. Ott valami “Magnet app”-ot emlegetnek, hogy azt kell kikapcsolni. Ez az Adobe progik része, ha igen, hol találom?

Csak a MacBook csinálja, az asztali iMac-eknél nem tapasztaltam ezt. A laptop MacBook Air M2 15’, három hónapos, OSX - Sonoma 14.5, az Adobe progik jogtiszták, licencesek, legfrissebbek.

Hálás lennék ha valaki tudna segíteni.

Én az Adobe Reader ingyenes programot le is töröltem, mert túl sok helyet foglal, erőszakos, és semmivel nem tud többet mint a MAC-ba beépített megtekintő program.
Ventura 13.6.7.

És ennek volt valami köze a hébe-hóba előjövő ugráláshoz?

Nem, de nem szeretem az erőszakos programokat, emiatt írtam, de elnézésedet kérem

Az erőszakos progikat én sem szeretem, de itt most nem valami tudatos szivatás, nyomulás van az Adobe részéről, hanem valami programhiba lehet. Ami fura, hogy többéves posztok is vannak a nemzetközi fórumokon ebben a témában, de hivatalos megoldást azóta sem található. A jelenség eseti, van, hogy hetekig nem jön elő.

A “Magnet app” egy 3rd party ablakkezelő alkalmazás macOS-re, nem az Adobe szoftvercsomag része. Abból ítélve, hogy nem ismered valószínűleg nem telepítetted, ezért nem okozhatja a problémádat. Egyébként sem tartom valószínűnek, hogy egy ablakkezelő alkalmazás kizárólag az Adobe alkalmazásaiban kattintásra random mozgatna rétegeket.

A Pixel Grid be van kapcsolva az Adobe appokban (Photoshop, Illustrator)?
Photoshopban “View→Show→Pixel Grid” pipa ki.
Aztán “Preferences→Tools→Snap Vector Tools and Transforms to Pixel Grid” pipa ki.

Ha a problémád ezek után is fennáll, valószínűleg a Sonoma lehet a ludas, valami bug okozhatja ezt a kis “kedvességet”.

Megnéztem. A Photoshop-ban be volt kapcsolva, most kivettem a pipát. Egyébként Photoshop-nál nem tapasztaltam, csak az Illustrator-ban és az Indesign-ban. Lehet, hogy akkor a többi Adobe progiban is csinálja, csak nem vizsgáltam végig az összeset. Az Illustrator és Indesign preferences-ben nem találtam a pixel grid beállítást.

Amúgy ha néha előjön ez a probléma, akkor sem random mozgatja a rétegeket, hanem ha kattintással kijelölöm, akkor ugrik egy aprót, 45 fokos szögben balra-fel. Tényleg olyan, mintha rácspontra igazítaná a bal felső sarokpontot. Hajlok arra amit írtál, hogy esetleg az oprendszer bug-ja lehet, mert rendszer újraindítással mindig helyreáll a rend. Ha csak a programokat restartolom akkor ugyanúgy csinálja tovább. Ami meg látszólag ellentmond a hipotézisnek, az az, hogy régi posztok is vannak erről a fórumokban, azokból az időkből, amikor még is nem létezett a Sonoma.

Ma egész nap dolgoztam a MacBook-on és nem csinálta, pedig volt amikor 4-5 Adobe app is rá volt eresztve egyidőben, néha még renderelt is a háttérben a Dimension. Úgyhogy memória gond sem okozhatja.

