Linux

Én most ablakos SUSE linuxot is kénytelen vagyok használni, mert a cégemnél azt preferálják (valamiért hallani sem akarnak Ubunturól pedig ott iszonyat jó az Upstart). Viszont a felhasználói felülete (Gnome alatt) egész jó. Még lehet jobban tetszik, mint az ubuntus Unity.

Tényleg SUSE linuxon daemon írásában jártas itt valaki? :)

Upstart… mar az is a mult… ott is systemd van mar.
Hala annak a jo egnek, a gentoo-nal a sracok nem eroltetik ezt az oruletet.

FreeBSD-nel is tema egy ideje egy uj init rendszer implementalasa, szerencsere a systemd szoba se kerult… Jelenleg a 3 versenyzo a launchd (OS X fele), relaunchd (fork) es a nosh (ez utobbit nem ismerem).

Ez egy agyrem komolyan mondom… teljesen szembe megy a linux alapelgondolasaval. Arrol nem is beszelve, hogy a kernel-t foltozzak ossze-vissza, hogy ez a sz@r normalisan mukodjon.

Oszinten szolva a Linux vilag engem nem kulonosobben mozgat meg, a BSD annal inkabb. Szerencsere oda meg nem veszi be senki.

Most skylake i5-6600 ami ugyan akkor jelent meg mint a i5-6300HQ szóval nem gondolom, hogy az fog belekerülni :) (a kisbb fogyasztás meg mindegy az iMacnél).

Min szeretnél futatni egy virtual destopot abletonnal? Amugy nem a Live az erősforrás igényes hanem az effektek, virtuáls hangszerek.

Erősforrás pazarlás.

Veszel egy disel autot ami meghajt egy elektromos motort, hogy az meghajtson egy másik villanymotort és így menni fog az autod.

Veszek egy izomgépet, amire felrakok egy olyan oprendszert amivel ki is tudom használni 100%ban (ha már az izomgépre elköltötte egy raklap pénzt).

Inkabb a gentoo… faszan ppc-re optimalizalni az osszes kodot, es csak az beleforgatni amire tenyleg szukseg van, kernelt minimalra venni, es az adott procihoz igazitani 4-5 het szenvedes es mar kesz is van :)

1 kedvelés

Dehogy… en imadom a gentoo-t, van is belole vagy 30 darab. A vilag legjobb rendszere, pontosan azt csinalja amit akarok se tobbet se kevesebbet… mondjuk desktop rendszert osszekalapalni nem konnyu, de az tenyleg olyan lesz amilyet szeretnel.

En napi szinten hasznalom a VB teljes megelegedessel. Igaz en altalaban linux szervereket szoktam virtualizalni ritkabban win szervereket. Szerintem teljesen stabil a VB csak ajanlani tudom. Egy idoben a maces verzival bele futottam valami bugba a legfrissebb kiadasnal de az egyel regebbivel siman ment.

Vagy FreeBSD. Az alapbol van PPC-re (es PPC 64 bitre is).
FreeBSD-n is lehet kernelt konfiguralni es forgatni (meg barmi mast is), ha szeretnel, szinten csak azt csinalja amit kell.
Nagy elonye meg, hogy nem Linux! :-)

Ha BSD akkor már inkább OS X. :D

1 kedvelés

Olyan van, amiben alapbol van grafikus felulet. :-)
Pl.: https://www.pcbsd.org/

Ne őrüljünk már meg. A BSD-hez képest a Linux egy Windows. :D

2 kedvelés

Azert annyira nem, ha valaki otthonosan mozog a linux vilagaban, annak nem nehez megszokni a BSD-t, ami engem kiakaszt az az alapveto command-ok parameterei durvan elternek, azt leszamitva majdnem ugyanaz… sot a gentoo-s emerge is nagyon hasonlit a ports-ra.

A legnagyobb gond még mindig a támogatás hiánya. Amit meg is értek a cégek részéről, mert sokan nem akarnak többmillió (vagy mittomén mennyi) alrendszerre odafigyelni. Ott a Windows, aminek elég támogatnia 7 a 8 és az új 10-es verzióját és kész, OSxből szintén csak visszamenőleg elég 2 rendszert támogatni. Na de linuxból nem elég, hogy visszamenőleg kellene mondjuk 3 rendszert támogatni, de linuxból van millió fajta.
Szóval az átlag felhasználó, aki ért is annyira a windowshoz, hogy Next, Next, Finish telepítést végrehajtson, az el fog vérezni amint valamilyen problémába ütközik. A lelkes amatőr is vagy már váltott vagy igazán nagyon kevés van, aki szívesen szenved egy rendszer megismerése miatt.

1 kedvelés

Linuxnal 10 eve ezt mondjak, hogy alakul :)