M1 vs. Bluetooth

Sziasztok!

Remélem nem gond, hogy új topikot nyitottam, de ahogy keresgéltem nem találtam olyat, ami illene ehhez a problémához. Ami meglepett, mert egy roppant idegesítő és minden bizonnyal minden M1-es gépet vagy Big Sur utáni os-t érint (nem tudom melyik a ludas).
A gond a következő:
Van két db 2020-as M1-es MBP, egyik a sajátom, másik céges. Felváltva használom itthon őket, nyilván ugyanazzal az egérrel. Vége a munkának, kikapcsolom az egeret és lecsukom a gépet. Pár órával később felnyitom a sajátomat, bekapcsolom az egeret. Ilyenkor normálisan minek kéne történnie? Csatlakoznia az egérnek. Ha valamiért nem akar, hát kiválasztom gyorsan az óra melletti Bluetooth ikon alatt és csatlakozik. Persze csak akkor, ha nem M1-es géped és/vagy Big Surod van! Mert ez esetben az történik, hogy mikor bekapcsolom az egeret az szépen felkelti a gépet amivel legutóbb volt használva és rácsatlakozik! Az alvó gépre! És át sem lehet váltani, hogy a másik gép használja. Ki kell nyitni a másik gépet, kikapcsolni a bluetooth-t. Milyen égbekiáltó baromság már az, hogy egy ALVÓ gép valójában mégsem alszik, hanem figyeli, mikor jön egy korábban használt Bt eszköz, hogy jól rácsatlakozhasson???
Próbáltam már módszereket, ezt a dark wake-et kiirtani (másnak a gondja az volt, hogy meríti a gépet alvás közben - a kis szerencsésnek nem volt két MBP-je, akkor biztos nem a merülés zavarta volna…), különböző funkicókat termialból kikapcsolni, de semmi javulás.
Könyörgöm valaki segítsen ezt a szörnyűséget kiirtani, mert ■■■■■■■■ És persze az a tény is roppantul idegesít, hogy valójában nem is alszik a gép.
Bonus: ha kikapcsolt állapotban felnyitom, akkor se kapcsoljon be!

Köszönöm előre is…
Egy elkeseredett és csalódott user

A BT periferia, felebreszti az alvo gepet, amivel utoljara hasznalva volt, ez termeszetes es szukseges. Regen volt a BT prefs Advanced reszeben pipa, hogy az adott eszkozt ne lehessen BT-rol felebreszteni, ez valamikor mostanaban, azaz vagy a Big Sur-ban, vagy a Montereyben tunt el. Tehat, ha nem akarod, hogy az eszkoz felebressze a gepet, akkor ezt a pipat ki kell venned. A felebredt gep egyebkent vissza fog aludni, tehat ez nem okoz problemat. Gondold el, ha nem ebresztene fel, akkor ez iMacet, vagy egy clamshell modu MacBookot hogyan hasznalnal?

A problemat nalad az okozza, hogy a BT egerek (nem csak az Apple, de az MS es a Logitech egerei is) a bekapcsolast koveto par masodpercben fogadnak csatlakozast kivurol. A fennmarado idoben, bejovo csatlakozas mar csak az utoljara hasznalt eszkoztol fogadnak, illetve kifele iranyban kezdemenyeznek, szinten azzal az eszkozzel, amivel utoljara kommunikaltak. Itt egy kivetel van meg, ha az utoljara hasznal eszkoztol “tokeletes” lecsatlakozas tortenik. Tehat nem csak ugy megszunik a jel, hanem vegbemegy a lecsatlakozo folyamat. Ekkor az eger szabadda valik es barki massal szoba all.

Tehat, szerintem neked az kellene, ha 1 egeret hasznalsz, hogy az egeret kikapcsolod, majd bekapcsolod es ezutan nyomod meg kb rogton a connectet a masik geprol. Ekkor “osszecsatlakoznak” es ezutan ezzel a geppel lesz a default a csatlakozas. Valtani a masikra, ugyonigy fogsz tudni.

2 Likes

Kell még egy egér. Elégé ■■■■ lenne ha az alvó gépet nem tudnám felébreszteni billel vagy egérrel.

