Külső SSD probléma MacBook M1 Pro 14 Base

Sziasztok!

Néhány hete vásároltam egy MacBook Pro-t. M1 Pro-val. Sima Base verzió, semmi sallang.
Viszont van egy apró problémám, remélem találunk rá valahogy megoldást.

Raktam össze egy külső SSD-s megoldást.

SSD: Samsung 870 Evo 1TB és Samsung 870 Evo 500GB.
Satechi kábelt innen vásároltam. Ez pedig a házikó.

Windows-on formáztam ReFS formátumra, hogy tudjam mindkét helyről használni, ha néha szükségem lesz még Windows-ra. Windows-on sikerült fájlokat másolnom rá, viszont macOS-en csatlakozás után csak dolgozik a külső meghajtó megállás nélkül. Egy darabig elérem a fájlokat, majd egy idő után azokat sem. Van amikor le és felcsatlakozik. Nagyon fura az egész.
Próbáltam 1TB SSD-vel és 500GB ssd-vel is, ugyanaz a jelenség. Másik ugyanezen típusú házzal is próbáltam a hiba maradt.
A jelenséghez még hozzátartozik, hogy ha formázom és nem másolok rá semmit vagy maximum egy nagyon kevés NEF képet, akkor egészen addig működik MacBook-on amíg nem másolok rá fájlokat. Fájlmásoláskor egy kb 5-10perc után fogja és hibát dob, olvashatatlan helyről, pedig se szektorhiba, se olvasási - írási problémát nem jelez windows-on a SMART. Meg hát eddig működött mindkét SSD, illetve 100/100 mindkettő.
Ha teljesen üres a tároló, akkor is felismeri a MacBook, majd másolás után írási problémát dob, majd utána már nem látom rajta a fájlokat és csak dolgozik a külső ház. Ha lehúzom, majd visszacsatolom, akkor ugyanúgy megint dolgozik folyamatosan és nem tudok rajta mit csinálni. Viszont, ha windows-ra csatlakoztatom ezután, akkor ott érdekes mód működik.

Nagyon frusztrál ez a jelenség.
Egyedül kábelt nem cseréltem még, illetve más típusú külső házzal nem próbáltam. (sajnos nincs jelenleg usb-A / C átalakítóm, illetve nincs C-s dongle-öm).

Valaki találkozott már ilyen problémával, mi lehet a megoldás erre?

ui: még akár kábel is lehet. Emag tétel címben csak töltőkábel szerepel, satechi oldalán rákeresve pedig adatkábelnek írja.

Elso korben dobd ki a kabelt a kukaba, minnel magasabbrol, minnel kisebb galacsinba osszegyurva. Ha teheted, ezutan gyujtsd fel a szemetest is. :smiley: Ha tenyleg a linkelt kabelt vetted, azaz tenyleg ST-TCC10M, akkor azt nem adatatvitelre csinalta a gyarto.

Ha a gyarto oldalan megnezed a details reszt, akkor ott kerek perec latszik, hogy “Supports data transfer up to 480 Mbps”, azaz nincs benne annyi vezetek, amennyinek kellene benne lennie :smiley: Ez egy atveres, egy vicc, egy hazugsag. Ettol a gyartotol tobbet ne vasarolj semmit, mert lathatoan tojnak a szabvanyokra magasrol, merthogy, nem letezhet olyan kabel, amely nem alkalmas minimum az USB 3.0 atviteli sebessegere (5.0Gbps) de mind a ketto vege a csatlakozonak USB C tipusu csatlakozo. Olyan letezhet, aminek az egyik vege ‘C’ tipus, a masik vege pedig valami mas dolog, de ilyen, amit te vasaroltal, olyannak nem szabadna leteznie.

2 Likes

Epik. Köszi :smiley:
Akkor milyen adatkábelt érdemes vásárolni (azaz melyik gyártótól)? :smiley:
Akár egy Huawei C-C adatkábel is jó lehet?

Találtam egy-kettőt, szerinted?

Ugreen
Vention

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.