Lemezkezelő

Sziasztok
Új vagyok a Mac használók között, ezért kérem a segítségeteket. 128GB SSD van a gépemben, viszont látom, hogy 4 kötet van. Hogyan tudom egybe hozni, hogy csak egy legyen. Van e valami jelentősége?

köszönöm a segítséget
üdv
Norbi

Szerintem ami fontos adat az egy másik APFS formázott lemezre mentsd át. Utána formatáld újra ezt az SSD-t egy paricióba.

Szia,
Köszönöm, megpróbálom, de most már megvárom a Big Sur-t.

Eleve miért van duplán?

Egyéként ez a kérdés!

Amúgy ahogy nézegettem, én nem tartom kizártnak, hogy ez csak megjelenési hiba és valójában nincsenek duplán a meghajtón. Ami fura, hogy szerintem alapból kellene lenni egy sima Macinthos HD nevének és egy Macintosh HD - adatok meghajtónak. Legalábbis nekem így vannak elnevezve csak angolul (mármint angolul jelzi ki nekem valószínű, mert a rendszerem is angol). Aztán nem kizárt, hogy valamiért át lett nevezve “Macintosh HD - adatok”-ra meghajtó, majd a rendszer ehhez mégegyszer hozzácsapta az adatok utótagot. És lehet, hogy emiatt jelenik meg duplán.
Mintha a fórumon lett volna már téma hasonló duplázás emlékeim szerint.

Terminalban “diskutil list” mit mond?
Kicsit pontosabb kepet szokott adni.

Köszi,
Megoldottam, töröltem mindent és újra formáztam az SSD-t

1 Like

Adott MacBookPro 2.3 GHz, 2012 mid, Catalina belső ssd-n. Miként lehet valamilyen régi egyszerű módszerrel külső FW-lemezre biztonsági indítólemez mentést készíteni a Catalina jelenlegi állapotából?
A gondom, hogy a DiskUtility már csupán halvány emléke a réginek és nem is kínál fel alapból “restore” lehetőséget, meg el is tévedtem mind a DiskUtility, mind a trial CC Cloner agyonkomplikált kezelőfelületein.

Gondolom nem kapcsoltad be a DU-ban a diskek mutatasat a menuben? Mi a cel? Miert akarsz ilyet csinalni?

A komplett disket klonozva, lehet, hogy kaphatsz bootolhato megoldast, de nem biztos, hogy az mindent tudni fog. Peldaul 10.11-ben jott a SIP, ennek a konfiguraciojat, csak a belso lemezrol inditott recovery particiobol tudod piszkalni. A masik ujdonsag, hogy pont a Catalinaban kerult onallo particiora a rendszer, tehat a filejaid kulon vannak, az oprendszer adataitol, az oprendszer pedig read onlyban van felcsatolva.

Ha en ezt klonozni akarnam, akkor a parancssori “asr” es “dd” parancsokat hasznalnam. De ugyonezeket hasznalha a DiskUtil is.

A CC Clonerrel en utoljara recovery mentes gepet klonoztam 10+ eve.

En a multkor hasznaltam a hackintosh-nal, nem volt kedvem ujrarakni. 512-es NVMe-rol 1TB NVMe-re. 13 perc alatt attolt mindent kb 480GB-t. Tovabb tartott ki meg berakni az SSD-ket, mint a klonozas. Jah es ahogy a nagykonyvben megvan irva… futo rendszer alol csinaltam. :grin:

A CC Cloner mely verziót használtad? Időközben fizetőssé vált…

A legujabbat, 30 napig mukodik ingyen.

Hja, en nem akartam fizetni erte (mert tudom, hogy csak a beepitett lehetosegeket hasznalja), ezert turtam, hogy terminalbol hogyan kene recoverys rendszert koltoztetni. Aztan az “asr” es a “dd” azota is jol megy, T2 es ARM sem gond :smiley:

Arra hajlok, hogy a Catalina partíció klónját a CC Cloner PPC-verizójával készítsem, PowerBook Leopard-ra kötve mind a külső SSD-t, mind a MacBookPro-t Target-ben. Ha működni fog nagy elismerést érdemelnek mind a Leopard, mind pedig a CC Cloner fejlesztői.

Az sima DD-vel vegezni fog egy masolast. Ezzel meg lesz a pontos “foto” az eredetirol. Viszont ez bootolni nem fog, mert a preboot particion, el van tarolva a bootolando kotet id-ja, ami nalad igy nem lesz egyedi. A boot folyamat el fog indulni a kulsorol, viszont nem tudom megmondani, hogy mi fog tortenni, amikor fel akarja majd mountolni a Data particiot, amibol ketto is lesz ugyonazzal az azonositoval.

Ezert kerdezem, hogy mi a cel? Ha eltenni, es vesz eseten visszamasolni, arra jo. Felvaltva hasznalni? Na arra nem.

Ugyanaz a célom, amint a PPC-s korszakban számomra magától értetődő volt, hogy Tiger és Leopart full telepítéseimből vannak másolatok. Ezek célja elsősorban, hogy ha esetleg újratelepítésre volna szükség ne kelljen minden programot újratelepíteni és a beállításokat “0”-ról újból elvégezni. Persze, szüksége esetén a gépeken levő rendszereket is lehetett javítani róluk.

Egyebkent, a multban, milyen indokaid voltak az ujratelepitesre? Marmint, ertem az igenyt, de 20 evente 1x belefer, ha bebootolod a recoveryt, majd visszahuzod a time machine mentest. Gep koltozeskor meg eleg koltozes elott atklonozni az uj gepre es kesz is vagy.

1 Like

Pl, hogy volt min. vagy 5-6 (olykor 8-10) gép a környezetemben, amelyeken nagyjából mind ugyanaz a telepítés futott. A felhasználók (közöttük jómagam is) elkövethettek ilyen-olyan gixereket, esetleg csak idegen gép érkezett a környezetbe amire ismét rendszer kellett.

Azt nem hiszem, mert Mojavétól kezdve a rendszer csak APFS rendszerű lemezen fut, azt pedig legfeljebb a CCC 5 ismeri

Asse tom az miaz!
Szerk.: különben egyelőre Catalina amiről beszélhetek. Az ilyen szempontból min fut?