Miért lenne az? Felnyitod, felkel. Asztalinál meg megnyomod a gombot rajta. Eddig is így működött. Semmi értelme annak, hogy egy alvó gépre megy rá, mikor ott az ébren lévő. De többek között ezért volt a pipa a régi rendszerben, hogy ne lehessen felébreszteni. Régen is több gépem volt és mindig az aktuálisan ébren lévőre csatlakozott hála a pipának (ami most nincs). Pont ilyen esetek miatt tették bele. Ennek jelenleg így semmi értelme, főleg hogy nem lehet kikapcsolni mint régen.

Így van, régen volt pipa. Jelenleg így egy baromság a dolog többek között amiért leírtam.
Amit írsz nem túl pro megoldás, de működhet…
Amúgy most ezt találtam (a brew-s megoldás): How can I stop a bluetooth keyboard from waking my Macbook Pro? - Ask Different

Pont az az ertelme, hogy az alvo gepedet, ugyonugy felebreszti, ha megnyomsz egy gombot, vagy tolsz egy clickket az egeren, mintha vezetekes lenne a periferia. Nem kell pl az iMac hatan keresgelni a power gombot, vagy esetlegesen a messzire elrakott Mac Pro-n/Studion. Nem beszelve a Clamshell modra becsukott MacBookokat, amiket kinyitas nelkul, igy ebreszteni sem tudsz. 20+ eve hasznalom igy a gepeimet, ez a legtermeszetesebb modja a dolognak, soha nem kapcsoltam ki ezt a pipat a bluetooth prefsben (most eppen egy Clamshell modban hasznalt MBP-rol irok, ami osszecsukva, fel van akasztva a monitor hatuljara). Gondolom sokkal tobben voltunk ezzel igy, ezert is kerult ki ez a folosleges funkcio.

Ennel a stack overflow resznel, ami erdekes az a defaults-os resz, ami arra utal, hogy az opcio csak a guirol tunt el. Megprobalhatod atallitani, rebootolni, aztan megnezni, hogy mukodik-e. De ugye nem garanalja semmi, hogy ez az opcio, mukodni fog a jovoben is.

A masik, brew-os cucc, az pedig nem ezt a problemat oldja meg. Illetve, mellekhatasa lesz az, ami nalad problemat okoz. Amit valojaban csinal, az az, hogy kikapcsolja a bluetoothot lefekves elott, majd ebredes utan visszakapcsolja. Amit tudok, hogy amelyik gepen ehhez hasonlo modon vannak kapcsolgatva a radiok, ott meghal az Apple Watch unlock, mert amikor az OS azon resze fut, ami ellenorzi az unlockhoz a felteteleket, az meg azt latja, hogy ki vannak kapcsolva a radiok.

1 Like

Ra van dugva a kulso monitor, miert nyitnan ki? Leulok az asztalhoz ranyomok a billre vagy az egerre es mar megy is a gep. Legyen az imac vagy laptop.

Értem. Akkor ez így jelenleg normális viselkedés, hogy nem az ébren lévőre csatalakozik és állandóan nyitogatni kell a másikat, meg átmenni érte a másik szobába ha éppen ott van, stb. Ébressze fel, HA nincs másik ébren. Így lenne értelme. Jelenleg nincs.

Hát nem felesleges funkció. Aki akarja bepipálja, aki akarja nem. Gondolom nem vagyok egyedül ezzel a problémával.
Az első brew-os megoldásra gondoltam.

Nincs olyan, hogy nincs masik ebren! Ezt az eger nem tudja, meg a billzet se. Egyszeruen, amikor megnyomsz egy gombot, akkor az eger osszeallit egy tok ugyonolyan bluetooth packetet, amit korabban is osszeallitott (amikor a geped pl ebren volt) es kikuldi. A geped reagal erre a packetre ugy, hogy letolja a felebredesi folyamatot. Az egered nem tud arrol, hogy a gep alszik. Lovese sincs rola. Ezert mondtam, hogy kapcsold ki az egeret, majd ha bekapcsolod, ra tud csatlakozni mas eszkoz.

1 Like

Ha azelőtt kapcsolod ki a bt-t a munkagepen, hogy sleepelned, meg kikapcsolnad az egeret, az nem segit?

Másik megoldás, hogy olyan egeret veszel/használsz, ami több gépet tud kezelni, és az egéren váltod, hogy melyik géppel akarod használni. Én logitech mx master 3-t haszálok most, egy gomb nyomás az egér alján és máris a másik géppel működik, 3 géphez lehet csatlakoztatni, ezek között lehet váltani. Természetes jópár más ilyen egér/bill van a piacon.

4 Likes