Nagyjából 2006 óta használom az Adobe bizonyos alkalmazásait, a grafikai és videós szoftvereivel van tapasztalatom, speciel az InDesign-al pont nincs.
Nézd át tüzetesen a különböző appok beállításait, mert az Adobe baromi “konzekvens” a standard billentyűparancsok és beállítások egységesítése terén. Lásd a “Zoom with scroll wheel” opció példáját, amit évtizedeken át nem sikerült beletenniük az Illustratorba, ezért aki váltogatott a két alkalmazás között (mint én is), borzasztóan élvezte, hogy a Photoshopban nagyíthatott az egér görgetőgombjával, mert volt a beállításaiban erre opció, az Illustratorban viszont csak az alt gombot nyomva tartva tudta ezt megtenni, mert az Adobe nem volt hajlandó egységesíteni a két grafikai alkalmazásuk viselkedését, hiába kérték felhasználók ezt az Adobe fórumain. Hirtelen ez jut eszembe, de volt még más kedvesség is ilyen téren tőluk.
Az Illustratorban is van hasonló beállítás csak a szokásos “ӕdóbis” következetességgel. Egyszer a “Preferences→Selection & Anchor Display” alatt a “Snap to Point”, és a “Guides & Grid” alatt a “Show Pixel Grid Above 600% Zoom”. Illetve az Illustrator menüsávján a “View→Snap to Point”.
Elképzelhető, hogy hasonló funkció el van dugva az InDesign-ban is a beállításokban.

Ez meg azért fura, mert nagyon régóta használom az adobe cuccait az épp aktuális oprendszer alatt és soha nem találkoztam az általad leírt problémával. Természetesen úgy értve, hogy ezeket az említett “Snap to…” funkciókat mindig következetesen kikapcsolva tartottam.
Írtad, hogy desktopon nem viselkednek így az appok csak a laptopon. Talán ennek is van jelentősége, mert én mindig desktopon dolgoztam, laptopom sosem volt. Lehet, hogy valamiféle hardver/szoftver kombináció okozhatja.

Egyetértek veled. Az Adobe egy dologban következetes, hogy a bosszantó következetlenségeihez foggal-körömmel ragaszkodik. Én sem értem, hogy miért nem tudja már összefésülni az appok menürendszerét, a gyorsbillentyű parancsokat. ŐsMac-es vagyok, évtizedek óta használom az Adobe progikat, a munkám révén ezekkel élek napi szinten, de még most is van, hogy ki-be ugrálva az appok között tök alap funkciók eléréséhez keresem a megfelelő menüparancsot, mert másként nevezi, más csoportba pakolja.

A “snap to point”-ot én használom, ezt nem akarom kikapcsolni. Precíz vektoros szerkesztésnél nagyon hasznos. De ez a hébe-hóba előforduló ugrást nem ez okozhatja. Nagyon kicsi, de következetes irányú és mértékű elmozdulás. Tényleg, mintha gridre ugrana.

Az Adobe különböző részlegei alig beszélgetnek egymással, sőt!
Az újabb kiadásoknál 10 új funkcióból 2 baromság (vagy abban a formában az), emellett 4 régebbit–megszokottat–szükségest kivesznek vagy átalakítanak.

Ja, nyomják a frissítéseket ezerrel. Hibajavításnál értem, de hasznos új funkciók tekintetében valóban ritka a forradalmi újítás. Vannak régebbi gépeink, amikhez már régóta nem jön upgrade. Ezek a gépek ugyanúgy “termelnek” mint az újabbak és az alap programok mindent ugyanúgy meg tudnak oldalni, mint a frissek. Inkább az online, webes, újabban az MI beta funkciókkat tudnak többet, de az alap tudás nem sokat változott.

Az alaptudásnak nem is kellene, de sajnos azok közül is elrontanak néhányat. Az is elég, ha másképp működik, mint pl. AI-ban a görberajzolás (azt hiszem, a '21-estől kezdve): mindenáron tovább akarja rajzolni, tehát plusz egy kattintás vagy billentyűlenyomás kell a befejezéshez. Ha ezt megszokásból elmulasztod, és a toolbox felé közelítesz a kurzorral, arrébb húzza a lapot… :slight_smile:
Már nem tudom megmondani, pontosan mi(k) miatt, de annak idején mind PS, mind AI esetében vissza kellett menekülnöm a '22-es verziókról a '21-esekre.
Vagy Acrobat esetében az „Always show document page size” – az opció bennmaradt, de nem működött, de KIKAPCSOLVA elérhető, ha az ablak bal alsó részébe húzod a kurzort. Megy/ment is a hiszti miatta a fórumokon.
(Persze lehetne még több tíz–száz ilyenről beszélni.)