Lemezkezelő

A CC Cloner mely verziót használtad? Időközben fizetőssé vált…

A legujabbat, 30 napig mukodik ingyen.

Hja, en nem akartam fizetni erte (mert tudom, hogy csak a beepitett lehetosegeket hasznalja), ezert turtam, hogy terminalbol hogyan kene recoverys rendszert koltoztetni. Aztan az “asr” es a “dd” azota is jol megy, T2 es ARM sem gond :smiley:

Arra hajlok, hogy a Catalina partíció klónját a CC Cloner PPC-verizójával készítsem, PowerBook Leopard-ra kötve mind a külső SSD-t, mind a MacBookPro-t Target-ben. Ha működni fog nagy elismerést érdemelnek mind a Leopard, mind pedig a CC Cloner fejlesztői.

Az sima DD-vel vegezni fog egy masolast. Ezzel meg lesz a pontos “foto” az eredetirol. Viszont ez bootolni nem fog, mert a preboot particion, el van tarolva a bootolando kotet id-ja, ami nalad igy nem lesz egyedi. A boot folyamat el fog indulni a kulsorol, viszont nem tudom megmondani, hogy mi fog tortenni, amikor fel akarja majd mountolni a Data particiot, amibol ketto is lesz ugyonazzal az azonositoval.

Ezert kerdezem, hogy mi a cel? Ha eltenni, es vesz eseten visszamasolni, arra jo. Felvaltva hasznalni? Na arra nem.

Ugyanaz a célom, amint a PPC-s korszakban számomra magától értetődő volt, hogy Tiger és Leopart full telepítéseimből vannak másolatok. Ezek célja elsősorban, hogy ha esetleg újratelepítésre volna szükség ne kelljen minden programot újratelepíteni és a beállításokat “0”-ról újból elvégezni. Persze, szüksége esetén a gépeken levő rendszereket is lehetett javítani róluk.

Egyebkent, a multban, milyen indokaid voltak az ujratelepitesre? Marmint, ertem az igenyt, de 20 evente 1x belefer, ha bebootolod a recoveryt, majd visszahuzod a time machine mentest. Gep koltozeskor meg eleg koltozes elott atklonozni az uj gepre es kesz is vagy.

1 kedvelés

Pl, hogy volt min. vagy 5-6 (olykor 8-10) gép a környezetemben, amelyeken nagyjából mind ugyanaz a telepítés futott. A felhasználók (közöttük jómagam is) elkövethettek ilyen-olyan gixereket, esetleg csak idegen gép érkezett a környezetbe amire ismét rendszer kellett.

Azt nem hiszem, mert Mojavétól kezdve a rendszer csak APFS rendszerű lemezen fut, azt pedig legfeljebb a CCC 5 ismeri

Asse tom az miaz!
Szerk.: különben egyelőre Catalina amiről beszélhetek. Az ilyen szempontból min fut?

Roviden kb egy fielrendszer osszeintegralva egy volume group managerrel. Re rendszerparticiod, az adat particiod is 1-1 APFS volume egy APFS conainerben.

Aha. Ez így vajon mitől jobb, hogy érdemes volt lecserélni a korábbi Apple/Guid partíciós tábla és a HFS+ együttest?

A particios tabla maradt GUID, az nincs piszkalva. Azon nem fixen rogzitett (start sector, length, tipus) particioid vannak, hanem van egy APFS container tipusu “particio”, ami mint a neve is mutatja, egy kontener. Ebben pedig logikai APFS volumok. Ezeknek peldaul nem kell fixen helyet allokalni, mint anno egy-egy particionak, mert itt a hely hasznalata az full “dinamikus” (minden bejegyzes meg tudja mondani, hogy melyik “particion” (volumeon) van). De peldaul van beepitett tomorites es block szintu deduplikacio. Igy ha peldaul lemasolsz egy filet a rendszer masolas parancsaval (tehat a file copy syscall-t hasznalva es nem letrehozva egy uj filet es byteonkent atlapatolva az adatokat), akkor egy olyan masolat jon letre, ami nem foglal el helyet, ha modositod, akkor csak a modositasokat tarolod.

Kulon APFS volumeon van a rendszerparticiod is, ami igy read only modon van mountolva, a kesobbi rendszer verziokban errol a volumerol keszul egy snapshot, ami digitalisan ala van irva es ezt az alairt snapshotot bootolja a gep, ennek a snapshotnak ellenorzi az alairasa a boot folyamat elejen.

Mojave (10.14) a Catalina (10.15) előtti rendszer, már az is csak APFS-kötetről bootol, Catalina meg pláne… (High Sierra 10.13 még mindkettőről tudott)

Meg a Mojave is tokeletesen bootol HFS-rol, csak neked kell kezzel HFS-e illeszteni, mert a telepito mar nem akarja. Viszont a beepitett frissitesek keresese nem talal igy semmit, ha meg kezzel letoltod az updatert, az abban levo scripteket is meg kell moddolni, mert belehal a telepitesbe. (csinalna egy snapshotot telepies elott, amit sikeres telepites utan torolne, sikertelen telepites eseten pedig arra allna vissza).

Ja igen! A Snapshot is featureje az APFS-nek :slight_smile:

Én is küzdöttem vele, nem sikerült.

Ajjajjj, mibe keveredtem!?

Hááát, röviden összefoglalva: az Apple Computer ma már csak Apple. :slight_smile:

De az is valami 2006-2007 korul volt, nem? Talan a Leopard mar azt irta, hogy Apple Inc, a Tiger pedig meg Apple Computer Inc-et? Meg kell nezni, hogy mit ir a Leopard a PB-n :smiley:

Ez már meg sem lep: