Sz…ptam eleget mini monitorok kihajtásával, meg itt is adtam tanácsot ami kábel probléma volt. Ez itt monitor hiba gyanús, az egyik moncsi nem ébred fel időben, pl bekapcsnál, vagy nagy különbséggel teszi, ezért érzékeli a gép hogy nincs is. Lehet menüben lett valami elállítva, de itt sem ártana kábelcsere, sőt, próbára mindenképp.
Philips monitornál hdmi-vel szívtam ezzel sokáig. DP-nél nincs ilyen probléma.
Probaltam uj kabellal, masik monitorral (LG,SAMSUNG) semmi valtozas.
A mini(k) HDMI-je talán csak akkor működik rendesen, ha kizárólag azt használjuk.
Én készítenék egy friss rendszert egy külső meghajtóra, majd SMC-reset, NVRAM-reset (kétszer!), azután bootolni a külsőről csak a TB-s monitorral (HDMI-kábel kihúzva), azután még egyszer mindkettővel.
(A belső lemezről kihajítani mindkét windowserver.plist-et)
Ejj akkor marad az intel videó elpukkanás vagy a Mojave szórakozik. Szoftveresen is voltak bajok ezekkel, emlékszem minden ok volt majd jött egy op frissítés és nem tudta sleep-be rakni, vagy nem bírta ébreszteni a moncsikat. Én ilyenkor az Onyx-ot ráengedtem, pucoljon ki mindent, néha működött, vagy meg kellett várni a javítást , mert telehányták a fórumokat hogy megint elcsesztek valamit, jogosan.
Most nem tudom ez a vas mit bír, de biztos lehet fentebb menni Opencorral, hátha meggyógyul (ha szoftveres). Magyar ismertető.
En pont ugyanilyen mini-n zsinnyegek… opencore-al ventura van rajta. Ezzel meg ugy-ahogy hasznalhato - de sokat nem szabad varni tole.
Nekem hdmi-vel van osszekotve a dell (u2718q) monitorral. Neha elofordult hogy sleep-bol nem tert magahoz (de nem emlekszem hogy ventura, vagy monterey alatt…mostanaban nem csinalt ilyet). Ha TB-DP vagy TB-mDP kabelt hasznaltam, akkor teljesen hektikus lett.
Amugy vicc, hogy 1920x1080-on csak 30Hz-et tud ![]()
A HDMI-n? Talán a kábel csak 1.4-es?
supports 1080p at up to 60 Hz via the HDMI port
(vagy valójában 4k-ra küldi az 1080p-t?)
Pfuhhh… pont a post irasa kozben filoztam ezen. Az osszes itthon talalhato kabellel probaltam - meg olyannal is, ami tuti viszi az UHD-t. De csak 30Hz. Az az erdekes, ha rakuldom a 2560x1440-et, az tudja a 60Hz-et. Kutatok majd egy tb-dp kanocot is, meglesem azzal mit tud.
Az a gyanum, hogy skalaznia kell a 4K display miatt.
A monitor nem mondja meg, milyen felbontáson van?
Dehogynem… 1920x1080 (30Hz).
A 4k-s?
(Én más okok miatt küzdök, mert/hogy HDMI-re kellett kötnöm a 4k-st, de 4k 30 Hz-en ketyeg, észre sem venni, hogy nem 60.)
Bocsi… felreertettem.
A gep valoban 1920x1080 (30Hz)-et ir… a monitor azt mondja hogy 2160p.
Uhm… En is ugy erzekelem, hogy nincs kulonbseg 30 es 60Hz kozott. De mar nincs meg a MBP hogy ranezzek hatha van kulonbseg.
Az egy retinanak erzekelt monitor, igy ha nincs bekapcsolva, hohgy felbontasokat mutasson, akkor a retinanal megszokott looks likeokat fogja mutatni. Tehat kattintsd at, hogy mutassa a felbontasokat. Meg igy is lehet olyan, hogy nem mutat mindent, ezert ilyenkor nyomd meg az alt-ot mikozben behozod a monitor settinget, es akkor mutatni fogja a rendes 1920x1080-at nem retina modban, ugy menni fog a 60 Hz. Ez igy, normalis, ha valamelyik osszetevoben nincs eleg bandwidth.
Ez a mini buta ehhez
opt-ra csak a “detect displays” erheto el. Meg a listat sem tudom varialni.
…lehet az opencore miatt? …csak lathatoan gondolkodom ezen (emiatt nem fogok ritualis ongyilkossagot elkovetni… amig nem beszelgettunk errol, eszembe se jutott ezt nezegetni)
Most jutott eszembe, hogy anno meg MBP-rol valoban ugy viselkedett. A display menuben tenyleg ott volt a retina settings.
Kedves Mindenki!
Nem kezelte a MacMinim a két monitort cca. 4 év után egyik napról a másikra.
Ti próbáltatok segíteni, amit köszönök. A végső megoldás macMonterey lett újraformázás után. Most már működik úgy mint rég.
szép napot mindenkinek! ![]()
Ez a téma automatikusan bezárult 60 nappal az utolsó válasz után. Az új válaszok már nem engedélyezettek.