Letöltött fájl automatikus megnyitása és App törlés gond - Sonoma

Sziasztok!

egy program kompatibilitás miatt frissitettem az OS-t Sonomára.

most olyan problémák vannak hogy safariban letöltök egy dokumentumot (pdf) és nem nyílik meg magától (eddig működött - Big Sur alatt). Safari beállításokban ott van a pipa hogy nyissa de nem. Próbáltam kipipálni, újraindítani - bepipálni… semmi változás.

Ez azért lenne fontos mert sok hasonló nevü PDF-el dolgozok és egyből letöltés után nyomtatnám mert ha gyűlik a letöltés mappába akkor káosz lesz…

Másik hogy bizonyos appokat törölnék de nem engedi, azt írja kis ablakban hogy “ellenőrizzem a jogosultságokat” (bezárt nem használt appok)

Valkinek van Ötlete?

Köszönöm
Balooka

Mi tortenik, ha 2x kattintassz egy PDF-re? illetve milyen PDF nezot hasznalsz? Milyen app az, amit torolni szeretnel? Az segit megvalaszolni a kerdeseket, ha a konkretumokat leirod :slight_smile:

a “megtekintő” nevű programmal nyílik meg. Eddig is ezzel ment csak automatikusan amikor a safariban rányomtam a filera. Most bekerül a letöltés mappába és onnan kell nyitnom.

az App: “Canon IJ scan utility” - már nem kell és a többi canon programot sikerült eltávolítani csak ezt nem. - nyílván nem tragédia mert 130mb - csupán eddig nem találkoztam ilyen “jogosultság” értesítővel.

„Get info” mit mutat, ki a tulaj?
AppCleaner vagy hasonló alkalmazás segíthet a sallangokkal együtt törölni.

Azt írja felhasználó: Balooka (én) jogosultság: irás - olvasás
AppCleanerrel próbáltam, és az app törlésével is (jobb gomb tartva - remegéskor X a sarokban) ezzel azt értem el hogy a launchpad-ból eltünt de az Applicaton mappában látszik.

Próbáld meg „safe”-módban törölni.

Köszönöm, sikerült törölni, most már csak a pdf automata megnyitásra kellene valami ötlet! :slight_smile:

Egy PDF „Get info”-ablakában az „Open with”-nél a Preview szerepel?
Ha van másik PDF-olvasó a gépen, állítsd át arra, majd „Change all”.
Safariban kapcsold ki az automatikus megnyitást, majd lépj ki belőle. Utána a „Get info”-ban állítsd vissza a Preview-t, „Change all”. Indítsd el a Safarit, kapcsold be az automatikus megnyitást. Hátha helyrehozza az állítgatás.
„Idegen” PDF-plugin is okozhatja a jelenséget.

(Nézd meg a Library és Users/…/Library LaunchAgents és LaunchDaemons mappáiban, maradt-e a Canon után valami.)

megpróbáltam de nem működik. Kipróbáltam hogy másik progit adok meg alapértelmezettnek pl Books. De azzal sem nyitja meg uh valószínűleg a Safariban nem jó valami. :frowning: várok egy frissítést hátha megoldja

Köszönöm az időtöket!