Linux

[quote=“bfecka, post:17, topic:432”]
A linux tök buli de semmire nem jó
[/quote]Azert ez eros…
Ha csak az otthoni felasznalokat nezzuk es elfelejtjuk, hogy az internetet kiszolgalo szerverek, a tuzfalak, vurtualizacios, file szerverek es meg tovabbi 1000 fele kiszolgalo, routerek, TV-k, STB-k stb. nagy resze Linux, FreeBSD, OpenBSD, stb. (pl. PS3, PS4 ami szinten FreeBSD)…
Szoval csak es kizarolag az otthoni usereket nezzuk, a Linux arra is jo. Nem tudom mikor lattal utoljara barmilyen Linux disztribuciot, de eleg sok mindenre lehet hasznalni oket. Probalj ki egy Ubuntut, Fedorat.

1 Like

Hehe, anyós gépéről a héten túrtam le a windows 10-et, kapott egy Ubuntu 14.04-et, most mindenki boldog. :)

1 Like

En apamat nem tudtam ravenni hogy hasznalja, inkabb anyam wines laptopjat hasznalta… Szerintem ubuntu teljesen hasznalhato mas disztribuciokrol nincs nagy tapasztalatom

Semmihez nem ért. Firefox meg Skype ikon ki lett téve a launcherbe, meg megmutogattam neki a filekezelőt, hogy hol van a Letöltések mappa.

1 Like

A .docx-et kezeli a Libre Office, de az is arra kell, hogy a barátnői által küldött recepteket elolvassa. A pagest még én se használom, van Office365 előfizetésem.

Ha gyorsan kell írni valamit, akkor vim. Nekem. :D

1 Like

LibreOffice szerintem teljesen jol hasznalhato a docx et is kezeli. De igen bonyolult dokumentumok al, lehet gubanc, de ez ket kulunbozo win ms officenal is elofordul a mac ms officerol nem beszelve.

Skype viszont nem mukodik rendesen linux alatt szaros ma mar 2 eve nem fejleszti. pl kepernyo megosztas eleg gyatran megy linuxos skype on

Igen, az a gond a világgal, hogy nem fekete-fehér… :D

A jelenlegi gépem egy 13-as rMBP. A backup a Thinkpad x201

1 Like

Oké de egy tőzfalat, router ne hasonlítsunk már egy Personal Computerhez :).

a linuxnak is meg van a maga helye és jó dolog de nem mindenhova.

Esojáró szereti a jólöltözött dekorativ fehér amerikait, de vész esetén ott van a különleges szorgos kínai :D

Eső neharagudj ez olyan magas labda volt hogy nem bírtam ki :D

:D A szorgos kínai nagyon megbízható, és egy Jet Li. :)

És nagyon ügyesek is :D

Rendkívül. ;)

Nem tudom én csak azt mondom amit mások is mondanak :D.

1 Like

Visszatérve a Linuxra: szerintem egy nagyon jól használható rendszer. Az anyósom gépéról azért került le a teljesen legális windows 10, mert nem tudtam működésre bírni alatta a fapados Canon nyomtatónkat, ami egy dolog, de maga a nyomtató beállítási panel olyan eszementül van megtervezve, hogy öt perc alatt ordítottam a géppel. Linux alatt azt volt nehéz kinyomozni, hogy melyik driver csomag kell hozzá, de maga a felület átlátható és logikus volt. Most mondhatjátok, hogy az anyósom soha nem tudta volna telepíteni a nyomtatót Ubuntun, és igazatok van. De a Windowson sem tudta telepíteni. Ennyit a Windows könnyen kezelhetőségéről.

Nem az a kérdés, hogy megtudják-e csinálni, hanem, hogy megéri-e foglalkozni vele. Mert hiába állítják rá a csapatuk egy részét, ha nem termel annyi bevételt, mint ha kiadnának egy újabb verziót Win/Mac-re ami valami újat tud és a régi vásárlók megveszik amivel több bevételük van.

1 Like

Na jah és kész lesz a live, utána jön a követező kérdés. hangkártya driverek, controllerek szintik…
Hiába megy a live ha hangkártyádnak nincs drivere linux alá.

Nem is irtam, hogy mindenhova…

Nem tudom, hogy kik csinálják, én ránéztem egy fél éve, de nem jött be, hiába os x-es kinézetű és ubuntu alapú. Olyan félkész érzésem van tőle.

Az uj debian ezzel a felig sysinit/systemd komboval tenyleg egy server-re valo rendszer… wait for it.