Én most ablakos SUSE linuxot is kénytelen vagyok használni, mert a cégemnél azt preferálják (valamiért hallani sem akarnak Ubunturól pedig ott iszonyat jó az Upstart). Viszont a felhasználói felülete (Gnome alatt) egész jó. Még lehet jobban tetszik, mint az ubuntus Unity.
Tényleg SUSE linuxon daemon írásában jártas itt valaki? :)
FreeBSD-nel is tema egy ideje egy uj init rendszer implementalasa, szerencsere a systemd szoba se kerult… Jelenleg a 3 versenyzo a launchd (OS X fele), relaunchd (fork) es a nosh (ez utobbit nem ismerem).
Ez egy agyrem komolyan mondom… teljesen szembe megy a linux alapelgondolasaval. Arrol nem is beszelve, hogy a kernel-t foltozzak ossze-vissza, hogy ez a sz@r normalisan mukodjon.
Most skylake i5-6600 ami ugyan akkor jelent meg mint a i5-6300HQ szóval nem gondolom, hogy az fog belekerülni :) (a kisbb fogyasztás meg mindegy az iMacnél).
Inkabb a gentoo… faszan ppc-re optimalizalni az osszes kodot, es csak az beleforgatni amire tenyleg szukseg van, kernelt minimalra venni, es az adott procihoz igazitani 4-5 het szenvedes es mar kesz is van :)
Dehogy… en imadom a gentoo-t, van is belole vagy 30 darab. A vilag legjobb rendszere, pontosan azt csinalja amit akarok se tobbet se kevesebbet… mondjuk desktop rendszert osszekalapalni nem konnyu, de az tenyleg olyan lesz amilyet szeretnel.
En napi szinten hasznalom a VB teljes megelegedessel. Igaz en altalaban linux szervereket szoktam virtualizalni ritkabban win szervereket. Szerintem teljesen stabil a VB csak ajanlani tudom. Egy idoben a maces verzival bele futottam valami bugba a legfrissebb kiadasnal de az egyel regebbivel siman ment.
Vagy FreeBSD. Az alapbol van PPC-re (es PPC 64 bitre is).
FreeBSD-n is lehet kernelt konfiguralni es forgatni (meg barmi mast is), ha szeretnel, szinten csak azt csinalja amit kell.
Nagy elonye meg, hogy nem Linux! :-)
Azert annyira nem, ha valaki otthonosan mozog a linux vilagaban, annak nem nehez megszokni a BSD-t, ami engem kiakaszt az az alapveto command-ok parameterei durvan elternek, azt leszamitva majdnem ugyanaz… sot a gentoo-s emerge is nagyon hasonlit a ports-ra.
A legnagyobb gond még mindig a támogatás hiánya. Amit meg is értek a cégek részéről, mert sokan nem akarnak többmillió (vagy mittomén mennyi) alrendszerre odafigyelni. Ott a Windows, aminek elég támogatnia 7 a 8 és az új 10-es verzióját és kész, OSxből szintén csak visszamenőleg elég 2 rendszert támogatni. Na de linuxból nem elég, hogy visszamenőleg kellene mondjuk 3 rendszert támogatni, de linuxból van millió fajta.
Szóval az átlag felhasználó, aki ért is annyira a windowshoz, hogy Next, Next, Finish telepítést végrehajtson, az el fog vérezni amint valamilyen problémába ütközik. A lelkes amatőr is vagy már váltott vagy igazán nagyon kevés van, aki szívesen szenved egy rendszer megismerése miatt.