Légkondicionáló

Albérletben lakunk, így igazi légkondi beszerelésében nem gondolkozom. Mint ahogy mobil klímában sem.
Viszont vannak olyan berendezések, amik jégakku segítségével hűtik a levegőt. Ezekről van valakinek valamilyen tapasztalata?
Egyetlen egy szoba hűtéséről lenne szó, ami kb 30m2 alapterületű lehet, és csak a reggeli órákban süt be a nap.
Utána olvastam több fórumon, egyik helyen azt írták, hogy egyáltalán nem működik, másik helyen meg tökéletesen meg voltak vele elégedve. A német amazon oldalán a kinézett típusra 24 szavazatból 4 csillag lett, ami szerintem nem rossz eredmény.
Ez lenne a termék: http://www.electronic-star.hu/oneConcept-MCH-2-levegohuto-3-az-1-ben-hordozhat-klimatizaci-65-W_i232635.htm

:)

A jégakkusnak effektív semmi értelme…
30ezer forint egy ventillátorért, nem rossz pénz :)

A lényege az egésznek a légköbméter, a lehűtendő levegő “delta”-ja és ezzel parallel az ugyanezen levegő felmelegedése (falakról, besugárzástól, emberi jelenlét…stb).

30nm esetén legalább 2,5kW-ról beszélünk (normál belmagasság mellett).
Ezt egy klíma képes csak kezelni… ezeket a bohóc-ventillátorokat meg inkább hagyjad :-)

szerk.:
anno, viccből kísérletezgettem mindenféle barkáccsal ilyen téren… de sokkal több energiabefektetés 0,2 celsius fok csökkenésért, mintha kifejezetten céleszközt használnék.
én nem bírom a klímát, így maradnak a bevált praktikák. Napközben az összes redőny lent, nyílászárók bezárva… éjjel redőny félig fel, összes ablak kinyít… reggel 24-25 fok között van a lakás… estére felmegy 26-27-re. Régi téglás társasház, új nyílászárókkal. cca. 150m3 légtömeggel…

1 Like

Igen, tudom, hogy ezt egy “igazi” klímával lehet csak megcsinálni, de annyit nem akarok költeni, valamint az albérletre szintén nem akarok költeni ilyen téren.
Sajnos nincsenek redőnyök sem. Persze mi is azt csináljuk, hogy estére tárva kinyitjuk az ablakot, de akkor sem hül le nekünk a levegő 27 fok alá most. Mi lesz majd 40 fokban?
Szóval ha már 1-2 fokot is lentebb viszi a hőmérsékletet, akkor annyit megér nekünk.

Ha már most sem megy a szoba hőmérséklete 27 fok alá, akkor sok jóra ne számíts a jégakkus megoldástól. Ráadásul az elmúlt napokban éjszaka, azért elfogadható 22-25 fok volt.
Tételezzük fel, hogy segítene 1 fokkal csökkenteni (véleményem szerint még túloztam is). Ehhez rengeteg üzemidő szükséges, ami rengeteg jégakkut is kíván. A jégakku sokkal gyorsabban fog leolvadni, mint megfagyni… tehát egy idő után patthelyzetbe kerültök, mert meg kell várni mire újból megfagy.
Nem tudom mennyibe kerül most egy mobilklima, de szerintem ehhez az összeghez már nem kell olyan sokat hozzátenni.

szerk… ahogy nézem 90e-től indul egy mobilklima :-) nem olcsó, de a többi inkább pénzkidobás.
jofogás, vatera… van egy csomó használt is elfogadható áron. nem kell megijedni tőle, lényeg, hogy bekapcsolást követően hideg levegőt fújjon :-)

Légtechnikát építek, vegyél klimát vagy igyatok sok vizet nincs más.

jégakkus megoldás olyan, mint a tablettás páramentesítő: kidobott pénz.

hatásfok szempontjából:

  1. klíma
  2. mobil Klima
  3. jégakkus csoda
  4. velencei legyező

azért az nem árt tudni, hogy a mobil klíma jelentősen rosszabb hatásfokkal dolgozik, mint a falra szerelt (vagy a split).
és az sem igaz, hogy semmilyen átalakítás nem kell a mobil klímához, mert ott is ki kell vinni a hőt a helyiségből (ahogy fecka is írta). viszont akkor jó választás lehet, ha albérletben vagytok és majd egyszer költöztök tovább, mert vihetitek. ha van kémény a lakásban, akkor még átalakítás sem kell, mert ott arra rátolva a gégecsövet, ki lehet vinni a hőt.

1 Like

hát ez elég maszek :)
hőtechnikailag zs kategóriás, húútechnikailag a pluszos

3 Likes

:D Ez komment most kész…

1 Like

A legyek ellen elfogadható… :-)

Na jól sejtettem én, hogy ezt meg kell kérdeznem, mert kb ezt éreztem én. Sóval nem veszek semmit sem.
A mobil klímát egy helyen lehetne kivezetni, de nem akarok falat bontani miatta. Ráadásul ott egy szekrény van, amit nem tudnék máshova tenni. Szóval akkor marad a legyőző :)

De ez egy albérlet, ahol nem szívesen bontanék sem falat sem üveget. Mert utána a falazást és az egész ablakot ki kellene fizetnem. Mondjuk ha esetleg felesben fizetném a tulajjal a rendes klíma beszerelését, akkor lehet meggondolnám. De ezt meg azért nem akarom, mert nem biztos, hogy mondjuk még egy évig itt maradunk. Szóval veszek egy csomó ventilátort inkább :D

És mi van a jégakkutlan ventilátorral? Ér valamit mondjuk éjszakára (harmincezerért gondolom csendes)? Nappalra is jó vagy csak szemszárazság a vége?

Sőt, van 20000 körül is ugyanott: http://www.electronic-star.hu/oneConcept-Tower-Blizzard-RC-oszlop-ventilator-50-W-taviranyit-kerek-allvany_i205209.htm

Az csak úgy jó nagy melegben, ha közvetlenül magadra fújatod a levegőt. Tehát családtagonként kellene egy.