Mac OS X Server

Úgy tűnik tavasszal az Apple a feature-ök 2/3-át kivezeti. Persze elhanyagolható lehet a Server.app felhasználóinak a száma, az ebből származó bevétel meg még inkább…

1 Like

Igazuk van. Egy divatcég minek árulna szerver szoftvert?

2 Likes

A jelenlegi Apple szempontjából ez egy őszinte, önazonos döntés. Az meg az én egyéni szociális problémám, hogy még mindig nehezen szokom meg, hogy divatcég lett. :-|

2 Likes

Ma jött egy security update az osx szerverre. Újraindítás után leállt a file sharing. Fél órát kávéztattam a kollégákat. Természetesen tudnak a problémáról, már a tavalyi update után is az alábbi roppant elegáns megoldást kellett kiguglizni:

Just works, ahogy a vidéki francia mondja.

És ez csak a kezdet, a szervert illetően. Azért ha egy Apache-ot sem hagynak benne, az már tényleg újradefiniálja a szerver fogalmát.

De szerintem pont nem baj, ha nem hagyják benne az előretelepített Apache-ot. Mi mindig sajátos tettünk rá. És az Apache-ön kívül már létezik nagyon sok más lehetőség. Amúgy alapból az Ubuntu szerveren sincs semmilyen web kiszolgáló, hiszen nem biztos, hogy a szervernek az a dolga.

De ubuntura fel tudod rakni, igy viszont ide nem lesz lehetoseg, csak kulso forrasbol, mindenfele 3rd party takolmanyt pakolni.

Nem az a baj, hogy ezeket tobbet nem teszi bele, hanem inkabb az a baj, hogy amiket eddig ezekhez a projektekhez hozzatett, mint kulso hozzajarulo (pl. a listaban szereplo carddav/caldav servernel minden uj iOS verzional meg kellett varni az Apple patcheit, mert mindig alakitottak olyat az iOS carddav/caldav kezelesben, ami elrontott dolgokat, tobbekkozott en is sajat szerveren futtatok caldav/carddav szolgaltatast es nem hasznalom az iCloudot), na ezek a hozzajarulasok es javitasok fognak megszunni, mivel ha ok nem epitik ezt be sajat termekbe, akkor ezentul ide patcheket sem fognak irni. Nem tudom, hogy pl az Apache vagy az nginx Apple portjanal mekkora resze volt Applenak dolgozo embernek (akar munkahelyi projekt keretein belul szallitotta a portolashoz a patcheket, akar otthoni hobbiprojektkent).

Esetleg ők abban gondolkodhatnak hosszabb távon, hogy az iOS kap majd egy egérrel is használható GUI-t és egy OS-t kell fenntartaniuk. A tvOS, watchOS, TouchBar alternatív GUI-k mellett ez annyira nem lenne extrém az Apple számára.

Már most is megszoktam a homebrewt, 🍺 szerintem ezután is ez marad… automysqlbackup, mysql is már onnan van, mc-ről nem is beszélve 😀

Bár akkor már vissza is állhatnék debian-ra, azzal kevesebb bajom volt…

Nyilvan nem fog letorlodni mindenhonnan a httpd/mariadb/stb forrasa, csak ahogy rengeteg programhoz patchek kellenek, hogy egyaltalan forduljon Darwin alatt (foleg, hogy clang/llvm alatt forduljon, mert azert ez meg mindig mas vilag a gcc es barataihoz kepest), elkepzelheto hogy ha Apple kihatral ezen projektek mogul, akkor lassulni fog a verziok kovetese.